Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila novogradišku Opću bolnicu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović drugi dan od kada je privremeno premjestila Ured u BPŽ, 10. listopada, počela je posjetom Općoj bolnici Nova Gradiška.

Dočekali su je ravnatelj dr. Josip Kolodziej i župan Danijel Marušić, a pozdravili su je i djelatnici bolnice.

Na novom Odjelu dijalize dr. Josip Kolodziej je pozdravio Predsjednicu, župana, predsjednika Županijske skupštine i saborskog zastupnika Peru Ćosića, zamjenika novogradiškog gradonačelnika i načelnike općina novogradiškog kraja, među kojima su bili i načelnici Okučana, Stare Gradiške, Gornjih Bogićevaca i Dragalića. Zaželio je predsjednici dobrodošlicu i zahvalio na dolasku u bolnicu koja je, kako je naglasio, stara 170 godina i imala je tijekom povijesti svojih uspona i padova.

-Posljednje vrijeme obilježila su dva događaja.To je Domovinski rat jer je bolnica bila nekoliko kilometara udaljena od crte bojišnice i u kojoj se liječilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja. Drugi važan događaj zbio se prije nekoliko godina kada je tadašnja Vlada donijela odluku o ukidanju ove bolnice i njezino spajanje s bolnicom u Slavonskom Brodu. Taj događaj je narušio kvalitetu zdravstvene zaštite i njezinu dostupnost. Unio je i strah među ljude za radna mjesta i među pacijente za mogućnost liječenja. Hvala Bogu, 1. listopada 2017. godine odlukom Županijske skupštine i uz potporu ove Vlade mi smo se uspjeli ponovo osamostaliti i dobiti pravni subjektivitet. Kolika je šteta nanesena tim spajanjem potvrđuje činjenica kako smo u vrijeme spajanja mogli aplicirat na projekt „Kraći put do zdravlja“ i izgubili 10 milijuna kuna jer nismo kao Podružnica prihvatljivi na natječaju.

Počastili ste nas svojim dolaskom u trenutku kada obilježavamo završetak radova na Odjelu dijalize i njegovo otvaranje. Ovaj projekt traje 26 godina. Prvi Inicijativni odbor je formiran 1992. godine. Iz raznih razloga tek smo sada ušli u njegovu realizaciju. Našoj bolnici gravitira 35 pacijenata kojima su potrebne usluge Odjela dijalize, a do sada su putovali u slavonskobrodsku bolnicu. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna. Imamo mladi kadar i mladu voditeljicu dr. Knežević. Nadam se da će i ovaj odjel značajno dići kvalitetu života pacijenata s našeg područja- naglasio je dr. Josip Kolodziej.

Također je upoznao predsjednicu i s drugim projektima. -Ne stajemo samo s obnovom ovog odjela. Aplicirali smo energetsku obnovu cijele bolnice u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Sva sredstva bit će povučena iz EU fondova. Trenutno su u tijeku radovi na obnovi Odjela pedijatrije. To je projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će isto tako, dobrim dijelom, biti financiran iz EU fondova. Napravili smo projekt i čekamo da se otvori natječaj za hitni objedinjeni bolnički prijem. Projekt je vrijednosti 8 milijuna kuna. Nadam se da je ovo jedan novi zamah koji će novogradiškoj bolnici dati „novi život”. Najvažniji od svega su djelatnici. Imamo 72 liječnika, a osobito je značajno što imamo 28 specijalizanata, koji su na specijalizaciji i željno očekujemo njihov povratak što će značajno dići kvalitetu pružanja usluga zdravstvene zaštite u našoj bolnici – rekao je ravnatelj dr. Josip Kolodziej i dodao da se nada će imati za koga otvoriti ove odjele, posebno pedijatriju jer je demografska situacija ,kako i sami kažete, zaista katastrofalna i stoga trebamo žurne mjere da nešto poduzmemo jer vremena za realizaciju dugoročnih projekata nema.

Okupljenim se liječnicima i zdravstvenom osoblju obratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zahvalila na toploj dobrodošlici.

–Čestitam vam na svemu što se učinili dosada u povijesti bolnice posebno na brizi o našim ranjenicima i braniteljima, ali i o svim osobama na ovom prostoru. Uvjerena sam da s najvećom razinom liječničke etike i humanošću pristupate svakom svojem pacijentu. To se vidi i na ovom novom Odjelu za dijalizu koji je svijetli primjer u odnosu na to kako, nažalost, još uvijek izgleda većina naših bolnica. To ne znači da je razina u bolnicama niža nego što je na zapadu. Nažalost materijalni uvjeti još su nam uvijek malo drukčiji. Ovdje se upravo vidi taj humani pristup pacijentu što znači da on nije samo objekt liječenja nego i subjekt. Vjerujem da će se, u ovim prekrasno uređenim prostorijama prepunim svjetla, pacijenti osjećati malo optimističnije.

Jako sam zadovoljna ovime što sam vidjela i još jednom srdačno čestitam svima vama u bolnici, ravnatelju, Ministarstvu zdravstva, županu, lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi te svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i djelatnicima bolnice zaželjela puno uspjeha u radu.

DSCN2471

DSCN2470

DSCN2469

DSCN2467

DSCN2463

DSCN2462

DSCN2461

DSCN2459

DSCN2458

DSCN2457

DSCN2456

DSCN2454

DSCN2451

DSCN2450

DSCN2449

DSCN2448

DSCN2446

DSCN2445

DSCN2444

DSCN2443

DSCN2442

DSCN2441

DSCN2440

DSCN2439

DSCN2438

DSCN2437

DSCN2436

DSCN2435

DSCN2434

DSCN2433

DSCN2429

DSCN2428

DSCN2425

DSCN2424

DSCN2423

DSCN2421

DSCN2420

DSCN2419

DSCN2418

DSCN2417

DSCN2416

DSCN2415

DSCN2414

DSCN2413

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner