Učilište „Relković“ nositelj brojnih kulturnih i obrazovnih programa

Pučka otvorena učilišta imaju velik utjecaj na edukaciju pojedinaca i građana u svojoj lokalnoj sredini, a mogu biti pokretač promjena i praćenja potreba i želja pojedinca ali i društva u cjelini.

 

Dokazuje to svojim djelovanjem i programima, mnogim javnim sadržajima namijenjenima i djeci i odraslima i novogradiško Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“. 

Tijekom 2019. godine održana su brojna događanja, a ova je ustanova bila nositelj brojnih kulturnih, obrazovnih i drugih javnih sadržaja i programa od iznimne važnosti, ne samo za stanovnike Nove Gradiške, već i za šire područje zapadnoga dijela Brodsko-posavske županije. Kontinuirano osluškujući i prilagođavajući se suvremenim potrebama, ova ustanova djeluje na dobrobit društvene zajednice u kojoj se nalazi.
Tijekom cijele godine organizirane su brojne kinoprojekcije, kako za odrasle, tako i za djecu. Organiziran je velik broj premijernih, čak i pretpremijernih prikazivanja velikih svjetskih hitova i vrijednih kino naslova istodobno s kinima u velikim gradovima.

Izložbe
U obnovljenom izložbenom prostoru Učilišta održano je više vrijednih izložbi hrvatskih akademskih  likovnjaka, a posebnim programima priliku za izlaganje su dobili i novogradiški umjetnici. Neke od izložaba organiziranih ove godine su: Otkrivanje, akad. slikarice Vesne Šantak; Perfectly unperfect, akad. umjetnice Josipe Stojanović; Umjetna priroda, akad. kiparice Margarete Lekić;  Zajednički projekt pet varaždinskih umjetnica Žene???- Žene!!!, multimedijalni projekt Ane Detoni, Ivane Stepan Kauzlarić, Mateje Rusak, Monike Rusak, Smiljane Šafarić; Mapiranje nutrine, akad. slikarice Vinke Mortigije Anušić; zajednička izložba Križ i uskrsnuće na kojoj se predstavilo 8 akademski obrazovanih likovnih umjetnika i 2 novogradiške umjetnice, a koja je postavljena tijekom korizmenog i uskrsnog vremena; Terpsihore, akad. kiparice Tatjane Kostanjević; izložba Ivane Vončina Toplek; izložba Buka u kanalu, akad. slikarice Renate Ladović Meštrović;  B kao bol, akad. slikara Tomislava Šilipetra; Volim crtane filmove Davora Gopca, tematska izložba povodom Svjetskoga dana audiovizualne baštine; izložba grafika akad. slikara Andre Banovca.

Tijekom mjeseca studenog, za tradicionalnu manifestaciju 5. Let s Gavranom, posvećenu radu našeg zavičajnika Mire Gavrana organizirana je žirirana izložba koja tematski prati Gavranovu trilogiju: Judita, Krstitelj, Poncije Pilat. Na navedenoj izložbi izlagalo je 10 akademski obrazovanih likovnih umjetnika, a to su: Nikola Vudrag, Dragan Šijački, Sandra Radić Parač, Vanda Jurković, Željko Bubalo, Vedran Šilipetar, Zoran Kakša, Dominique Jurić i Mercedes Bratoš. Uz brojna druga događanja u organizaciji POU „M. A. R.“ i Gradske knjižnice Nova Gradiška, 5.Let s Gavranom je i ovaj puta imao međunarodni karakter i obilovao vrijednim kulturnim i umjetničkim sadržajima. Od izložbenog sadržaja valja napomenuti i vrlo zanimljivu izložbu „No hate in my state“, akademske slikarice Jasmine Krajačić na čijem je otvorenju upriličen i punk - rock koncert. Izložbenu djelatnost Učilišta „Relković“ uz Grad Novu Gradišku zadnje dvije godine svesrdno podržava i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kazališne predstave i koncerti
Uz bogatu izložbenu djelatnost, tijekom godine bilo je organizirano niz kazališnih predstava za djecu i odrasle. Novogradiščani su imali priliku pogledati vrhunske kazališne hitove poput Muškarci. hr, predstavu nastalu u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh, s izvrsnim Borisom Svrtanom, Goranom Grgićem, Filipom Detelićem i Amarom Bukvićem,  potom sjajne Brodolomke s Ecijom Ojdanić, Anitom Matić Delić, Darijom Lorenci Flatz, Sanjom Milardović i Lukom Petrušić; Đurologiju, Branka Đurića Đure; Dame biraju, Altteatra iz Sarajeva; Metodu za brak, našeg HITteatra; hit predstavu Cabaret preko veze; predstavu Julijin balkon; Ništa ljubav, samo seks; Sve o muškarcima Teatra Gavran i druge.
Posebno treba istaknuti predstave koje su za posjetitelje bile potpuno besplatne, kao predstava Samo jedna žena, kazališta Gala iz Zagreba s Matijom Prskalo u glavnoj ulozi, zatim predstava Suđenje Isusu, župljana Župe Gospe Fatimske iz Lužana, zatim predstava Nora- trenutak pobune, koju smo pripremili u sklopu obilježavanja Noći kazališta te više besplatnih predstava za djecu i mlade.
Tako smo imali priliku pogledati predstavu Plesna haljina žutog maslačka, nastalu u režiji Hrvoja Zalara, prema klasiku hrvatske dječje književnosti. Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno, a dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. U predstavi glume: Anja Đurinović, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar. Predstavu je besplatno pogledalo 500-tinjak djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. U ožujku su naši mali sugrađani imali priliku besplatno pogledati predstavu Kako je Potjeh tražio istinu, nastalu u režiji Senke Bulić, s Lukom Nižetićem u naslovnoj ulozi. Bajka je dio inspirativnog opusa Ivane Brlić Mažuranić, a bavi se problemima istine, iskupljenja, grijeha, dobra i zla. U glazbeno dramskoj izvedbi i posebnim svjetlosnim i zvučnim efektima uživala je puna dvorana djece. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u POUMAR je obilježen aktualnom predstavom #generacija (dvije izvedbe). Predstava #generacija Teatra Tirena bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. 

Predstave Plesna haljina žutog maslačka, Kako je Potjeh tražio istinu i #generacija dio su projekta Vatromet kulture kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodio se tijekom šest mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih. Projekt pokrenut 2018. je i nagrađen povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta kada je Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Gradu Nova Gradiška dodijelio Povelju Središnjeg koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za „Naj-akciju 2018.“ – akciju Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška Vatromet kulture.

U sklopu projekta Vatromet kulture u 2019. godini održane su još i ove aktivnosti: edukativni koncert naše proslavljene pijanistice Ide Gamulin; besplatna projekciju prekrasnog, dirljivog i poučnog filma Čudo, temeljenog na iznimno čitanom i popularnom romanu R. J. Palacio;  koncert ansambla Šercar’s Jazziana Croatice koju čine vrhunski hrvatski glazbenici (Vojkan Jocić – sax, Hrvoje Galler – klavir, Elvis Penava – gitara, Borna Šercar – bubnjevi). Također je održana višemjesečna edukativno – kreativna dramska radionica za djecu, pod stručnim vodstvom dramske i plesne pedagoginje. Radionica je rezultirala predstavom, a naši mali dramski umjetnici gostovali su i u Zagrebu. Za naše osnovnoškolce, od veljače do svibnja održana je likovna radionica pod stručnim vodstvom akademskog slikara.
Za osobe treće životne dobi, pod stručnim vodstvom dramske i plesne pedagoginje, organizirali su višemjesečnu radionicu suvremenog plesa, na kojoj su polaznici istinski uživali.
Za sve ljubitelje folklora, ugostili smo i jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba FA „Markovac“ i njihov program Da bi nam selo bilo veselo. Program je za posjetitelje bio besplatan.
Uz vrlo vrijedne koncerte jazzista i klasične glazbe, organizirani su i koncerti svjetski poznate i priznate pjevačice Amire Medunjanin, kao i koncert grupe Frajle; u suradnji s Gradom Nova Gradiška, organizirali su koncert vrhunskih jazz izvođača, Damira Kukuruzovića i Django Group.

Filmovi
Također, prigodnim besplatnim sadržajima u POU „M. A. R.“ su obilježeni i brojni važni datumi: Svjetski dan smijeha; u suradnji s HAVC- om i HFS-om obilježeni su Dani medijske pismenosti.
Manifestaciju Ljeto u mreži organiziraju s Kino mrežom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i HAVC-a , a u našem kinu u sjajnim animiranim ostvarenjima posjetitelji su besplatno mogli uživati 15. srpnja (Mala sirena) i 9. kolovoza (Ruben Brandt, kolekcionar).
I ove je godine održan program Filmske nastave u gostima, još jedna suradnja s Hrvatskim filmskim savezom, gdje su za naše srednjoškolce, ali i sve zainteresirane pripremili projekcije i analizu dva sjajna filma – Onda vidim Tanju i Lijepo mi je s tobom, znaš.
Filmska nastava održana je u dva termina, drugi je bio namijenjen osnovnoškolcima za koje su pripremili projekciju i analizu jednog dugometražnog filma (E.T.).
I ove godine je u našem kinu održana revija francuskih filmova Rendez – vous au cinema u sklopu koje su prikazivali neka od najboljih ostvarenja francuske kinematografije. Program su ostvarili u suradnji s Kino mrežom čiji su član. Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u novogradiškom kinu prikazana su dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije, dječji klasik Vlak u snijegu (1976.) Mate Relje i Čaruga (1991.) Rajka Grlića. Projekcije je pratila i prigodna izložba pod nazivom Popratno filmsko gradivo sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević, pa su tako odali i počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom ove godine.


Noć kazališta obilježena je izvrsnom predstavom kazališta Tragači, Nora- trenutak pobune, prije koje su organizirali čitanje poezije mladih novogradiških pjesnika Marte Žakić i Andreja Đeraja. Sve aktivnosti u sklopu Noći kazališta za posjetitelje su bile besplatne.
Organizirano je i osmišljeno više vrijednih manifestacija kao što je već spomenuti Vatromet kulture koji je obuhvatio oko 2 600 sudionika, zatim Žene u Domu kulture kojim je i ove godine prigodnim programom (izložba, radionice, predstava) obilježen Međunarodni dan žena.
U suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu održali su i Dan Kine u POU „M. A. R. s ciljem približavanja ove bogate kulture svim polaznicima programa u sklopu manifestacije. U sklopu programa organizirana je Radionica kaligrafije, održane su brojne likovne radionice, igrao se Weigi…
Manifestacijom naziva Volim…ljeto i kulturu! tijekom mjeseca kolovoza, svaki tjedan je Učilište sugrađanima ponudilo niz kulturnih, kreativnih i edukativnih sadržaja kako bi na kvalitetan način upotpunili svoju ljetnu priču. U suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom održali su niz vrijednih projekcija u sklopu Ljetnog kina u Gradskom parku gdje su posjetitelji imali priliku besplatno uživati u filmovima i družiti se. Ostvarujući sve ove sadržaje tijekom 2019. Učilište „Relković“  je uspostavilo vrijedne suradnje sa svim odgojnim i obrazovnim ustanovama u gradu i šire, ali i sa brojnim hrvatskim i međunarodnim udrugama i institucijama.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner