Potpisani ugovori o financiranju 36 udruga s područja Grada Nova Gradiška

Učinjeno je to 3. ožujka u Gradskoj vijećnici, a ugovore je uručio Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika Vinka Grgića.

Za udruge koje djeluju u području kulture, zdravstvene i skrbi za obitelj i djecu, braniteljske udruge, kao i Socijalnu samoposlugu osigurano je u Gradskom proračunu u  2020. godini 508.000 kuna. Sredstva su dodijeljena temeljem Odluke o dodjeli financijskih sredstava udrugama koje su se prijavile na Javni poziv za financiranje projekta udruga Grada Nova Gradiška u 2020. 

Predstavnici 36 udruga, koje su svoje programe za opće dobro prijavile na Javni poziv i zadovoljile postupke formalne provjere i ocjenjivanja, 3. su ožujka potpisali ugovore o financiranju. Ugovore je, u odsutnosti, gradonačelnika Vinka Grgića, a u nazočnosti Vlatka Grainera, koordinatora za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška i Mihaelu Đeraj, voditeljicu Odsjeka za društvene djelatnosti, uručio njegov zamjenik Borislav Vidošić.

On je bio i na čelu Povjerenstva koje je razmatralo zahtjeve, a ovom je prigodom, među ostalim rekao:

– Kao i svake godine Grad Nova Gradiška osigurava sredstva za financiranje naših udruga. Ove godine smo osigurali nešto veća sredstva i drago nam je da se javio veliki broj udruga. Imali smo dosta težak i složen posao, no trudili smo se biti maksimalno korektni i optimalno raspodijeliti sredstva – istaknuo je Borislav Vidošić. Nisu sve udruge zadovoljile kriterije, a slijedom toga nisu ni dobile sredstva. One koje su dobile novac morat će njegovo trošenje opravdati u izvješću o realizaciji. 

Okupljenim predstavnicima novogradiških udruga obratila se i Mihaela Đeraj i među ostalim naglasila:

– U 2020. godini Grad Nova Gradiška financira 36 udruga sa 91 programom u iznosu od 508.000,00 kuna. Povjerenstvo je trebalo odlučiti o ispunjavanju svih formalnih uvjeta za realizaciju sredstava. Želimo vam da s uspjehom realizirate sve programe i projekte koje ste kandidirali. Udruge će tijekom godine moći iz opravdanih razloga korigirati programe i za to tražiti suglasnost što može biti samo iznimka i neće postati pravilo i praksa.Ukoliko se dogode nepredviđene situacije, možete uputiti pisani Zahtjev kako bi se napravio aneks ugovora. Vodite brigu o svemu tomu,a trebalo bi se zadržati na dvadesetak posto izmjena. 

Sva sredstva nisu odmah raspoređena.

Prema riječima Vlatka Greiner, koordinatora za braniteljske udurge pri Gradu Nova Gradiška sva sredstva nisu odmah raspoređena. Dio je ostao u pričuvi, pa će udruge u slučaju potrebe moći dobiti dodatna sredstva. Za braniteljske udruge predviđeno je u Proračunu Grada Nova Gradiška 150.000 kuna.

-U dogovoru sa predsjednicima braniteljskih udruga podijeljeno je 140.000 kuna, dok je 10.000,00 kuna ostavljeno u pričuvi. To je vaša pričuva i točno ćete znati koja je udruga tražila sredstva iz pričuve i na koji su način sredstva konzumirana. To su vaša sredstva i možete nam se slobodno obratiti – naglasio je, među ostalim, Vlatko Greiner.

U području kulture sredstva je na Natječaju ostvarilo 12 novogradiških udruga: KUGLA-Kazališna udruga glumaca amatera NG; EUTERPA; Udruga vinogradara i voćara „Slavča“; Ogranak Matice hrvatske; Vokalna skupina „Aurora“; Udruga Matice hrvatskih umirovljenika; Konjogojska udruga „Konji bili, konji vrani“;Hrvatska kulturno-umjetnička udruga „Trenk“; Građanska inicijativa „NG-Buntovnici; Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“; ECKO-Edukacijski centar kvalitetnog obrazovanja i Gradska glazba Nova Gradiška.

Iz područja Domovinskoga rata sredstva je ostvarilo također 12 novogradiških braniteljskih udruga: Udruga Specijalne policije „ZEBRE“; Gradski Ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata grada NG; Udruga veterana 3. Gardisjke brigade, Ogranak NG  „KUNE“; Udruga dragovoljaca i veterana NG; Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Podružnica Brodsko posavske županije; Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG; Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH grada NG; Udruga roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata NG; HVIDR-a; Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije ; Braniteljska udruga „Prijatelji rijeke Save“; Udruga ratnih veterana 121. brigade/pukovnije NG.

I iz područja zdravstvene i skrbi za obitelj i djecu sredstva je ostvarilo 12 novogradiških udruga: „Prevencija“-udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih; Društvo naša djeca NG; „Hrabro dijete“-udruga roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti; ova je udruga ostvarila i sredstva za Socijalnu samoposlugu; Udruga dijabetičkih bolesnika; Hrvatska liga protiv raka „Dr. Zorislav Slović“; Udruga za autizam „Sunce“; „Pozitiva“-udruga za prmicanje kvalitete života i održavanje mentalnoga zdravlja; Udruga tjelesnih invalida; Sindikat umirovljenika Hrvatska Podružnica grada NG; Udruga gluhih i nagluhih; Udruga udomitelja djece „Leptirić“ BPŽ; Udruga za promicanje prava životinja „Novogradiške njuške“.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner