Svečano i dostojanstveno proslavljen Dan grada, župe i 270-i rođendan Grada (audio - foto)

Na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca održani su središnji sadržaji obilježavanja Dana grada, Dana župe i 270-e godišnjice Nove Gradiške.

 

Svečanost je počela odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima najzaslužnijima za obranu Nove Gradiške, oslobađanje okupiranih dijelova Domovine i neovisnu i slobodnu Hrvatsku, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, djece, udovica, hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, grada Nova Gradiška, na čelu s gradonačelnikom i predsjednicom Gradskog vijeća Ljepšom Rakas-Vujčić, Policijske uprave BPŽ na čelu s načelnikom Antunom Valićem, potom i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Udrge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ i grada NG, Udruge Specijalne policije "ZEBRE" NG, Udruge hrvatskih branitelja iz Dmovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, predstavnici 99. brigade Peščenica i Generalskog zbora grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva NG. Počast su odali i predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija i ustanova, gradski vijećnici i djelatnici gradske uprave, kao i predstavnici udruga civilnoga društva.

Počast je odana i minutom šutnje i molitvom koju je vodio vlč. Ivan Štivičić, župnik novogradiške župe Kraljice svete Krunice. Potom je u župnoj crkvi služeno svečano euharistijsko slavlje.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Uslijedila je svečana sjednica Gradskoga vijeća održana u Domu kulture na kojoj su bili nazočni i brojni gosti. Uz dva počasna građanina Nove Gradiške, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika RH i brigadnog generala Mladena Mikolčevića, bili su nazočni i župan brodsko-posavski Danijel Marušić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, gradonačelnici Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i Ogulina Dalibor Domitrović, Matea Radanovič, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i bivši novogradiški gradonačelnik Ante Šolić, te Katica Mišković, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao i načelnici općina s našega područja među njima i Velimir Paušić, načelnik općine Stara Gradiška, Aca Vidaković načelnik općine Okučani i Ivan Golub direktor komunalnog poduzeća Sloboština.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić i tom prigodom među ostalim istaknula: Na sjednicama Gradskog vijeća rasprave su bile uljuđene i konstruktivne, tako da meni kao predsjednici doista nije bilo teško voditi sjednice. Na njima smo donijeli niz programa i smjernica za daljnji razvoj gospodarstva, poduzetništva, socijalne politike, kulture i raznih drugih problematika. U našem gradu se doista trudimo svako područje razvijati i mislim da se to zadnjih godina i vidi –rekla je dr. Ljepša Rakas-Vujčić, čestitajući Dan grada i župni blagdan.

Evo njezinih riječi:


Gradonačelnik Vinko Grgić opširno je govorio o realiziranim projektima, projektima koji se realiziraju i koji su pripremi, a sve u jednom cilju da se unaprijedi život Novogradiščana u svim segmentima, od komunalne i društvene infrastrukture, predškolskog odgoja, obrazovanja i kulture, do sporta, socijalne politike i potpora za novorođenu djecu, umirovljenike i druge socijalno osjetljive skupine.

U uvodu je čestitao Dan grada i Dan župe te o projektima koji su odrađeni i u tijeku rekao:


Odlukom Gradskog vijeća grada Nova Gradiška otpisani su i dugovi građanima temeljem zakona RH, a u pripremi je još projekata:


O Planu gospodarenja otpadom usvojenoga odlukom Gradskog vijeća u siječnju ove godine za razdoblje 2017.-2022. gradonačelnik je rekao:


Uslijedile su i Društvene djelatnosti i socijalni programi:


Okupljenima su se obratili i počasni gosti: bivši gradonačelnik Nove Gradiške Ante Šolić, general Mladen Mikolčević, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Republike Hrvatske, te bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Svi su isticali dobro ozračje i tolerantnost koja vlada u Novoj Gradiški i pohvalno govorili o aktivnostima koje provodi gradonačelnik i njegov tim, a što je rezultat, kako su naglasili, vidljivih promjena u gradu.

Priliku za govornicom iskoristili su i gosti Zbor Narodne Garde Peščenica kako bi pohvalili rad novogradiške Opće bolnice, kako u ratnim, tako i u godinama nakon rata, te uručili priznanje ravnatelju bolnice dr. Josipu Kolodzieju.

DODJELA NAGRADA I PRIZNANJA GRADA

Svečana sjednica tradicionalno je bila prilika da se pojedincima, tvrtkama i udrugama zaslužnim za unapređenje ukupnog života u raznim područjima i međuljudskih odnosa dodijele godišnja gradska priznanja. Uručili su ih predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić i gradonačelnik Vinko Grgić.

Najveće gradsko priznanje NAGRADA GRADA uručena je Vladimiru Kraljeviću za izniman doprinos u promidžbi grada Nove Gradiške izvan granice Hrvatske, te brigadnom generalu Siniši Jurkoviću za sveukupni dugogodišnji rad i iznimna ostvarenja koja predstavljaju trajno dobro od značaja za grad Novu Gradišku i Republiku Hrvatsku.

GRB GRADA dobili su: Katica Mišković,za izniman doprinos i kontinuirano zalaganje u provedbi projekata obnove i izgradnje objekata na području grada Nove Gradiške i Brodsko posavske županije, Milan Vidošić za osobit doprinos u obrazovanju i kulturi i tvrtka IMPAL” d.o.o Nova Gradiška za izuzetne poslovne rezultate i poticanje zapošljavanja u gradu Nova Gradiška.

MEDALJU GRADA dobili su: Marko Brčić za razvoj teniskoga sporta, Krunoslav Hoffer, za cjelokupni doprinos i aktivnosti u društvenom i političkom životu grada, Matej Houdek, za iznimu plemenitost i brigu o dječaku Andreju, djetetu s down sindromom, dr. Damir Japundžić, za razvj zdravstvene zaštite i cjelokupan doprinos u društvenom, političkom i sportskom životu grada i Županije, dr. Josip Kolodziej, za razvoj zdravstva, Vlado Perčinlić, za doprinos razvoju poduzetništva i Udruga Hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade- pukovnije Nova Gradiška za doprinos čuvanju i prezentiranju istine o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

U ime nagrađenih zahvalio se brigadni general Siniša Jurković koji je novčani iznos svoje nagrade u iznosu preko 5.000 kuna donirao Dječjem vrtiću Nova Gradiška.

Tom je prigodom brigadni general Siniša Jurković među ostalim istaknuo kako svoju nagradu posvećuje poginulim hrvatskim sinovima i kćerima koji su živote ugradili u temelje slobodne i neovisne domovine Hrvatske. Dodao je i slijedeće:


Kako je Grad nagrađivao svoje izvrsne sugrađane i one koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i promociji grada, tako su gradonačelnik Grgić i Siniša Jurković nagrađeni posebnim američkim ordenom od strane Miroslava Kraljevića. Poručio je Kraljević da gradonačelnik i bojnik mogu biti ponosni na sebe, svoje uspjehe te dodao kako ovaj orden samo rijetkima u svijetu biva uručen.

Dan Grada 2018.

Svečanom ozračju doprinijeli su nastupom i pjevački zbor Gimnazije Nova Gradiška, harmonikaši glazbenoga odjela OŠ "Mato Lovrak" Karlo Tkalčec i Leon Turkalj, VS "Aurora", kao i Tamburaški sastav ETŠ i ekonomske škole koji je sjednicu i zaključio tradicionalnom himnom grada "Ulice Gradiške Nove".

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner