11. Adventski sajam otvorio svoja vrata i donio mirise i okuse Božića (foto)

U novogradiškom Društvenom domu "Sokol" 21. je prosinca otvoren ovogodišnji 11. po redu "Adventski sajam".

Koji je okupio rekorad broj izlagača, njih 72 iz Nove Gradiške, bliže i dalje okolice: iz  Požege, SB, Lipika, Novske, Zagreba, Pleternice, Drenovca, Brodskog Stupnika, Starog Slatnika, Sikirevaca, Nove Kapele, Starog Petrovog Sela, Cernika, Stare Gradiške, Rešetara, Siska, Mašića, Doline, Ratkovice, Vrbja, Podvrškog, Opatovca, Vinkovaca.

Izložbeni štandovi OPG-a, domaćih radinosti, obrta, kao i brojnih udruga koje okupljaju kreativce, ali i humnitarnih udruga bili su prebogati domaćom ponudom suhomesnatih proizvoda, sireva, domaćih slavonskih kolača, meda i pčelinjih proizvoda, lješnjaka, proizvoda od kupina i drugog bobičastog voća, tjestenine obogaćene prirodnim biljem, domaćim ajvarom, kupinovim vinom, sokom od aronije, domaćim kruhom, rezancima, provom, voćnim rakijama i likerima, vinom cerničkoga vinogorja, brojnim božićnim ukrasima, ručnim radom izrađenim starim tehnikama-toledo, rišlje, krbez, šlinga, zlatovez, slavonskim suvenirima, orginalnim nakitom,  lavandom, cvijećem, "božićnim zvijezdama", žitom,... Ma nije moguće ni sve nabrojiti što su vrijedne ruke naših domaćih ljudi izradile. I svi su se oni spremno odazvali sudjelovati i na ovogodišnjem Adventskom sajmu u organizaciji Turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Grada NG, ali i Ministarstva poljoprivrede RH.

 

Službeno je sajam otvoren prvoga dana točno u podne. U ime organizatora sve sudionike i sve koji su svih ovih godina pomagali u njegovoj realizaciji pozdravila je i zahvalila im  direktorica TZ Dinka Matijević. Među prvima koji su inicirali ovu manifestaciju prije 11. godina bili su poljoprivredni savjetnici Vesna Alasić i magistar Mijo Gašparović, a u ime Poljoprivredno savjetodavne službe zahvalila je na ustrajnosti domaćim proizvođačima Vesna Alasić. Potom se okupljenima obratio i saborski zastupnik Davor Vlaović te naglasio koliko je važna potpora našim OPG-ima i svim obrtnicima i poduzetnicima. Zahvalu je svim sudionicima i organizatoru uputio i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i službeno Sajam i otvorio. Tijekom dana Sajam su i izložbene štandove posjetili i gradski vijećnici te predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, kao i gradonačelnik Vinko Grgić. Tom je prigodom gradonačelnik istaknuo kako grad poduzima sve aktivnosti u pravcu poticanja poduzetništva i obrtništva te istaknuo kako će se rezultati  tih napora uvelike vidjeti već slijedeće godine, kada se očekuju i veće investicije i ulaganja u gospodarstvo. Svakako treba istaknuti i dolazak predsjednika Udruženja obrtnika grada Tomislava Šimića, koji svaku ovakvu manifestaciju i inicijativu obrtnika podupiru te prof. Mije Matoševića ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, koja je i kao izlagač vjerna Sajmu sve ove godine, a učenici ugostiteljskog smjera i ove su godine, pod mentorstvom stručnog učitelja Stjepana Mandića, počastili goste i posjetitelje iznimnim delicijama koje su sami i pripremili. Otvorenju Sajma bila je nazočna, ali i posjetila izlagače i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo.

Blagdanskom ozračju službenog otvorenja Sajma doprinijeli su kulturno-umjetničkim programom najmlađi-polaznici Dječjeg vrtića NG, gradskih vrtića "Radost" i "Maslačak", starije skupine "Medvjedići" i "Ribice" pod vodstvom odgojiteljica Jasne Renić, Ivane Blazina, Brankice Kičić i Martine Abianac. S njima je bila i njihova ravnateljica Vera Trobić.  Slavonski ugođaj nastupom su podarili i članovi Folklornog ansambla mladih NG, a "Djed Božićnjak"  djeci je za njihov trud i uspješan nastup podijelio i poklone. U poslijepodnevnim satima posjetitelje i izlagače pjesmom su počastili i članovi KUD-a Mala, a Folklorni ansambl KUU Cernik (predsjednik Ivan Ivanović) uz tamburaše začinio je izvedbom starih splitskih plesova u koreografiji Branka Šegovića, pjesmama i plesovima Međimurja u koreografiji  i uz glazbenu obradu Nikole Kramara, umjetničkog voditelja te potpuriem božićnih pjesama: Bolska kolenda (otok Brač), Danas se čuje (Slavonija) i Zdrav kral mladi (Međimurje).

Adventski sajam 2017. (prvi dan)

Sutra, 22. prosinca sajam otvara vrata u 9 sati, a od 11 počinje kulturno-umjetnički program u kojemu sudjeluju Hrvatska kulturno umjetnička udruga "Trenk", Plesni studio Marine Mihelčić, Udruga matice hrvatskih umirovljenika te KUD Drežnik. Tijekom dana, kao i dosadašnjih godina, Društvo naša djeca pripremit će vesele kreativne radionice u Dječjem kutku te upriličiti odmah i izložbu dječjih radova.

U 12 sati  na adventski sajam stići će i Djed Božićnjak i razveseliti najmlađe slatkim poklonima.  Od 17 sati u novouređenom Gradskom parku počinje  "Yakka house party" za mlade.

I ove godine na "Adventskom sajmu" za svakoga ima ponešto pa i ovim putem poziv da svakako dođete i uživate u blagdanskom ozračju. Ulaz na Sajam je besplatan.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner