Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica „Oluje“ proslavljena dostojanstveno i na novogradiškom području

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica Vojno redarstvene operacije „Oluja“, akcije koja je postala simbol Domovinskog rata, operacije u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Na današnji dan prije 24 godine najveći uspjeh u Vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“ bilo je oslobađanje Knina kada se točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila 20 metarska hrvatska zastava.

U akciji „Oluja“ za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

 

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20 metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značenja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije „Oluja“ u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom „Oluja“ hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, 15 ih je nestalo.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ počelo je u Novoj Gradiški odavanjem počasti svim hrvatskim heroinama i herojima koji su za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu dali najviše što su imali- svoje živote. Sveta misa potom je u 11 sati služena u cerničkoj župnoj crkvi, a potom je program nastavljen na Strmcu u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Cernik.

Neprocjenjivoj i nemjerljivoj žrtvi naših heroja koju ne zaboravljamo odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, molitvom za njihove duše kod novogradiškog Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima, a potom i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Učinili su to predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja, potom predstavnici HVIDRE. Počast je u ime županije Brodsko-posavske odao izaslanik župana Željko Burazović, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu. U ime Grada Nova Gradiška vijenac su položili i odali počast zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić, kao i Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu NG, a u izaslanstvu su bili i gradski vijećnici i djelatnici Gradske uprave. Počast su odali i predstavnici brojnih braniteljskih udruga: veterana i dragovoljaca domovinskog rata, a s njima i Davor Vlaović, saborski zastupnik, potom predstavnici udruge Specijalne policije „Zebre“ i Policijske postaje Nova Gradiška i Okučani; predstavnici udruge dragovoljaca domovinskog rata i udruge liječenih branitelja od PTSP-a; udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG, predstavnici 99. zagrebačke brigade na čelu s pukovnikom Ivicom Babićem, kao i satnik Marko Rašić, ratni zapovjednik Izviđačko-diverzantskog voda iz Zagreba; predstavnici udruge veterana 3. Gardijske brigade „Kune“; predstavnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika; predstavnici gradskih institucija i ustanova te udruga civilnoga društva.

Počast je odana i minutom šutnje te molitvom koju je vodila hrvatska braniteljica, veteranka Marija Vidaković.

Središnja svečanost u općini Cernik

U cerničkoj župnoj crkvi sv. Petra Apostola misu je predslavio fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik, a potom su se domaćini i njihovi gosti uputili na „Strmac“ gdje je održan prigodan program kojega su nastupom oplemenili članovi HPD „Tomislav“ Cernik pod ravnanjem prof. Dalibora Timarca, Muška pjevačka skupina KUD-a Drežnik, inače tijekom Domovinskog rata pripadnici novogradiške 121. brigade/pukovnije. Uz glazbene izvedbe interpretirani su i domoljubni stihovi novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić.

Svečanost je počela intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje. Nastavljena je podsjećanjem na pobjedonosnu VRO „Oluja“, a potom su se velikom broju okupljenih obratili domaćini i gosti.

U ime organizatora, Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije tom je prigodom uz čestitke za ovaj veliki državni blagdan i praznik rekao slijedeće:“Treću godinu u kontinuitetu uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i svekoliku pomoć, financijsku i organizacijsku, općine Cernik održavamo ovu svečanost. Ovom se prigodom zahvaljujem kako Ministarstvu tako i načelniku Vitomiru Žakići i predsjedniku Općinskog vijeća Hrvoju Žakiću na suradnji i potpori u našemu radu. Naši rezultati su i ovo zajedničko okupljanje branitelja i braniteljskih udruga. Želim da se ugodno osjećate ovdje i da zajedno proslavimo ovaj,za sve Hrvate, najvažniji dan u modernoj hrvatskoj povijesti“.

Svima okupljenima na ovoj svečanosti obratio se i Davor Vlaović, saborski zastupnik i tom prigodom, uz čestitku, među ostalim naglasio:“ Drago mi je da je organizator na majice stavio dobru poruku: SLOBODA, jer smo u „Oluji“ izvojevali slobodu onih krajeva iz kojih je pokrenuta agresija na Hrvatsku, slobodu je sanjao svaki naš žitelj kao i slobodnu i neovisnu hrvatsku državu; PONOS, jer smo ponosno s krunicom oko vrata branili i stvarali Hrvatsku i u „Oluji“ i u pravednoj i obrambenoj akciji oslobodili Hrvatsku. Nedostaje još ono što treba istaknuti, a to je zajedništvo. Lijepo je danas biti ovdje među prijateljima, suborcima iz cijelog kraja naše Županije, Zagreba, jer svi smo zajedno s ponosom i branili i stvarali Hrvatsku. I tog nam zajedništva treba i danas i u kreiranju hrvatskih zakona, ali još važnije u provedbi da nam Slavonija izgleda onakva kakvu smo je sanjali kada smo stvarali neovisnu RH“.

U ime općine Cernik čestitke je uputio načelnik Vitomir Žakić i rekao:“ Poslije 24 godine kao da se stidimo naše hrvatske države, kao da se stidimo svega ovoga što smo postigli pa i za ovakve velike praznike i blagdane nemamo potrebu na kuće staviti hrvatsku zastavu. Nadam se, ako Bog poživi ovu hrvatsku državu, da ćemo za jedno 100 godina svi imati zastave na kućama. Zahvaljujem vam se na dolasku i ove godine, a mi ćemo i dalje kao Općina učiniti sve da se važni datumi hrvatske povijesti obilježavaju. Sve dok smo živi, zajedno s vama koji ste sudjelovali u obrani i stvaranju hrvatske države u svim akcijama, dat ćemo sve od sebe da se žrtva tolikih poginulih u Domovinskog ratu, ali i svih koji su kroz povijest dali doprinos oživotvorenju višestoljetnog sna brojnih generacija, ne zaboravi i da se istina o Domovinskom ratu promiče i prenosi i na mlade generacije. Želim vam ugodan boravak na ovom našem lijepom Strmcu, a nadam se da ćemo u nekoliko slijedećih godina napraviti neki pomak i njega urediti“.

Vlatko Greiner, koordinator braniteljskih udruga pri gradu Nova Gradiška pozdravio je skup u ime Grada riječima: Domovini vjerni! Potom je dodao slijedeće:“Drago mi je što ste se kao i prošle godine odazvali u velikom broju ovoj svečanosti. Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu VRO „Oluja“, dan naše slobode, sjećamo se naših žrtava koje su utkane u temelje naše slobode i neovisnosti. Srce mi je puno kada vas vidim. Puno braniteljskih udruga ima. Držite se zajedno i onda smo najjači“.

Na kraju je okupljene pozdravio i fra Vjenceslav Janjić, cernički gvardijan i župnik i vodio molitvu za poginule te na sve zazvao Božji blagoslov.

Poslije prigodnog programa nastavljeno je druženje branitelja kod Planinarskoga doma.

Svakako valja napomenuti kako su uz već navedene ovoj svečanosti bili nazočni i gosti iz Zagreba: pukovnik Ivica Babić, ratni zapovjednik 99. zagrebačke brigade, u ime „Tigrova“ Ivica Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Grad Zagreb, potom satnik Marko Rašić, ratni zapovjednik Izviđačko-diverzantskog voda. Svoj su doprinos ovoj svečanosti dali i ton majstori: Željko Ivanišević i Srećko Žemba.

NGB-2019-08-05-001

NGB-2019-08-05-002

NGB-2019-08-05-003

NGB-2019-08-05-004

NGB-2019-08-05-005

NGB-2019-08-05-006

NGB-2019-08-05-007

NGB-2019-08-05-008

NGB-2019-08-05-009

NGB-2019-08-05-010

NGB-2019-08-05-011

NGB-2019-08-05-012

NGB-2019-08-05-013

NGB-2019-08-05-014

NGB-2019-08-05-015

NGB-2019-08-05-016

NGB-2019-08-05-017

NGB-2019-08-05-018

NGB-2019-08-05-019

NGB-2019-08-05-020

NGB-2019-08-05-021

NGB-2019-08-05-022

NGB-2019-08-05-023

NGB-2019-08-05-024

NGB-2019-08-05-025

NGB-2019-08-05-026

NGB-2019-08-05-027

NGB-2019-08-05-028

NGB-2019-08-05-029