Rođendan grada,271. po redu, obilježio napredak i pohvale

Jedan od najmlađih gradova u RH, Nova Gradiška, unatoč teškoćama, može se podičiti brojnim projektima i investicijskim ulaganjima koja su potakla zapošljavanje i 4. smo grad u zemlji koji bilježi rast broja zaposlenih, odnosno pad broja nezaposlenih.

Tijekom studenoga i prosinca održani su i održavaju se brojni sadržaji u čast Dana grada i župe, a središnja svečanost dogodila se 7. prosinca uoči blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice istoimene župe i naše Nove Gradiške.

 

Održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su gradonačelnik Vinko Grgić i njegov tim dobili pohvale za napredak koji grad ostvaruje posljednjih godina, uručena ovogodišnja gradska priznanja. 

Polaganje vijenaca

Obilježavanje Dana grada i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije počelo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, molitvom kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana. 

Učinili su to predstavnici Udruga roditelja, udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja, udruge Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata, potom predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, predstavnici Grada na čelu sa dr. Ljepšom Rakas Vujčić, predsjednicom Gradskoga vijeća, gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Vinkom Grgićem, njegovim zamjenicima Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem, koordinatorom za braniteljske udruge Vlatkom Greinerom, a uz  njih su bili i gradski vijećnici te djelatnici Gradske uprave. Počast su potom odali predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata županije i grada, a uz njih i saborski zastupnik Davor Vlaović. Vijnac su položili i odali počast predstavnici Specijalne policije ZEBRE, Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata policije BPŽ i temeljne policije (PP NG, Okučani, Granična policija Stara Gradiška) na čelu sa Antunom Valićem, načelnikom PU BPŽ. Svojim suborcima počast su odali i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG, Udruge veterana 3. Gardijske brigade „KUNE“, potom predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a NG, predstavnici Hrvatske demokršćanske stranke na čelu sa Davorom Vukirićem, kao i predstavnici gradskih i županijskih institucija i ustanova i udruga civilnoga društva.

Počast je odana i minutom šutnje, a molitvu je vodio vlč. Ivan Štivičić, župnik novogradiške župe Kraljice sv. Krunice.

Svečana sjednica Gradskoga vijeća

Održana je u Domu kulture i bila je prilika prezentirati što je sve učinjeno u cilju napretka i ugodnijeg življenja u Novoj Gradiški. Otvorila ju je predsjednica dr. Ljepša Rakas Vujčić pozdravljajući brojne goste i čestitajući Dan grada i župe. Posebno je istaknula doprinos svih sugrađana koji su svoje znanje, vrijeme, trud utkali u napredak ovoga grada, svih koji su svoje živote položili za slobodu naše Hrvatske, svih nestalih i toplo pozdravila članove njihovih obitelji, roditelje, udovice, djecu, a napose invalide domovinskog rata. 

Tijekom 2019. na sjednicama Gradskog vijeća većina je vijećnika dolazila redovito i, kako je rekla dr. Rakas-Vujčić, bilo ih je više nego dovoljno za pravovaljano odlučivanje.

-Usvojili smo niz Odluka važnih za poticanje razvoja gospodarstva, unapređenje komunalne infrstrukture, uređenje gradskih ulica, kao i unapređenje rada u našim ustanovama, pomagali smo našim školama i bolnici. Svakako se vodilo računa o socijalnoj problematici naših sugrađana, o vrtićkoj djeci, učenicima, studentima. Svojim radom i odlukama nastojimo poboljšati kvalitetu života naših sugrađana te voditi računa o sredstvima koja su nam povjerili na gospodarenje. Nova Gradiška je sigurno i ugodno mjesto za život, a svi relevantni ekonomski pokazatelji pokazuju nedvojbeni gospodarski rast. Ove godine u našemu gradu je održana sjednica Vlade RH, pa se nadamo da će se i Vladin projekt  „Slavonija“ osjetiti i u gradu Nova Gradiška-rekla je dr. Ljepša Rakas Vujčić otvarajući svečanu sjednicu Gradskoga vijeća. Također je čestitala svim dobitnicima gradskih Priznanja, a napose našem i svjetski poznatom književniku i dramaturgu  Miri Gavranu kojemu je uručena Povelja počasnog građanina Nove Gradiške.

Prezentrani brojni projekti i investicije

To su: program zapošljavanja žena „Žena zaželi, žena radi”, u vrijednosti 6.658.829,00 kuna; projekt prekogranične suradnje sa Srbijom BIOSOL, korištenje biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora za održivu i učinkovitu energiju vrijedan 997.647 eura; projekt prekogranične suradnje sa Srbijom 2, vrijedan 541.795 eura, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom za koji je prijava u tijeku, vrijedan 300.000 eura, a odnosi se na prijenos znanja i dobrih praksi iz područja CNC tehnologije, robotike i mehatronike te uspostavljanje zajedničkog trening centra s virtualno komponentom, samo su neki od dosega u području gospodarstva Nove Gradiške.

Prema Odluci Gradskog vijeća fizičkim osobama pod ovrhom, a radi se o 1600 ovrha, bit će otpisani dugovi u iznosu od 1.800.000,00 kuna.

U pripremi i provedbi su i slijedeći projekti: prenamjene vojarne koju je RH darovala Gradu, projekt vrijedan 11.790.000,00 kuna; Grad je sufinancirao uređenje pročelja više stambenih zgrada u privatnom vlasništvu u vrijednosti 200.000,00 kuna; energetska obnova vrtića „Maslačak”, ukupne vrijednosti 2.935.275,00 kuna; završen je projekt energetske obnove Doma kulture vrijedan 2.796.240,00 kuna. U obnovu i opremanje unutarnjeg prostora Doma kulture uloženo je 500.000,00 kuna.  Tu je i obnova pročelja zgrade starog suda, katastra, ukupne vrijednosti 1.800.000,00 kuna; uređenje sjevernog i zapadnog pročelja zgrade starog suda i uređenje potkrovlja Muzeja ukupne vrijednosti 832.446,00 kuna. Uspješno su riješeni imovinsko-pravni odnosi kupnjom nekretnina za rekonstrukciju Ulice Ivana Domca, vrijednost investicije je 2.570.000,00 kuna. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođene su građevinske dozvole za rekonstrukciju Ulice braće Radića, radovi su pri dovršetku, ukupna je vrijednost projekta 2.100.000,00 kuna. Završen je projekt energetske obnove zgrade NK „Sloga” vrijedan 666.724 kuna, u tijeku je ishođenje građevne dozvole za rekonstrukciju tribina, izgradnju nadstrešnice, tribina i rasvjete na stadionu NK „Sloga”. Ishođena je građevinska dozvola za Sportsko rekreacijski centar u naselju Slavča, vrijednost projekta 935.000,00 kuna, izrađena je projektna dokumentacija i podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za obnovu i rekonstrukciju rukometnog stadiona Nova Gradiška, a pripremljena su i tri projekta energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu grada: Društvenog doma, Remonta i Prekršajnog suda. Zaključen je ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju studentskog kampusa u Novoj Gradiški, ishođena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Gradske uprave, završena je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice slavonskih graničara. Izrađeni su idejni projekti i ishođena lokacijska dozvola za uređenje Cvjetnog trga u Novoj Gradiški, završeni radovi na uređenju sjeverne strane Trga kralja Tomislava.Tu su i radovi na izgradnji kružnih tokova na križanju Trga kralja Tomislava, Dieneševe i Gajeve ulice, vrijedni 2.110.000,00 kuna. Pri kraju je izmjena i dopuna rasvjetnih tijela na području cijelog grada u led rasvjetu, vrijedna 5.910.000,00 kuna. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prihvatilo je projekt „I naš grad razvrstava otpad”, vrijedan 384.000 kuna.  Obavljena je prijava za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje korisnog otpada ukupne vrijednosti 2.533.505 kuna. Tu je i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Šagulje Ivik, vrijedan 6.790.934 kune. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju kompostane u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, u tijeku je i ishođenje građevne dozvole za sortirnicu korisnog otpada vrijedne 6,5 milijuna kuna.

Grad Nova Gradiška se uključio i u projekt uređenja šetnice uz vodotok Šumetlice, u suradnji s Hrvatskom vojskom realiziran je projekt uklanjanja ruševina nastalih ratnim djelovanjem u gradu.Značajne su i aktivnosti na programu poticanja razvoja turizma; tu svakako treba apostrofirati „Vrata Slavonije”, Centar za posjetitelje, ukupne vrijednosti 1.050.000 kuna.

Tijekom godine Grad Nova Gradiška je isplaćivao potpore za obitelji novorođene djece, osigurao poklon pakete svim polaznicima prvih razreda osnovnih škola, financirao ljetovanje 64-ero djece, financirao kupnju likovnih mapa i kutija za tehnički pribor, isplatio nagrade učenicima gradskih škola za osvojena mjesta na Državnim natjecanjima, osigurao financijska sredstva za informatizaciju i nabavu opreme u školama, stipendirao 24 studenta i 14 učenika. Tu su i brojni programi razvoja civilnog društva, programi socijalne skrbi i još puno toga – naglasio je gradonačelnik Vinko Grgić. 

- U središnjoj smo fazi realizacije Tehnološkog inkubatora, tu je i projekt fotonaponske elektrane „Biosol”. Do kraja godine znat ćemo hoćemo li proći na velikom projektu CEKOM-a, projekta vrijednog 109 milijuna kuna. Tu su i besplatne edukacije u Industrijskom parku, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom vrijedan 2,4 milijuna kuna kroz koji će biti realizirano pola sredstava u edukaciju, a pola u opremu. Danas u Novoj Gradiški imamo 600 nezaposlenih ljudi i 4900 zaposlenih, to je velika stvar – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Grgić. Naglasio je kako je prioritet ove gradske vlasti stvaranje uvjeta za razvoj Industrijskog parka, gospodarstva i zapošljavanje ali da ništa manje napora, on i njegov tim ne ulažu u izgradnju i unapređenje komunalne i društvene infrastrukture, razvoj obrazovanja, socijalne programe i razvoj civilnog društva. Cilj je, naglasio je, od Nove Gradiške napraviti grad u kojemu će se ugodno i zadovoljno živjeti, a mladi moći osigurati egzistenciju i neće morati odlaziti u potrazi za poslom.
Da Nova Gradiška ide naprijed u dobrom smjeru i razvija se, potvrdili su svi govornici počevši od brigadnog generala Mladena Mikolčevića, počasnog građanina Nove Gradiške,  župana Danijela Marušića i Davora Vukmirića, zamjenika generalnog direktora „Hrvatskih voda“, do Davora Bernardića i Siniše Hajdaša Dončića. Nisu stoga ni ove godine izostale pohvale gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovom timu na napretku koji grad ostvaruje i koji je građanima posljednjih godina i vidljiv.
Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća bili su nazočni, među ostalima i saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić, bivši gradonačelnici Nove Gradiške Josip Vuković, Josip Mikšić i Davorin Slišurić, aktualni gradonačelnici Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Ogulina Dalibor Domitrović, Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, gradski i županijski vijećnici, načelnici općina, predstavnici braniteljski i civilnih udruga, predstavnici crkava: katoličke, pravoslavne i islamske, kao i direktori ustanova i institucija. 

Gradska Priznanja i Nagrade

Kao i do sada i ove godine svečana sjednica Gradskoga vijeća u povodu Dana grada   bila je prilika zahvaliti pojedincima, tvrtkama i udrugama zaslužnima za unaprijeđenje ukupnog života u gradu i dodijeliti im godišnja gradska priznanja. Uručili su ih dr. Ljepša Rakas-Vujčić,  predsjednica Gradskoga vijeća i gradonačelnik Vinko Grgić.

Za osobite i iznimne zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Nove Gradiške i Republike Hrvatske u svijetu Povelja počasnog građanina grada Nove Gradiške uručena je Miri Gavranu, suvremenom hrvatskom književniku i dramaturgu.

Nagrada grada uručena je prof. Miji Matoševiću, za izniman cjeloživotni doprinos unaprijeđenju i promicanju vrijednosti srednjoškolskog obrazovanja, a za  100–godišnji iznimno značajan doprinos razvoju školstva za grad Novu Gradišku i za Republiku Hrvatsku Nagradu grada dobila je  i Gimnazija Nova Gradiška. Nagradu su primili učenici-maturanti Karlo Bukvić, Marta Kekez, Ita Grgić i učenica 1. razreda Hana Mital.   

Grb grada uručen je Branku Bešliću za izniman doprinos u razvoju lovstva na području grada Nove Gradiške te humanitarno djelovanje, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marka Kovre za postignute rezultate u proizvodnji vina te poticanju i promicanju razvoja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i Megaplastu d.o.o. Ljupina za dugogodišnje uspješno organiziranje rada i poslovanja na području PVC i ALU stolarije te značajne poslovne rezultate.

Medalja grada dodijeljena je Nikoli Batiniću (primila ju je kćerka Branka Vlaović)  za dugogodišnji nesebičan, požrtvovan rad i djelovanje u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Gradiška, Andreju Luciću, generalnom direktoru BD GRUPPE AUSTRIA za istaknutu humanitarnu djelatnost i donatorske aktivnosti prema udrugama i klubovima koji rade s djecom i mladima, a posebno za generalno sponzorstvo Rukometnog kluba Nova Gradiška, Zrinku Kapetaniću za značajan doprinos u promicanju kulture na području grada Nove Gradiške i Republike Hrvatske, Franji Pavloviću za dugogodišnji humanitarni rad i izniman doprinos promicanja vrijednosti Hrvatskog crvenog križa, Đurđi Trupinić za izniman i prepoznatljiv doprinos u odgojno-obrazovnom razvoju te humanitarni rad, Verici Vuković za 25 godina djelovanja u HKUU „Trenk“ Nova Gradiška i izuzetno zalaganje u prikupljanju, očuvanju i prezentaciji kulturne folklorne baštine grada Nove Gradiške, Ivani Žulj Terzić, vlasnici obrta Javni prijevoz Jozo Žulj za osobito uspješno poslovanje te poticanje razvoja obrtništva i  Karate klubu Nova Gradiška za izvanredne sportske rezultate i hvale vrijedan rad s djecom i mladima.

Svečanom ozračju sjednice Gradskoga vijeća doprinijeli su i članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar” i Vokalne skupine „Aurora”.

AEM banner