Potpisani ugovori o dodjeli financijskih sredstava udrugama za 2019.godinu

Svečanost je upriličena 28. veljače u Gradskoj vijećnici i bilo je to do sada najranije potpisivanje ugovora o korištenju proračunskih sredstava temeljem Natječaja.

 Potpisani su ugovori sa je 38 Udruga za 103 programa u kategorijama: kultura, zdravstvena i socijalna skrb i Domovinski rat i to u iznosu od 504.400 kuna, a kada se tomu dodaju i sredstva osigurana za Savez sportova i aktivnosti sportskih klubova ukupan iznos namijenjen programima udruga civilnog društva i sporta iznosi u ovoj godini 1.800.000 kuna.

Prije potpisivanja Ugovora predstavnicima Udruga obratili su se zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, potom zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić te Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti.

-Svi projekti s kojima ste se javili na Natječaj podižu kvalitetu sadržaja u našemu gradu, a vi udruge civilnoga društva u tome igrate veliku ulogu. Jako dobro surađujete i s javnim sektorom, a sa zajedničkim ciljem-poboljšanje uvjeta života u našemu gradu. Iz godine u godinu proračunska sredstva se povećavaju u sve tri kategorije:kultura, zdravstvena skrb, udruge proistekle iz Domovinskoga rata. Taj trend povećanja sredstava pratit ćemo i dalje u slijedećem proračunu- rekla je među ostalim Ivan Trupina i podsjetila kako je potrebno poštovati zadana pravila pri Javnom pozivu i predaji potrebne dokumentacije nakon završetka projekata.

-Nastojali smo i ove godine i uspjeli u 20 dana koliko je trajao Natječaj pročitati i ocijeniti vaše projekte. Želja nam je da sredstva što prije stignu do vas kako biste mogli i realizirati svoje programe. Neki su više, neki manje zadovoljni, ali imajte razumijevanja, bili smo ograničeni proračunskim sredstvima i nastojali smo da svatko dobije ponešto. Neki su imali povećanje, neki su ostali na istim iznosima kao prošle godine i nadam se da ćete ta sredstva koristiti onako kako ste i rekli. Ja vam i dalje stojim na raspolaganju u vezi nekih većih projekata, a suradnju zaista imam odličnu sa svima vama i nadam se da se tu neće ništa promijeniti- dodala je Ivana Trupina.

- Nastojali smo u što u kraćem roku pročitati sve vaše projekte i vrednovali ih te smo željeli ove godine ranije potpisati ugovore jer neke udruge već kreću u realizaciju ovogodišnjih programa i pojekata i trebaju im određena financijska sredstva i zato smo to maksimalno pokušali ubrzati. Zahvaljujem na svim do sada odrađenim projektima koji su bili kvalitetni. I ove je godine bilo jako dobrih projekata, ali vjerujte da se Povjerenstvo stvarno potrudilo što poštenije raspodijeliti sredstva kojih je, naravno, uvijek malo. Trudit ćemo se da slijedeće godine povećamo sredstva udrugama u kulturi jer je tu ove godine bilo najmanje povećanje .

Ono što nije bilo dobro, a to vas molim da ispravite, su vaša izvješća. Vi ste dužni prema ovom Ugovoru kojega potpišete u roku mjesec dana podnijeti nam financijsko izvješće. Mnogi niste i donijeli ste ih zajedno s novim projektima i zamislite koji je to posao bio za društvene djelatnosti. Molim vas još jedanput da se držite ugovora i kada neku manifestaciju provedete u roku mjesec dana podnesite financijsko izvješće. Dobit ćete u svezi s tim i jedan dopis u kojemu će to biti i obrazloženo. Donijet ćemo Odluku da nećete moći povući sredstva za slijedeći projekt ako niste opravdali ovaj. Može se dogoditi da neki u istom mjesecu imaju dva projekta, to ćemo tolerirati, ali takvih je vrlo malo. Nadam se da se s tim svi slažete i da ćete se svi toga i držati- istaknuo  je,među ostalim, Borislav Vidošić.

-Ono što je zadovoljavajuće je to što su sve udruge podnijele izvješće o odrađenim projektima, ali izvan proteka roka od prošle godine, tako da je 95% udruga izvješće podnijelo s novim prijavama ove godine. Trebate shvatiti i nas da je stvarno problematično kada u 10 dana dobijemo 130 novih programa  i 150 izvješća za prošlu godinu. I to je sve potrebno obraditi i zapisnički konstatirati, prekontrolirati račune, unijeti u tablice tako da se radi o velikom poslu. I vama je lakše kada odradite određeni program ili manifestaciju i odmah napravite i financijsko izvješće. Obrasci uvijek stoje na službenoj stranici našega Grada.

Ove godine smo se dobro ekipirali i dosta brzo odradili ovaj posao. Nikada do sada ugovori nisu potpisivani ovako rano, a ovo je četvrta godina da udrugama dodjeljujemo sredstva na ovaj način. Kako vrijeme odmiče i vi ste vještiji u pisanju i prijavi svojih projekata i ovaj način se pokazao kao jedini ispravan, transparentan i korektan način u odnosu između Grada i udruga. To je i bio cilj donošenja našeg gradskog Pravilnika kao i poštivanja ove uredbe da na što transparentniji način udruge dobiju sredstva i da ih isto tako i opravdaju.

Ove godine imamo i jednu novu udrugu, a to je EUTERPA, udruga iz područja kulture. Želim im dobrodošlicu i drago mi je da nam se nove udruge također javljaju.

Zahtjeve za sredstva trebate podnosti tijekom cijele godine, dakle za svaki program kojega ste prijavili. Četiri udruge prošle godine nisu podigle svoja sredstva jer nisu podnijele Zahtjev .

Doista se moram zahvaliti zamjeniku i zamjenici gradonačelnika jer su se ove godine intenzivno uključili. Zamjenica Ivana Trupina bila je na čelu tima koji je isčitavao i ocjenjivao projekte udruga iz područja zdravstvene i socijalne skrbi, a zamjenik Borislav Vidošić udrugama iz područja kulture te Vlatko Greiner koji je odradio udruge iz područja Domovinskog rata i hvala im svima na trudu.

Ukoliko  tijekom godine kod realizacije programa dođe do nepredviđenih troškova možemo napraviti anex ugovora, ali i za to nam trebate na vrijeme podnijeti zahtjev uz obrazloženje- rekla je, među ostalim Mihaela Đeraj zahvaljujući na odrađenom dijelu posla i Marku Ćosiću, koji je svečanost potpisivanja ugovora i moderirao.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner