Uspješno održan 13. Božićni sajam u Novoj Gradiški

Među 60-ak izlagača iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije te iz Bihaća iz BIH, čulo se na završetku ovogodišnjeg Božićnog sajma: „Svaka čast organizatorima na svemu, dolazimo i slijedeće godine“.

Upravo ta konstatacija najveća je pohvala Turističkoj zajednici koja se uz pokroviteljstvo Grada sve ove godine trudi predbožićno vrijeme obogatiti svim sugrađanima i njihovim gostima različitim sadržajima u čemu im se zadnjih godina pridružilo i Udruženje obrtnika NG, kao i novogradiška župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

A pregršt je programa i ponude bilo i za male i za velike, a ono što je najvažnije i što je u duhu Božića jest zajedništvo koje se osjeća na svakom koraku. I zato je naš Božićni sajam poseban i zato ga vole i izlagači i posjetitelji i svi oni koji sudjeluju u kulturno-umjetničkom programu.

A za izlagače Turistička zajednica je osigurala besplatan,topao, ugodan i prelijepo okićen prostor Društvenoga dom „Sokol“ u našem gradu, besplatnu promociju na lokalnim i županijskim medijima i portalima, kako bi pomogla da se za njih čuje i izvan ovoga područja. I na tome su izlagači vrlo zahvalni. A i to je nešto po čemu je sajam poseban.

Iako smo mali grad, ipak smo i na Božićnom sajmu, ali i tijekom cijele manifestacije Advent u našem gradu, koja je počela 30. studenoga, imali sve sadržaje koje imaju i veći gradovi. A to su također potvrdili i mnogi izlagači. Najljepša je to zapravo blagdanska čestitka i organizatoru i Gradu, kao i svim ljudima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji cijele ove prelijepe priče koja će potrajati do Badnjaka 24. prosinca.

Pri kraju ovogodišnjega 13-ga po redu Božićnoga sajma u ime organizatora, Turističke zajednice, direktorica Dinka Matijević i Ivana Matošević, voditeljica Informativno-turističkog centra uručile su sudionicima Zahvalnice. Bila je to prilika da se svi ukratko i predstave, a sajam je poslužio i za otvaranje poslovne suradnje i sklapanje poslova, kao i prijateljsko druženje u blagdanskom ozračju.

Vrlo lijepa gesta organizatora TZ grada NG i TZ BPŽ prilikom otvaranja bila je poziv veteranima Božićnog sajma da ga zajedno otvore, a bili su to:Tajana Klikić-Licitarska srca, Cernik; OPG Kurić- med i pčelinji proizvodi,NG; OPG Halambek- kupine i prerađevine od kupina i drugog bobičastoga voća,Staro Petrovo Selo;OPG Denis- lješnjak,Staro Petrovo Selo; Obrt „Mađo“-tradicijska odjeća i suveniri, Rešetari;Milka Barac-zlatovez, Brodski Stupnik; OPG Savi-božićne zvijezde, ciklame, božićna pšenica, NG; OPG Mandušić-suhomesnati domaći proizvodi, Opatovac; Udruga „Spretne ruke“-rukotvorine, zlatovez, Stari Slatnik; Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Nova Gradiška-božićni ukrasi, kao i Ana Stojić iz Doline-ručni radovi rađeni starim tradicijskim tehnikama.

Veseli i činjenica da na Božićnom sajmu sudjeluju i škole, odnosno školske zadruge, a to je dugi niz godina „Šegrt“ Industrijsko-obrtničke srednje škole NG koju je direktorica TZ Dinka Matijević istaknula i kao partnere u svemu što rade.Ove godine pridružila se i Školska zadruga „Breza“ OŠ Dragalić. Puno je tu bilo i kreativnih umjetnika, članova Udruge KIS, a također su vjerni ovom Sajmu i članovi naših udruga koji okupljaju osobe s invaliditetom.

Jednostavno smo ponosni na sve koji su svih ovih godina svima nama, ali i jedni drugima, uljepšali Božić dolaskom na Božićni sajam u Novu Gradišku.

Kulturno umjetnički program

Kao i svake godine, tako su i ove glavne zvijezde bila djeca. Nastupili su članovi dječje sekcije HKUU „Trenk“ pod vodstvom Sonje Tkalčec, a Božićnu čestitku svima je uputila uz spomenute i Vesna Vlaović, tajnica Udruge, umjetnička voditeljica folklora i voditeljica dramske sekcije.Djeca su uz tamburaše Udruge počastila izlagače i posjetitelje koreografijom „Posavina“ i pokazala kako njeguju i prezentiraju i tradicijsku kulturu drugih hrvatskih krajeva uz svoj slavonski zavičaj.

Zavrtio se i „Plesni vrtuljak“ Plesnog studija Marine Mihelčić, nastupile su „Male bebe“ (najmlađi od 3-5 godina, voditeljica Valentina Ivanišević) potom „Kikići“ i „Frozen“, njihova je trenerica Nataša Ledić.

Prvi puta predstavili su se i mladi manekeni koji odnedavno pohađaju školu manekenstva „RS Fashion“ Zagreb, a vježbaju svake srijede u Društvenom domu u NG od 18 i 15 do 19 sati i 15 minuta i pozivaju sve zainteresirane da im se svakako pridruže. Vodi ih Senka Rupić. A mali manekeni: Mia, Teuta i Valentina iz Novske, kao i Lorna, Anamaria, Karla i Dino iz Nove Gradiške nosili su pletenu odjeću Obrta MOIRA, Nova Gradiška, a bilo je tu haljina, kompletića, sukanja, majica i za djecu i za odrasle. Obrt je to koji vrijedno radi i zapošljava dugi niz godina u našemu gradu. Također su pokazali i djelić ljepote tradicijske odjeće koju je ponudio Obrt „Mađo“, koji inače uz odjeću već 8 godina nudi i različite orginalne domaće suvenire, a surađuju s vrnim majstorima iz Slavonskoga Brod, Vinkovaca i Štivice. Njihove narodne nošnje otputovle su i u Kanadu, Njemačku, Švicarsku, Australiju, a prekrasna košulja ukrašena zlatovezom (pleter i hrvatski grb) jedan je od poklona koji se našao i slavonskoj škrinji koju su naši branitelji –hodočasnici darovali papi Franji u Rimu na završetku Hodočašća zahvalnosti NG-Rim.

Svakako treba reći kako je najmlađima i drugoga dana Božićnoga sajma darove donio Djed Božićnjak, a učinit će to i u nedjelju 22. prosinca kod Kuće Djeda Božićnjaka u 15 sati. I zato svakako dovedite svoje klince i klinceze i sutra u Gradski park.

Manifestacija „Advent u našem gradu“ završit će na Badnjak 24. prosinca tradicionalnim druženjem od 10 sati uz ribice i kuhano vina te uz koncert Gradske glazbe Nova Gradiška.

NGB-2019-12-22-001

NGB-2019-12-22-002

NGB-2019-12-22-003

NGB-2019-12-22-004

NGB-2019-12-22-005

NGB-2019-12-22-006

NGB-2019-12-22-007

NGB-2019-12-22-008

NGB-2019-12-22-009

NGB-2019-12-22-010

NGB-2019-12-22-011

NGB-2019-12-22-012

NGB-2019-12-22-013

NGB-2019-12-22-014

NGB-2019-12-22-015

NGB-2019-12-22-016

NGB-2019-12-22-017

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner