Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima

Riječ je o potporama koje Grad dodjeljuje u okviru Programa poticaja razvoju poduzetništva na području Nove Gradiške za 2019. godinu.

Na otvoreni Javni poziv za dodjelu potpora malih vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva javilo se do sada 9 poduzetnika i ostvarili su potpore u ukupnom iznosu od 51.637,18 kuna kroz 8 različitih mjera.

Potpisivanju ugovora bio je nazočan gradonačelnik Vinko Grgić, kao i Povjerenstvo koje je odlučivalo o dodjeli bespovratnih potpora, a temeljem Natječaja: zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo Ivana Trupina, savjetnik gradonačelnika za gospodarstvo Zlatko Grabar, pročelnica gradskog upravnog odjela za gospodarstvo Jasna Lasović i predsjednik Udruženja obrtnika grada Nova Gradiška Tomislav Šimić.

Uvodno se okupljenima obratio gradonačelnik te rekao kako je većina ljudi u timu koji vodi Grad i onih oko njih došao iz privatnog sektora. Pokušali su, rečeno je promijeniti trendove, a to i jest najteže, što se tiče područja gospodarstva i stvaranja uvjeta za nova zapošljavanja.

-Mnogi od vas su prošli veliku gospodarsku krizu 2007.,2008,2009. i jedva se preživjelo, pa se danas puše i na hladno. No, čim smo preuzeli upravljanje Gradom u travnju 2016. okretali smo se što više i brže gospodarstvu i različitim gospodarskim mjerama. Samo za Proračun u 2019. godini imamo nekoliko sektora, nekoliko dijelova proračunskih stavki vezanih uz gospodarstvo: izgradnja komunalne infrastrukture, objekata i opreme u Industrijskom parku 7.321.000 kn; Tehnološki inkubator 3.000.000 kn; CEKOM 3.200.000 kn; Fotonaponska elektrana BIOSOL 4.535.000 kn; poticanje malog i srednjeg poduzetništva 802.000 kn; poticanje zapošljavanja 100.000 kn; poticanje obrtništva 100.000 kn. Ukupno je to 19.058.000 kuna i to je veliki dio proračunskih sredstava koja ulažemo u ljude, u vas koji ste se dokazali tijekom poslovanja i smatramo kako je takvo ulaganje itekako opravdano i ako stvorimo samo jedno radno mjesto, uspjeli smo-istaknuo je Vinko Grgić.

Pratili su i stanje broja nezaposlenih i zaposlenih od dolaska na čelo Grada. Godine 2016. u travnju bilo je 1.405 nezaposlenih osoba, danas ih je u Novoj Gradiški 616. Što se tiče broja zaposlenih 2016. ih je bilo 3.795 osoba, danas je 4.797 zaposlenih u Novoj Gradiški.

-To su odlični parametri, a svi vi pridonosite ovom pozitvnom trendu. Tako da je najmanja stvar bila osigurati minimalna sredstva za razvoj, imamo ih još i ponovno ćemo raspisati Natječaj. Ovo je jedna mala podrška Grada i ako budete imali bilo kakvih problema javite nam se. Naše opredjeljenje je da sve što možemo javno i transparentno ulažemo prema tvrtkama u Gradu, a prihvatit ćemo i vaše sugestije. Primarno nam je da ta sredstva ostanu u lokalnoj sredini kod kvalitetnih ljudi, poduzetnika i obrtnika -naglasio je gradonačelnik Grgić.

Zahvalio je poduzetnicima koji su se javili na Natječaj, a to su Ratka Raštegorac, Kir art.; Kristijan Abramović-Abaco; VIPS, Carpe Diem, AFEL, DESPINA, Frizerski salon Capeli, Le-mar i Promoart.

Iako je gospodarstvo kompleksna priča, ipak se sve polako, ali sigurno slaže i dolazi na svoje mjesto. Ono što Grad za poduzetnike i obrtnike čini, kako bi im olakšao rad i omogućio da otvore nova radna mjesta, su Mjere i Programi za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva. Te Mjere donose rezultate i oni su vidljivi i kroz smanjenje nezaposlenosti odnosno povećanje zaposlenosti na području Grada Nova Gradiška.

-Ove smo godine 9. travnja predstavili Mjere poticanja razvoja gospodarstva od nacionalne do lokalne razine. Što se tiče našega Grada podsjetit ću na Mjere u sklopu Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva:1. Potpore novoosnovanim tvrtkama/ obrtima – potpore poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju trgovačko društvo ili obrt; 2.Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje; 3. Potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata; 4. Potpore za ulaganja u standarde kvalitete; 5.Potpore za promociju na sajmovima; 6. Potpore za nabavu dugotrajne materijalne imovine(nabavu i ugradnju strojeva i opreme) i adaptaciju poslovnog prostora; 7. Potpore za stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika;8. Sufinanciranja kamata na kreditne programe HAMAG BICRO-a i troškova usluga izrade prijava poduzetnika za ESIF ZAJMOVE.

Ove godine imali smo korištenje tri mjere:nabava opreme, zapošljavanje i promocija na sajmovima. A do sada u 2017. utrošili smo 63.000 kuna; u 2018. godini

58.000 kuna. Sve je to doprinijelo razvoju malog i srednjeg poduzetništva i nastavljamo dalje. Kontinuirano osluškujemo potrebe na terenu od svih naših lokalnih

gospodarstvenika tako da ćemo početkom ovoga rujna uvesti i nove Mjere koje bi još dodatno i značajno poboljšale sliku našeg gospodarstva.

U ovoj prvoj prijavi imamo 9 obrtnika, 14 Zahtjeva, ukupno skoro 52. tisuće kuna S tim da kada tomu dodamo još 20.000 kuna koje smo spustili naUdruženje Obrtnika sveukupno dobijemo 70.000 kuna. Nadam se da će kada se pročuje za
ove Mjere doći do ispunjenja i cijelog proračunskog iznosa. Zajedno smo danas došli do ovih rezultatat, povećanje broja osiguranika i zaposlenih osoba. Drago mi je da sam dio ovog tima i da radimo za dobrobit svih nas- istaknula je, među ostalim Ivana Trupina. U ime obrtnika i poduzetnika obratio se i Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Nova Gradiška, zahvalio lokalnoj samoupravi na sluhu za poduzetnike i obrtnike.

-Puno su imali razumijevanja za naše probleme s kojima se do sada susrećemo. Ovo je prvi puta da smo naišli na stvarnu suradnju s lokalnom samoupravom, sa gradonačelnikom koji je uvidio našu problematiku. Na žalost druga je priča na nacionalnoj razini, na razini državnih institucija, koje nas, koliko god to govore, zapravo ne prepoznaju. Poduzetništvo je jako veliki potencijal i kod zapošljavanja. Mi brojimo blizu 600 obrtnika i u mogućnosti smo u ovom trenutku zaposliti 1.000 ljudi. Svi mi imamo te resurse, konkretno ja bih mogao zaposliti 20 ljudi, ali na žalost nemamo radne snage i to je samo jedan segment naše problematike. Kažu kako trebamo povisiti plaće, a od koga ćemo naplatiti? Još uvijek naši obrtnici ne osjete dobrobit Mjera koje državna uprava nama nudi. Na sreću kod nas na lokalnoj razini je drugačije. Još uvijek je previše parafisklanih nameta koji nas obrtnike ugnjetavaju i guše i ono malo poduzetništva koje je stabilno i koje je fleksibilno i sutra se može vrlo brzo prilagoditi potrebama, ali i uvjetima tržišta.

I u Udruženju obrtnika Nova Gradiška radimo na novim Programima kako bismo u sinergiji s Gradom i uopće s lokalnim samoupravama doprinijeli poticanju razvoja poduzetništva i obrtništva. Također trebamo biti vidljiviji i u medijima kako bismo obrtnicima prezentirali ove Mjere koje Grad nudi, kojih do sada nije bilo i koje bi nam svima pomogle- istakuo je Tomislav Šimić.

Koliko bespovratne potpore znače obrtnicima?

Jasna Mirković- obrt VIPS:“ Prvi puta koristim od Grada ova sredstva i zahvalna sam na tomu. Međutim moram naglasiti da mi koji smo, ja konkretno 15. godina obrtnik, jako malo sredstava dobijemo u odnosu na obrtnike-početnike. I Zavod za zapošljavanje daje poticaje početnicima i gdje god se okrenete poticaji su uglavnom za njih. A mi još uvijek vraćamo one kredite koje smo dizali na početku poslovanja i nikada nismo dobili takve potpore. Možda i s ovim što sam rekla nešto potaknem u pozitivnom pravcu za dugogodišnje obrtnike. U svakom slučaju zahvalna sam na ovim sredstvima koja sam ostvarila javljajući se na Natječaj za Mjere grada Nova Gradiška.“

Ratka Raštegorac- KIR art.:“ Ja sam početnik i u poslu sam kao obrtnik godinu dana. Izrađujem keramiku, suvenire i nakit od keramike. Zahvalna sam na ovoj bespovratnoj potpori Grada, ipak se nešto počelo pozitivno događati i to je velika stvar. Dobila sam i poticajna sredstva Zavoda za zapošljavanje za otvaranje obrta, a ako bude još Natječaja za Mjere grada naravno javit ću se.“

NGB-014-2019-07-15

NGB-013-2019-07-15

NGB-012-2019-07-15

NGB-011-2019-07-15

NGB-010-2019-07-15

NGB-009-2019-07-15

NGB-008-2019-07-15

NGB-007-2019-07-15

NGB-006-2019-07-15

NGB-003-2019-07-15

NGB-002-2019-07-15

NGB-001-2019-07-15

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner