Sjećanje na Todora Tošu Proeskog

»Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas činu ljudima», njegove su riječi, koje potvrđuju kako nije bio samo veliki glazbenik, nego i veliki čovjek.

Dvanaest je godina od njegova tragičnog odlaska u teškoj prometnoj nesreći blizu Nove Gradiške. Nesreća se dogodila 16. listopada 2007. 

 I Nova Gradiška, kao i djelatnici Opće bolnice, tada su pokazali veliku humanost i napravili sve da ga spase, ali, kako znamo često reći i Bog voli dobre. Upravo je ta tragedija povezala Novu Gradišku s Makedonijom, hrvatski narod s makedonskim baš na način kako je Toše i živio povezujući ljude bez obzira na boju kože, vjeru i nacionalnost.  U Tošinu čast vozi se biciklistički maraton iz Nove Gradiške, maratonci trče tolike kilometre u sjećanje na njega, sastaju se rukometni veterani u Novoj Gradiški i Makedoniji. Kod Elektrotehničke i ekonomske srednje škole podignuto je spomen obilježje i svake mu se godine molitvom, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odaje počast, a uz njegove prijatelje, predstavnike Makedonije tu su uvijek i naša Terezija Grgić, koja je i osobno dala veliki doprinos u povezivanju Nove Gradiške i Makedonije, predstavnici Grada, Turističke zajednice, mladi.

Danas se svi koji ga vole na svoj način prisjećaju čovjeka i glazbenika koji je svojim ljudskim i glazbenim djelima ostavio neizbrisiv trag, proslavivši svoju zemlju više nego itko u glazbenoj povijesti prije njega.

 

Godine 2003. dobio je i humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma "This world", snimljena 2.004 postala je UNICEF-ova himna.

Toše Proeski je jedan od onih ljudi koji  zauvijek ostavljaju dubok i neizbrisiv trag. Zvali su ga glazbenikom  „anđeoskoga glasa“, „makedonskim Pavarottijem“, „makedonskim Oliverom“, a njegov život i djelo zapravo nam govore kako anđeli u ljudskom obliku ipak postoje i upravo nam to i vraća vjeru u ljudskost.

„ Kada vam sve oduzmu, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i to je ono što je najjače“-poručio je jednom Toše. I ta njegova poruka je vječna, kao što će vječno i on živjeti u našim srcima.