Craft festival, peti puta na NG glazbenom ljetu

Pokrenulo ga je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bošnjak iz Sičica, koje je 2.000 godine počelo proizvodnju domaćega piva za vlastite potrebe, iz hobija.

Slijedeći korak dogodio se 2.008. godine -Kušaonica piva u sklopu OPG-a, a od 2018. godine imaju, u novogradiškoj Gajevoj i vlastitu pivnicu „Bear&Gin, koja posluje u okviru Bošnjak company- trgovačkog društva koje se bavi ugostiteljstvom, proizvodnjom i distribucijom iz vlastite proizvodnje.

-Prilika je to promovirati i craft pivo. Proizvodimo isključivo lagere, svijetli i schwarz pivo, naravno promoviramo i sve druge vrsta piva, kao i kulturu pijenja piva. Mi ne promoviramo opijanje, nego uživanje u pivu, prepoznavanje okusa, mirisa, odnosno degustaciju piva. Isto kao i vino, tako se kuša i pivo- ističe Mario Bošnjak.

Razvijali su se u okviru mogućnosti, nisu zaduženi nego su investirali iz vlastite proizvodnje.

U Pivnici se često može uživati i u različitim kulturnim događajima, kao što su književni susreti, a takvih će „iznenađenja“ , kako Mario kaže, biti još.

Lijepa je to praksa i diljem svijeta. –Uostalom, 1911. godine u praškoj Pivnici „U Fleku“ splitski su studenti osnovali NK „Hajduk“- naglašava Bošnjak i dodaje kako i umjetnik Tona Kovarbašić, koji živi i radi u Njemačkoj, a rodom je iz Nove Gradiške, najčešće izlaže upravo u pivnicama. Sigurni smo da će nas Bošnjaci u svojoj pivnici iznenaditi i takvim i sličnim sadržajima.

 

Kako rekosmo, pokretači su Craft festivala u sklopu NG glazbenog ljeta. Dosta su dugo sami promovirali domaće pivo, a prije pet godina pridružilo im se i nekoliko malih slavonskih pivara.

Kako je ovogodišnje 24. NG glazbeno ljeto počelo 14. kolovoza nekoliko proizvođača craft piva stiglo je na „uobičajeno“ izlagačko mjesto kod fontane u Gradskom parku. Na rock večeri, 15. ih se kolovoza okupilo 12, a kako nam je rekao Mario Bošnjak, pridružit će im se danas još nekoliko njih, tako da ove godine očekuje 15-ak craftera i to iz Zadra, Zagreba, Županje, Nove Gradiške, Pakraca, Daruvara, Pleternice.

-Craft pivo je nastalo najčešće u obiteljskim pivovarama. To su manufakture u kojima majstor pivar sudjeluje u cijelom procesu, dakle i proizvodi i prodaje, nije klasični investitor poput velikih korporacija. Na prvom mjestu su ljubav i entuzijazam, a profita ako bude, bude-ističe Mario Bošnjak.

 

Ukratko o povijesti craft piva

Pivska je industrija jedna od najmoćnijih na svijetu i s pravom je riječ zaista o najpopularnijem napitku na kugli zemaljskoj.

Što je to craft? U Hrvatskoj je na snazi craft revolucija. I to već duže vrijeme, intenzivnije zadnjih godina. Sama riječ "craft" bliska je riječi "vještina" pa slobodno možemo reći kako se radi o vještini spravljanja piva. Ipak, u kontekstu pokreta koji je sada i u Hrvatskoj prilično jak, radi se o pivaru koji je u usporedbi s korporativnim pivarstvom malen, prije svega po godišnjoj količini piva koju proizvodi. Craft pivar je i nezavisan, znači u vlasništvu u pravilu nema komercijalnog interesa, ali i tradicionalan. Svoje pivo radi po tradicionalnim ili inovativnim receptima. Odmah se vidi da će svaka craft pivovara imati ponešto drugačije viđenje onoga što radi, ali u osnovi svi se razumiju, ta su piva originalna, često i unikatna, prava je riječ za njih ona koju ćete često i čuti – specijalna. Craft pivo opisuje se kao čisto zadovoljstvo, autentičan osjećaj koji se čuva i pri pijenju se nastoji da on traje što dulje. Pravljenje craft piva traži maksimalnu kreativnost, ali i pedantnost u pripremi. Takvo pivo pojačat će doživljaj hrane uz koju se servira, a nerijetko će i samo poslužiti kao sastojak u kuhanju.

Kvaliteta kod craft piva nema alternativu. I tako je to od 70-tih godina prošlog stoljeća kada se izraz "craft" prvi puta pojavio i to u Velikoj Britaniji. Izraz je jedno, a pristup drugo, pa tako Amerikanci, čija se zemlja ipak smatra domovinom ovakvog načina spravljanja popularnog napitka, duguju svoje znanje doseljenim Nijemcima. Što zbog ekonomske krize, što zbog dva rata, njemačke su pivovare na američkom tlu polako prelazile u ruke samih Amerikanaca te će se od njih i formirati pokret nezavisnog pivarstva, negdje do kraja 60-tih.

Nova Gradiška tradiciju pivarstva zahvaljuje obitelji Lobe

Između dvaju svjetskih ratova, uz snažno obrtništvo, u gospodarstvu dominiraju velike tvrtke, tvornice, koje su se razvile uglavnom  iz većih obrtničkih radionica. Pivovara Lobe najznačajnija je gospodarska tvrtka u razdoblju od 1850. do 1945. godine. Nastala je iz manjeg pogona za proizvodnju piva koji je utemeljio Požežanin Dragutin Lobe, neposredno nakon dolaska u Novu Gradišku 1851. godine. Razvio je posao i 1873. sagradio novu pivovaru, prvu u Hrvatskoj na parni pogon. Nalazila se na mjestu današnje OŠ Ljudevita Gaja.

Početkom 20. stoljeća pivovaru preuzima njegov sin Miroslav. Zahvaljujući industrijskoj proizvodnji, kvaliteti piva i odličnoj organizaciji Lobino pivo doživljava ekspanziju u državi i šire. Miroslav Lobe između dva svjetska rata suvlasnik je više pivovara u tadašnjoj državi, a poseban uspjeh postiže Ožujskim pivom (danas zaštitni znak Zagrebačke pivovare), koje se u Lobinoj pivovari kuhalo od kraja 19. stoljeća. Unatoč ekonomskoj krizi 30-ih godina, Pivovara Lobe uspješno posluje proizvodeći 7-8.000 hektolitara piva godišnje do 1939. godine, kada Miroslav umire, kao posljednji potomak ove znamenite novogradiške obitelji

Od 20. travnja 1940. pivovara Lobe postaje podružnica Zagrebačke dioničke pivovare i tvornice slada, a nakon obustavljanja proizvodnje 1943. godine njezini strojevi su prebačeni u Zagrebačku i Karlovačku pivovaru.

Pa iako su znali za tradiciju sladarstva i hmeljarstva u Novoj Gradiški, obitelj Bošnjak za tradiciju proizvodnje piva i Lobinu pivovaru saznala je, prema riječima našeg sugovornika, tek poslije pokretanja vlastite proizvodnje craft piva.

Najvažnije je ipak da ovakvi entuzijasti postoje, da se razvijaju, a kako nam je rekao Mario Bošnjak i zapošljavaju.

Svakako dođite na Craft festival, peti po redu na 24. NG glazbenom ljetu i uživajte u posebnim okusima i mirisima domaćeg piva u koje je utkana kreativnost i ljubav naših malih majstora pivara.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner