Dostojanstveno i ponosno obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23-a obljetnica VRO "Oluja"

 

Velikom vojno-redarstvenom operacijom "Oluja" u kojoj su Hrvatska vojska i pocija oslobodile okupirana područja RH 1995. u hrvatsko-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je, uz operaciju "Bljesak" ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine RH. Počela je 4., a završila 7. kolovoza. Već 5. kolovoza oslobođen je kraljevski grad Knin u kojemu se danas održava i središnja svečanost.

I u Novoj Gradiški i cijelom našemu kraju svečano se obilježava jedan od najvažnijih dana novije hrvatske povijesti. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom odano je dužno poštovanje poginulim, umrlim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i civilnim žrtvama rata. Kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu učinila su to brojna izaslanstva najprije udruga proisteklih iz domovinskog rata- udruge roditelja, djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja, a potom i predstavnici BPŽ na čelu s Damirom Mirkovićem, zamjenikom župana, potom grada Nova Gradiška na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Ljepšom Rakas Vujčić (u izaslanstvu su bili i Ivana Trupina zamjenica gradonačelnika, kao i Vlatko Greiner, koordinator braniteljskih udruga grada NG). Na svečanosti polaganja vijenaca bio je i brigadni general Mladen Mikolčević (počasni građanin NG), kao i zapovjednici bojni i postrojbi s novogradiškog područja. Vijenac su položili i predstavnici Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskoga vijeća Hrvoje Žakić. Počast su odali i gradski i županijski vijećnici, predstavnici gradskih i županijskih institucija i ustanova, predstavnici civilnih udruga Grada, kao i političkih stranaka.

Pokrovitelji obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i 23-e obljetnica VRO "Oluja" su Grad NG i općina Cernik u kojoj su nositelji cjelodnevnih sadržaja članovi Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG. Program se održava na izletištu "Strmac" u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner