4. Grah fest uz 28.obljetnicu Međunarodnoga prizanja Republike Hrvatske

Tradicionalno je održan 11. siječnja na središnjem gradskom trgu, a pod šatorom je okupio 29 natjecateljskih ekipa i brojne posjetitelje koji su uživali u ovoj našoj poznatoj i finoj deliciji.

Organizator manifestacije je bila Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, a njome su hrvatski branitelji i građani obilježili 28. obljetnicu Međunarodnog priznanja RH.

Najbolji grah na četvrtoj Grahijadi skuhala je ekipa „Savski lađari” Rugvica, drugo mjesto pripalo je ekipi Hrvatske seljačke stranke, a treće ekipi PPK Nova Gradiška. Priznanja i kotliće za nagradu najboljima je uručio gradonačelnik Vinko Grgić.

I ove je godine organizator osigurao preko 80 litara graha kojega su podijelili sugrađanima i svima koji su posjetili 4. Grahijadu, a skuhali su ga u Caffe baru „Hubert“. Poslije natjecateljskoga dijela manifestacije sav je grah također podijeljen.

A dok se kuhao, na stolovima sudionika, ponuđeno je pravo bogatstvo slavonskih domaćih suhomesnatih proizvoda, pa su se „osolili“ svi koji su posjetli vrijedne ekipe i kuhare. A bilo je tu i domaće, kvalitetne kapljice. I naravno, svatko se potrudio urediti svoj stol na najljepši mogući način.

Ipak je plijenio i ponudom i ručno izrađenim lutkama u narodnim nošnjama onaj HKUU Trenk, koja je dobila i posebnu nagradu za najljepše uređen štand, koju im je uručila Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice.

-Izradila sam 25 lutaka u narodnim nošnjama, simboličan broj uz naših 25 godina Udruge- rekla nam je vješta rukotvorka Anka Kosić, koja cijeli svoj život na zanimljiv način čuva, njeguje i prezentira kulturnu i tradicijsku baštinu. Pa iako je vid i ne služi više kao nekada, ne odustaje. Svaki slobodan trenutak u večernjim satima koristila je za izradu svojih „malih snaša i baja“ u narodnim nošnjama koje je također sama sašila. Moramo dodati da su članovi HKUU Trenk bili i najveseliji i poveli i pjesmu i kolo uz odličnu svirku Vagabundo benda.

Predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, koordinator za braniteljske udruge pri gradu Vlatko Greiner i gradonačelnik Vinko Grgić na otvaranju su istaknuli da je to još jedno lijepo druženje i podsjećanje na obljetnicu međunarodnog priznanja RH, ali i prilika da se zahvali hrvatskim braniteljima na svemu što su dali u obrani Domovine i stvaranju neovisne i slobodne hrvatske države, a posebno braniteljima koji su živote dali za slobodu. I 4. Grah fest otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić, a tom prigodom istaknuo je i ponos što smo u našemu Gradu uvijek spremni zajedno obilježiti vrijedne obljetnice iz Domovinskoga rata.

Na ovogodišnjem „Grah festu“ sudjelovale su slijedeće ekipe: Grada Nova Gradiška, Policijske postaje Stara Gradiška, Policijske postaje Nova Gradiška, Hrvatske seljačke stranke, Udruge pčelara „Nektar”, HKUU „Trenk”, Eko Kong Nova Gradiška, Savski lađari Rugvica, Vodovod Zapadne Slavonije, Moto klub „Slavonija”, Enduro klub Staro Petrovo Selo, Gradska glazba Nova Gradiška, DVD Ljupina, Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška, Pokladno jahanje Bodovaljci, „Iskusna kuhača” – Udruga umirovljenika Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata 121. Brigade-pukovnije Nova Gradiška, Udruga vinogradara i voćara „Slavča” Nova Gradiška, Lovačka udruga „Podložje” Gorice, Caffe bar „Hubert”, Braniteljska udruga „Prijatelji rijeke Save”, Caffe bar „Slavča”, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskoga rata policije Brodsko posavske županije, Rukometni veterani Nova Gradiška, Goran team, OPG Lalić, Obrt „Plastika”, PPK Nova Gradiška i „Carpe diem” mafija.

Za sudjelovanje na 4. Grahijadi svima su uručene Zahvalnice, a učinili su to zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić te Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška.

Svakako treba napomenuti kako je i ove godine odličan posao „odradila“ Prosudbena komisija u sastavu: predsjednica Blaženka Blažević,dipl. ing. prehrambene tehnologije, potom članovi Branko Galetić i Božidar Habeković iz ekipe „Savski lađari“ Rugvica, Vera Jurić (društvene djelatnosti grada NG) i Arsen Granda (UDDRNG).

U prvom dijelu ovogodišnje manifestacije za ton se pobrinuo Darko Jugović-Juga, a za glazbu NG-Buntovnici, dok su u drugom dijelu 4. Grahijade atmosferu „podigli“ i svirkom i izvedbom već spomenuti članovi Vagabundo benda.

Bilo je ovo doista lijepo druženje posvećeno 28. obljetnici Međunarodnog priznanja RH, a usuđujemo se reći i najveselije do sada.

 

 

AEM banner