24.Pokladni dani u Novoj Gradiški

Počeli su u subotu 2. ožujka Dječjom pokladnom povorkom, a poslije „malih“ Gradom su već slijedećega dana „zavladale „velike“ mačkare.

Turistička zajednica i Grad Nova Gradiška, organizatori, a pridružili su im se i Malčani, ugostila je tako 3. ožujka pokladne skupine iz Nove Gradiške, Rešetara, Drežnika, Laza, ali i iz Đakovačkih Selaca,Popovače, Kutine, Novske. Tradicionalno je sve počelo u Maloj pred mjesnim domom gdje je „ključeve grada“ pokladnom gradonačelniku predala zamjenica novogradiškog gradonačelnika Ivana Trupina toplo pozdravljajući goste i domaćine. Ovogodišnje pokladne dane u Novoj Gradiški pohodila je i „hrvatska predsjednica“ –Marijana Perinić, naša poznata stand up komičarka i na vrlo duhovit i osebujan način pozdravila pokladne grupe, a govorom na središnjoj gradskoj pozornici i otvorila ovogodišnje 24. Pokladne dane u našemu gradu.

Poslije predaje ključeva grada u tradicionalnoj pokladnoj povorci iz Male 15 je maskiranih grupa prošlo Haulikovom i Ulicom Slavonskih graničara do središnje gradske pozornice gdje se su se na maštovit, kreativan i iznimno zabavan način predstavili brojnim građanima.

Veliki broj posjetitelja i pokladne grupe u ime organizatora i domaćina pozdravile su Dinka Matiejvić, direktorica TZ i Ivana Trupina zamjenica gradonačelnika, a potom je na pozornicu pozvana Gradska glazba Nova Gradiška,koja je sve ove godine vjerna pokladnim danima. Iako su zajedno s „pokladnim meštrom“ predvodili pokladnu povorku, nije im bilo teško još jedanput zasvirati za sve svoje sugrađane. Bila je to uvertira u „spektakl“ pokladnih grupa: „Šumske psunjske vile“ (tete iz vrtića); “Klaunovi“ iz Drežnika; „Slavonski Meksikanci“-KUD Hrvatska čitaonica, Selci Đakovački; „Snježne kraljice“, Laze; „VEKY 1 i rokoko dame, Laze; „Noćne frajle!-KUD Stružec, Popovača; „HARLEKINI“, Fašnička udruga „Kobre“ Kutina; „Sirene i mornari iz Lonjskog polja“ –Udruga umirovljenika, Popovača; „101 Dalmatinac“, Nova Gradiška; „Nindže“, Nova Gradiška; „Djeca vesela“-Udruga umirovljenika „Zlatna dob“, Popovača; „Dobre djevojke“-Udruga umirovljenika Nova Gradiška; „Plamenkinje“, Novska; „Rešetarix vojnikus“ Rešetari.

Stručno povjerenstvo imalo je doista puno posla, a radilo je u sastavu: Jelena Kovre, predsjednica; Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika; Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije; Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada NG, „meštar pokladne povorke“, i pokladni gradonačelnik.

I donijelo je slijedeću odluku:

Prvo mjesto i nagradu od 2.000 kn dobila je skupina „VEKY 1 i ROKOKO DAME iz Laza; Druga je skupina „Snježne kraljice“ također iz Laza i njima je pripala nagrada u iznosu 1.000 kn; Treća nagrada u iznosu od 500 kn pripala je skupini „HARLEKINI“ Fašničke udruge „KOBRE“ iz Kutine.

Ove godine dodijeljene su i tri posebne nagrade: Prva i iznos od 1.000 kn pripala je skupini „DOBRE DJEVOJKE“ Udruge umirovljenika grada NG kao najživahnijoj skupini; Druga posebna nagrada za cjelokupan umjetnički dojam i iznos od 500 kn pripala je skupini „REŠETARIXS VOJNIXUS“ iz Rešetara (dvopreg s prekrasnim noniusima u pratnji „posade“ i „Kleopatre“, konjanika koji je nosio zastavu Konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani“); Treća posebna nagrada i iznos od 400 kn (poklon košarica Slavonskog dućana) pripala je skupini „101 Dalmatinac“ Nova Gradiška.

Zahvalnice je u ime organizatora predstavnicima svih pokladnih skupina uručio Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika, koji se stručnom Povjerenstvu pridružio još na središnjoj pozornici prilikom predstavljanja skupina. Zahvalio je svima na sudjelovanju, ljudima koji su ovaj veliki posao odradili, medijima, sugrađanima koji su se odazvali u doista velikom broju i izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom pokladnom manifestacijom. Svi su članovi Povjerenstva sudjelovali u podjeli Zahvalnica i vrijednih nagrada, a ove godine po prvi puta se pokladna zabava odvijala pod šatorom na središnjem novogradiškom trgu i to od poslijepodnevnih sati tako da su svi koji su pokladnu povorku pratili i željeli se opustiti uz Jocker band došli na svoje.

Nova Gradiška je još jedanput potvrdila da zna prepoznati ono što je vrijedno i lijepo te da cijeni običaje i tradiciju koja će zahvaljujući tomu i trajati.

I ove godine pokladni dani završavaju u utorak u Maloj gdje će za „sve nevolje, teškoće, probleme i propuste u protekloj godini platiti pokladna lutka“. Pročitat će se „Optužnica“, suditi joj i zapaliti ju. A nadamo se svi na ovaj način“ otjerati“ zimu i dozvati proljeće.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner