Kravata, hrvatski brend, simbol dostojanstva i ljubavi krasi i novogradiške spomenike

Spomenike dr. Franji Tuđmanu,prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Andriji  Štamparu, Ivi Kerdiću, Grigoru Vitezu, Matiji Antunu Relkoviću, Stjepanu Radiću, Josipu Jurju Strossmayeru, ali i „tri gracije“ gradske fontane od 16. siječnja krase kravate, europski i svjetski simbol diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, a u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

 

Nova Gradiška se na taj način pridružila svjetskim i europskim gradovima u kojima se na spomenik veže kravata, kao i glavnom gradu Zagrebu u kojemu kravate krase 46 spomenika.  Svakako treba istaknuti kako je Nova Gradiška jedini grad koji nije glavni grad u Europi, a u kojem su vezane kravate na spomenike.

Projekt je to Ustanove Academia Cravatica koja se prigodnim svečanostima pridružila obilježavanju predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Kravate je i u Novoj Gradiški vezao zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.

Dosadašnjom suradnjom Ustanove Academia Cravatica i Grada Nova Gradiška zadovoljni su  Eva Marija Jakirčević i novogradiški gradonačelnik  i saborski zastupnik Vino Grgić koji je posebno sretan što se Nova Gradiška pridružila svjetskim i europskim gradovima u ovoj akciji promoviranja kravate kao hrvatskog brenda organiziranoj u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

-Ponosni smo na obitelj Bušić koja je započela tu jednu fantastičnu ideju koja se realizira na svjetskoj razini. Ako ste pogledali vijesti mogli ste vidjeti da u cijeloj Europskoj uniji dobar dio spomenika krase naše kravate i to se poistovjećuje s nama Hrvatima – rekao je Vinko Grgić.

Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije istaknuo je da mu je čast biti u Novoj Gradiški s obzirom da usko surađuje s Marijanom Bušićem, ravnateljem Ustanove Academia Cravatica, koji je rodom iz Nove Gradiške, jer mu je, kako je pojasnio, kao časniku HV plastično prikazao svoju viziju o kravati i hrvatskim vojnicima koji su kravatu prije 400 godina ponijeli u Europu i ispričali priču o njezinu nastanku i razvoju. -A sve je počelo davno kada su djevojke svojim odabranicima koi su odlazili u rat vezivale rubac oko vrata u znak sjećanja na njih. Prvenstveni nam je cilj promovirati kravatu kao iznimno važnu sastavnicu hrvatske baštine na temelju čega smo u Academiji Cravatici već razvili projekte kojima uspješno promoviramo i brendiramo Hrvatsku kao domovinu kravate. Jedan od njih je i projekt Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije, kojeg provodimo od 2008. godine u uspješnom partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.Kravata je tijekom svoje tri i pol stoljetne povijesti postala simbol mnogočega; od dvorskoga odijevanja u samim počecima do građanske mode, a uvijek je iskazivala dostojanstvo u svečanom te uspješnost u poslovnom smislu. Hrvatskoga podrijetla i naziva, kravata simbolički izražava duh i vrijednosti zapadne civilizacije koje su istodobno i općeljudske vrijednosti: dostojanstvo i uljudnost, sloboda i odgovornost ljudske osobe, radost svečanih trenutaka, poslovni duh…Ponosno mogu reći da smo doista u našoj misiji uspostavili komunikaciju s cijelim svijetom-rekao nam je, među ostalim, Željko Matejčić.

-Kravata je simbol ljubavi između muškarca i žene i simbol ljubavi prema domovini. Svi pitaju zašto crvena boja kravate? Zato jer je to boja Hrvatske i boja ljubavi. Zašto suradnja s Novom Gradiškom? Nova Gradiška kao grad ima od svog osnutka tradiciju urbane kulture, a zatim i tradiciju svilarstva. Jedna od najvećih svilana bila je upravo u Novoj Gradiški, a sada se u Novoj Gradiški proizvodi kravata. Uz to je gospodin Marijan Bušić rodom iz Nove Gradiške. Viziju koju je imao u srednjoškolskim danima i koju je sanjao u novogradiškoj Gimnaziji danas vidimo.
Dugi niz godina Academia Cravatica veže kravate konjanicima, prvenstveno u gradu Zagrebu, a sada, posebno zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, to su prihvatile i zemlje članice i na taj način dale potporu Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja. Nova Gradiška se uključila u tu priču, uz glavne gradove EU u kojima se vežu kravate – naglasila je Eva Marija Jakirčević.
Ovom događaju bili su nazočni uz gradonačelnika i saborskog zastupnika Vinka Grgića i njegovi zamjenici, Borislav Vidošić i Ivana Trupina, direktorica TZ Dinka Matijević i Ivana Matošević, stručna suradnica u TZ, predstavnici gradskih ustanova, udruga civiloga društva te učenici ETŠ i ekonomske škole. 

AEM banner