25. novogradiški Pokladni dani

Počeli su 22. veljače Dječjom pokladnom povorkom, a nastavljeni 23. veljače Velikom povorkom kreativno i maštovito maskiranih skupina.

Uz novogradiške i udruge iz okolice u ovogodišnjoj Velikoj pokladnoj povorci sudjelovali su i gosti iz Kutine i Viškovaca kod Đakova.

 

Prvu nagradu za najbolje maske osvojila je skupina „Posavski ljiljani“ iz Laza, druga je pripala „Leptirima“ Fašničke udruge „Kobre“ iz Kutine, a treća „N.G. uzavrelim vražicama“-tete iz vrtića.

Nagrada organizatora uručena je najmlađim sudionicima ovogodišnjih Pokladnih dana u Novoj Gradiški, skupini „Mačke i miševi“- mala folklorna skupina KUD-a „Ivan Tišov“, Viškovci. Čudesna nagrada pripala je „Alisi u zemlji čudesa“ i njezinoj sjajnoj skupini bajkovitih likova. Posebna nagrada za očuvanje hrvatske baštine i tradicije pripala je skupini „Academia Cravatica“- Udruga umirovljenika Nova Gradiška, a nagradu za najveseliju skupinu dobili su naši Trenkovci i njihova orginalna skupina pod nazivom „Stara koka-dobra juha“.

Običaj maskiranja u Maloj se sačuvao preko 150 godina, a i ovoga su se puta dokazali kao odlični i gostoljubivi domaćini. 

Kod doma u Maloj dočekivali su pokladne skupine pićem i krafnama dobrodošlice, a, uz osmijeh, s voljom i na vrijeme posluživao ih je, gotovo uigran tandem, Darko Klaić i Pero Sokić.

Na vrlo duhovit  način, kako i priliči ovom događaju, predani su „ključevi Grada“ pokladnom gradonačelniku. Učinio je to Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i poručio da „u blagajni ima dosta novca i da ga maškare i ove godine mogu potrošiti“. Svima je uz dobrodošlicu poželio odličnu zabavu i pozvao ih da i slijedeće godine budu dio Pokladne povorke u našemu Gradu.

Meštar pokladne povorke, koji samo za ovu prigodu, stiže iz Federacija europskih karnevalskih gradova, kojoj pripada i Nova Gradiška, izrazio je uvjerenje kako će i ove godine sve proteći u najboljem redu, a kako je rekao on će se za to svakako pobrinuti. 

I Veliku pokladnu povorku predvodila je Gradska glazba Nova Gradiška, za ovu prigodu „Corona band“. U povorci su Malčani vozili i pokladnu lutku uz njezinu tugujuću rodbinu, a kojoj će presuditi za sve grijehe i sve nevolje u prošloj godini zadnjega dana poklada, u utorak i po običaju ju spaliti.

Bile su tu i „cabare“ djevojke iz Turističke zajednice, skupina „Carpe Diem mafija“, N.G. uzavrele vražice“, „Leptiri“ Fašničke udruge „Kobra“ iz Kutine, sudionici novogradiških pokladnih dana drugu godinu za redom, potom skupina izronila ravno iz bajke „Alisa u zemlji čudesa“, Mačke i miševi-mala folklorna skupina KUD-a „Ivan Tišov“ Viškovci, skupina HKUU Trenk nazvana po izreci naših starih „Stara koka- dobra juha“, Posavski ljiljani iz Laza, Karnevalska udruga MAX s „Modernim mladencima“ (nedavno su grad predstavljali i na karnevalu u Dubrovniku i to kao „Škoti“) i Udruga umirovljenika Nove Gradiške kao skupina „Academia Cravatica“ (dan prije osvojili su prvu nagradu na karnevalu u Popovači).Vezivanje kravata na spomenike gesta je, koju već više od dva desetljeća, provodi Academia Cravatica, središnja ustanova u svijetu, koja je posvećena proučavanju , čuvanju i unapređivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine. Hrvatska je domovina kravate, a kravata simbolizira skup vrijednosti, otmjenost i čestitost te naravno, ljubav. I zato crvena boja simbolizira i Hrvatsku i ljubav. 

Pokladnu povorku koja je prošla Haulikovom i ulicom Slavonskih graničara pratio je i veliki broj naših sugrađana, koje su maskirane skupine oduševile i predstavljanjem na središnjoj gradskoj pozornici, a sve je ponovno bilo začinjeno svirkom Gradske glazbe, koja je i ovoga puta pokazala zašto je i po njoj naš Grad prepoznatljiv u različitim krajevima domovine.

Pozdravne riječi svim sudionicima, posjetiteljima, Gradu kao pokrovitelju, svim udrugama koje su se odazvale sudjelovati u Pokladnim danima uputila je Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice, a potom i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika poručujući kako će Nova Gradiška uvijek čuvati običaje i tradiciju svojih starih.

Matijević se posebno zahvalila obitelji Muraja na vjernosti i sudjelovanju u novogradiškim pokladama. Naime Ivica Muraja već godinama „obnaša dužnost pokladnog gradonačelnika“, a i njegova obitelj svesrdno sudjeluje u ovoj manifestaciji. Zahvala je upućena i Dragi Lisica koji je naš dugogodišji  „europski meštar pokladne povorke. I Oldtimer klub „Classic 99“ dao je doprinos ovogodišnjim jubilarnim 25. Pokladnim danima, a predsjednik udruge Krešimir Knežević za ovu prigodu svojom je Olympiom dovezao pokladnog gradonačelnika i njegovu damu do gradske pozornice.

Poslije predstavljanja maskiranih skupina razvilo se, po običaju, kolo na „šahovnici“, a potom je zabava nastavljena pod šatorom u središtu grada uz Vagabundo bend.

Ove godine, priznao je i EU meštar novogradiških velikih maškara, Prosudbeno povjerenstvo imalo je težak posao jer su se doista sudionici potrudili oko maski i maskiranja, ali bome i prilikom predstavljanja su imali vrlo zanimljive koreografije.

Povjerenstvo je radilo u sastavu:Drago Lisica-EU meštar pokladne povorke, Ivica Muraja-pokladni gradonačelnik, Vera Jurić-menadžer „cabare“ djevojaka, Jelena Kovre-Crvenkapica i Željka Šebalj-iz skupine NG vražica. 

Nagrade su najboljima uručili članovi Povjerenstva, Dinka Matijević, TZ, Borislav Vidošić, Grad Nova Gradiška. Za odličnu glazbu i ton i u kod doma u Maloj i na gradskoj pozornici pobrinuli su se Moca i Karlo-NG-buntovnici, koji su također tradicionlno vjerni  novogradiškim Pokladnim danima.

A koliko je ljudima zapravo malo potrebno da bi bili sretni dokazala je i pokladna zabava zasigurno jedna od veselijih do sada.

Pokladni dani u Novoj Gradiški završavaju u utorak u Maloj kada će domaći osuditi pokladnu lutku za sve ružno i sve što nosi negatini predznak,a  dogodilo se u proteklih godinu dana, spaliti ga, proveseliti se potom, a onda od Čiste srijede kreće 40 dana pripreme za Uskrs.

Iskoristite priliku biti sudionikom poklada u našemu Gradu. Dođite u utorak u Malu i osjetite atmosferu koja je doista posebna. A koliko vole ovaj običaj i koliko je on za njih važan, svjedoči i kip čovjeku koji je Malčane godinama animirao da se na vrijeme pripreme za maškare. 

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner