Nastup Damira Kukuruzovića

I njegov bend Django group u Novoj Gradiški na Novogradiškom glazbenom ljetu

Ove godine nas je na Novogradiškom glazbenom ljetu svojim nastupom počastio svjetski poznat i u jazz krugovima prepoznat  Damir Kukuruzović,čovjek koji već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj i najpoznatiji je promotor romskog jazza u Hrvatskoj i njegov bend Django group

. Na pitanje otkud ljubav prema sving jazzu rekao nam je da s obzirom da su svi članovi profesionalni glazbenici jazz, kako kaže, dolazi obično na kraju i nekad obično vole reći da su na početku, ali da kad se netko počne baviti malo jazzom, najčešće se dobije miks svega,malo countryja, rocka, folka, etna. Njihov stil koji njeguju je vrlo poseban, kako kaže, jer sviraju na akustičnim instrumentima i bez dodatnih efekata nego se može otići u trgovinu, kupiti si gitaru i početi svirati poput Djanga…

NGB: Dosad ste surađivali sa jako puno glazbenika svjetskog glasa, s kim Vam je dosad najbolje bilo raditi?

Damir kukurizović: Komercijalnije stvari uvijek radi Bruno Urlić, naš violinist, a najljepše što smo dosada radili i s kim smo surađivali je upravo završena turneja sa C. Shefferom i svima nama najdražih i nama najbližih je jedan super-brziopotezni  nizozemski glazbenik koji dolazi iz familije Janga Reinhardta i puno smo surađivali s njim te snimili zajednički cd koji treba izaći kroz par mjeseci. Također je tu i suradnja sa Stockeom Rooseveltom koji je možda malo poznatiji po svojem bendu ,,King of strings''  sa tommy Emmanuelom i Vlatkom Stefanovskim.

Na pitanje otkud ideja o osnivanju i otvaranju lokala Siscia jazz club koji je u američkom stilu uređen  i u kojem narijetko nastupaju mnogi svjetski poznati glazbenici i u kojem se održavaju razni festivali Damir Kukuruzović je izjavio: ,, Prema riječima onih profesionalaca koje sam upoznao glazba svugdje mora biti jednaka, svirali vi u Novoj Gradiški, Sisku ili u bilo kojem drugom gradu. Glazba je njihova i kao takav jazz je bezvremenski. Mi, srećom, nemamo problema sa tom jezičnom barijerom pa je  jednako dobro, svirali u Tokiju, Afganistanu ili u Meksiku jer uvijek mora biti isto i meni uopće nije čudno što se to sve odvija u Sisku ili mi uopće nije čudno što, možda, nsjveći jazz glazbenici iz Hrvatske dolaze iz Osijeka, Marin Jakić, Saša Majstorović… To uopće nije bitno odakle je i gdje se čovjek našao u nekom trenutku na planeti.

NGB: Vidite li i imate li mlade generacije kao Vaše nasljednike

Marijan Jakić,Django group: Ima super djece i klinaca  koji rade i vježbaju bolje nego što smo mi, a nisu još došli u naše godine tako da bi moglo još biti svega.

NGB: Postoje li još neki glazbenici s kojima biste u budućnosti voljeli ostvariti suradnju?

Damir Kukuruzović: Iz tog sveg gipsy swing i jazz svijeta otvarili smo sve nama najznačajnije. Možda još neki od violinista. Odavno sam rekao da ne bih volio nikoga pratiti jer nema iskazivanja ako nekoga pratimo. Sa Zoranom Prendinom imamo glazbenu suradnju i glazbena smo braća, ali baš da bih nekoga pratio… teško. Šteta je da imate jednog kvalitetnog izvođača i koji stoji iza nekog i prati ga, a estrada nam je skroz stradala i ne bi tad bilo baš neke koristi. Meni je bolje čuti jedan solo Brune, Mire ili ne znam koga  nego čuti nekakav genijaloan koncert koju sam uspio dovesti u svoj jazz klub koja je nastupala u sklopu jazz večeri koju organiziram. Sutra će se pojaviti učenik Marijana Jakića koji je anoniman i koji će doći u Siscia jazz club koji će toliko dobro izvesti kompoziciju Charlie Parkera da sve ono što je stavljeno na tacnu širem pučanstvu za mene neće imati toliku vrijednost koliku će imati izvedba tog djeteta i bit će mi skroz bezvrijedna. 

Kako dalje u razgovoru navodi, iz Požege je porijeklom pa je najvjerojatnije zbog genetike i povezanosti s tamburom, najvjerniji sljedbenik Djanga Reinhardta tim više  jer mu je gotovo sve bilo oboljano dodatno molovima i u zadje vrijeme su se zadržali u tom stilu, a zasad im jako dobro ide. Ime za bend su najviše uzeli jer kada se kaže ,,Django'' sam taj naziv može se povezati s vrstom glazbe koju sviraju. 

Gledano na popularnost jazza u Hrvatskoj rekli  su nam da je scena u Hrvatskoj jako živa bez obzira što se po medijima čini da je nema i da  se baš previše ne događa, ali ljudi rade i snimaju, postoje mjesta gdje se neprestano održavaju nastupi. 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner