Problemi sigurnosti učenika južnog dijela grada Nova Gradiška u prometu pri dolasku i odlasku iz OŠ „Mato Lovrak“.

Na sastanku Roditeljskog vijeća OŠ „Mato Lovrak“ 26. rujna 2019. godine se, između ostaloga, raspravljalo i o problemima vezanima za sigurnost učenika južnog dijela Grada u prometu pri dolasku i odlasku iz Škole. Problem postoji već desetljećima i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme.

OŠ „Mato Lovrak“ trenutno ima 607 učenika, a u ovom dopisu zastupamo interese trećine učenika i njihovih roditelja. Riječ je o dvjestotinjak učenika koji dolaze iz južnog dijela Grada, te sedamdesetak učenika iz mjesta Ljupina.

 

Obraćamo vam se ovim putem jer smo do sada pokušavali redovnim kanalima informirati lokalnu vlast o našim problemima, no nažalost, neuspješno. Bilo bi poželjno barem dio problema koji nas muče riješiti do početka sljedeće školske godine.

Smatramo da postoje dva najveća problema:

  1. Podvožnjak

Promet pješaka i biciklista kroz podvožnjak i u njegovoj blizini nije sigurnosno riješen tako da su djeca svakodnevno ugrožena u prometu.  Budući da HŽ priprema dokumentaciju za rekonstrukciju pruge na tom području, smatramo da je pravi trenutak za poduzimanje koraka kako bi se u projektnoj dokumentaciji predvidio siguran pristup i prolaz pješaka i biciklista.

Do tada bi svakako trebalo usporiti promet s obje strane podvožnjaka (semafori, ležeći usporivači prometa, svjetlosna upozorenja…).

 

  1. Autobusni prijevoz učenika putnika

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji propisuje prava korištenja organiziranog prijevoza za učenike određuje minimum usluge. Smatramo da je u interesu Grada i lokalne zajednice poduzeti dodatne akcije kako bi se autobusni prijevoz riješio na način koji je potreban učenicima te, ako je potrebno,  da se isti dodatno sufinancira iz sredstava Brodsko-posavske županije ili Grada Nova Gradiška (kao što su to neki gradovi u Republici Hrvatskoj već regulirali).

Sretni smo zbog činjenice da nije bilo većih stradavanja djece u prometu, no to možemo zahvaliti angažmanu i žrtvi roditelja koji su svoj život i slobodno vrijeme podredili prijevozu djece. Veliki broj obitelji je, na žalost, i odustao od usmjeravanja djece k bavljenju sportom, glazbom, kulturnim sadržajima i sl. jer se ne usude dijete samo pustiti pješice ili biciklom do grada, ako nisu u mogućnosti prevoziti ih svojim osobnim automobilima.

Svako dijete bi trebalo imati pravo na osobni rast i razvoj, a na nama odraslima je da im to omogućimo. 

Stoga, iz svega gore navedenoga, mišljenja smo da lokalna samouprava, kao i saborski zastupnici iz Brodsko-posavske županije, svojim angažmanom i utjecajem, mogu uvelike doprinijeti rješavanju ovog dugogodišnjeg problema.

Na znanje:


Predstavnica roditelja u Školskom odboru                                 Predsjednica Vijeća roditelja

OŠ „ Mato Lovrak“:                                                                     OŠ „Mato Lovrak“:

Marija Tworek, dipl. iur.                                                               Koraljka Hausnet- Lasović, prof.