Nova Gradiška dostojanstveno obilježila Dan neovisnosti RH

Državni blagdan, Dan neovisnosti 8. je listopada obilježen i u Novoj Gradiški. Dan je to kada se sjećamo kako je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

 

Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Dan neovisnosti RH obilježen je i na našem području polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, molitvom za poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, kao i svetim misama za Domovinu.

Kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. FranjeTuđmana vijence su položili i upalili svijeće predstavnici Udruga obitelji, djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja, potom predstavnici HVIDRE na čelu s predsjednikom Pavlom Filipovićem, predstavnici BPŽ na čelu sa Željkom Burazovićem, pročelnikom za poljoprivredu, izaslanikom župana Danijela Marušića, predstavnici Grada NG: dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, umirovjeni natporučnik Vlatko Greiner, koordinator za branitelje pri gradu NG, vijećnici, pročelnici u gradskoj upravi; predstavnici Udruge Specijalne policije "ZEBRE" NG, na čelu s predsjednikom Darkom Musiov, načelnik PP NG Marin Marjanović, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška Miroslav Matić; predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata BPŽ na čelu s potpredsjednikom satnikom Damirom Matoševićem, članovi Udruge veterana 3 GBR "Kune", Ogranak Nova Gradiška na čelu s umirovljenim časničkim namjesnikom Draženom Rossijem; predstavnici JVP I DVD Nova Gradiška na čelu sa zapovjednikom JVP i predsjednikom DVD-a Sinišom Makovičićem; predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata BPŽ umirovljeni časnik Jozo Bungić, potom Marija Vidaković- Španović, Novogradiščanka, veteranka domovinskog rata, kao izaslanica ratnog zapovjednika 99. brigade HV Zagreb-Peščenica umirovljenog pukovnika Ivice Babića; ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Medunić i ravnatelj IOŠ prof. Mijo Matošević.

Počast je odana i minutom šutnje i molitvom koju je kao i protokol vrlo svečano vodio umirovljeni bojnik Marko Derežanin.

UZ DAN NEOVISNOSTI RH REKLI SU:

Sonja Lulić, kćerka poginulog hrvatskog branitelja Željka Lulića:" Prije svega osjećam zahvalnost prema svom ocu. Ja sve poginule hrvatske branitelje doživljavam kao naše očeve, našu braću i izrazito sam ponosna, ali osjećam i odgovornost. Trebamo nastaviti graditi našu Domovinu, jer zapravo jako je potrebno danas branitelja. Pa evo ja se osjećam pozvana, na neki način, braniti danas dostojanstvo naše domovine i graditi ju da bude bolja i lijepa kakvu su ju sanjali naši poginuli hrvatski branitelji".

Krešimir Baković-Bakas, umirovljeni satnik HV, pripadnik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade/pukovnije:"Današnji Dan neovisnosti je uklesan i upisan u povijest kao dan kada smo dobili još jednu potvrdu naše opstojnosti i da smo u onim granicama koje smo u Domovinskom ratu obranili i zadržali i kao takvi da imamo prigodu u povijesnom segmentu pokazati da borba nije bila uzaludna. Neovisnost sama po sebi kaže, neovisni od bilo koga i bilo čega."

Marija Vidaković-Španović, dragovoljka i veteranka domovisnkog rata, izaslanica ratnog zapovjednika 99 brigade HV Zagtreb-Peščenica:"Današnji dan u povijesti i u mom osobnom jako dugom životu, imam 73. godine, molila sam se i najsretnija sam danas. Imamo svoju dragu i milu domovinu. Hvala od srca braniteljima,našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nije nam ništa poklonjeno. Hrvatski narod se izborio za ovo što danas imamo mi, djeca naša i naša unučad ."

Jozo Bungić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata županije Brodsko-posavske:" Mi neki nismo ni zanli da je to bilo danas jer smo bili smo na terenu i do nas zbog informativne blokade informavcaija nije stigla odmah. Ali kada smo saznali bili smo ponosni i sretni jer konačno   da je donesena ta Odluka. Danas kada obilježavamo i ovu i druge obljetnice mislim da bi daleko veći broj naših mladih trebao biti nazočan kako bi ih oni nastavili obilježavati kada nas ne bude. Na žalost zbog takve politike za koju se mi nismo borili ova je Slavonija pusta. Dobar dio nas ima mogućnost ostati u RH i lakše nam je nego 1991., ne moramo strahovati za svoje živote, ali nesloga među hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima nije nikada bila veća nego je danas. Miješaju se udruge i politikanstvo, trebalo bi biti nekoliko udruga na razini RH jer da smo jedinstveni korpus imali bismo i veći broj saborskih zastupnika koji bi onda zastupali interese širokih masa."

Marko Derežanin, pripadnik novogradiškog Ogranka udruge veterana 3 GBR "Kune":" Osjećaji ispunjavaju čovjeka pogotvo kada pomisli na nedavnu svijetlu našu povijest, a mene poseno kada odijevam odoru. U mirovini sam već nekoliko godina, voli bih biti s prijateljima koji su i ovih dana bili pozvani u pričuvni sastav. Vjerujem da ćemo ponovno biti pozivani na vježbe i liječničke preglede kako bismo mogli i dalje biti Domovini i hrvatskom narodu na usluzi."

Dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška:"Svim sugrađankama i sugrađanima Grada, kao i bivše općine Nova Gradiška čestitam Dan neovisnosti. Okupili smo se ovdje odati dužnu počast svim poginulim braniteljima u obrani Hrvatske. Evo 27. godina smo svjedoci neovisnosti naše države i u tih 27. godina jako puno toga dobroga je napravljeno, ali ima, na žalost, nekih stvari o kojima je stvarno vrijeme progovoriti, a to su u prvom redu migracije našeg stanovništva prema zemljama zapadne Europe, posebice iz Slavonije. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo bolje razvijati gospodarstvo i zadržati naše ljude unutar RH."

Željko Burazović, izaslanik župana Danijela Marušića:"Prije svega čestitka svim hrvatskim građanima, hrvatskim braniteljima, dakle onoj populaciji hrvatskoga društva koja je na svojim njedrima i svojoj koži izvojevala ovu dobrobit građanskog života u Hrvatskoj. Spomen je to na 27. godina povijesne Odluke Hrvatske kojom je zapravo i definitivno i formalno razdruživanje RH od bivše države završeno. U njoj se isčitavala i principijelnost i svrsishodnost hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Evo, između ostaloga i zbog toga je on kao velikan hrvatskoga naroda danas zaslužio dužno štovanje. Jasno je što došlo nakon toga. Kalvarija hrvatskoga naroda. Međutim kalvarija koja u duhu Biblije, to govorim iz vjerničkog uvjerenja i života, uvijek završava nagradom za žrtvu. Taj naš križ koliko god je bio težak to svoje utjelovljenje je doživio, a to je današnja slobodna, suverena RH. Često s puno toga nismo zadovoljni, ali živimo u slobodnoj i suverenoj državi izborenoj prije svega hrvatskom krvlju, hrvatskim znojem, hrvatskim odricanjem, voljom hrvatskoga naroda koji je svoju povijesnu stremnju od 7. stoljeća čekao punih 13. stoljeća i iskoristio svoju priliku i stvorio samostalnu državu."

DSCN2335

DSCN2340

DSCN2341

DSCN2342

DSCN2344

DSCN2346

DSCN2348

DSCN2350

DSCN2353

DSCN2356

DSCN2358

DSCN2359

DSCN2360

DSCN2362

DSCN2365

DSCN2368

DSCN2371

DSCN2373

DSCN2376

DSCN2377

DSCN2380

DSCN2382

DSCN2386

DSCN2388

DSCN2392

DSCN2395

DSCN2398

DSCN2399

DSCN2402

DSCN2403

DSCN2411

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner