Svečana sjednica Gradskog vijeća uz Dan grada

-Dan grada slavimo s  ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana, koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline.

Grad po mjeri čovjeka u kojem je i danas, svemu unatoč što nas brine, ugodno živjeti. Radosna sam što vas mogu pozdraviti u ovako značajnom trenutku za naš grad. Slaveći  blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i Dan grada  mi Novogradičani danas slavimo život, opstojnost i vjeru.

S posebnim pijetetom sjećamo se danas svih poginulih  u Domovinskom ratu,   uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima  i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima. S ponosom se sjećamo svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u dobrobit grada. Naša vizija razvitka Nove Gradiške nije sadržana samo u zbiru  projekata, već u osmišljavanju i provedbi upravljačkog, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda našeg  grada u kojem će biti ugodno živjeti. Grad  Nova Gradiška ima svoju viziju  koju želi ostvariti  i  zato se držimo zadanih  postulat -  naglasila je, među ostalim, otvarajući svečanu sjednicu Gradskog vijeća predsjednica dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Izražavajući zadovoljstvo gradonačelnik Vinko Grgić opširno je govorio  o postignućima u proteklih godinu dana u područjima gospodarstva, izgradnji komunalne i društvene infrastrukture, društvenih djelatnosti, brojnim manifestacijama i događanjima.  Posebno je  istaknuo nalaz državne revizije koja je  po prvi puta Gradu Nova Gradiška  dala  bezuvjetnu  ocjenu  što je, kako je rekao, potvrda kvalitetnog rada.

Pukovnik Ivica Babić, zapovjednik 99. brigade HV Zagreb-Peščenica prisjetio se Domovinskog rata i  obrane Nove Gradiške te izrazio zadovoljstvo što su pripadnici 99. Brigade HV dali doprinos da se  Nova Gradiška obrani. Istaknuo je gostoljubivost  Novogradiščana, tijekom, ali i poslije Domovinskog rata zbog čega često i dolazi u Novu Gradišku. Također je izrazio i zahvalnost što se imena 17. hrvatskih branitelja, pripadnika 99. brigade, poginulih na NG bojištu, nalazi i na Spomen obilježju poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima u NG.

Brigadni general Mladen Mikolčević prisjetio se poginulih branitelja i generala Slobodana Praljka, koji je, kako je rekao, pokazao kako se voli Hrvatska.

-Gradonačelniče, vama i Gradskom vijeću  čestitam, jer ono što radite pokazuje kako se voli svoj grad i Hrvatska – istaknuo je brigadni general Mladen Mikolčević.

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković posebno je pozdravio članove obitelji poginulih branitelja, koji su svoje živote dali iu obrani Nove Gradiške.

-Ovo je prilika da se rekapitulira jednogodišnji rad. U izvješću gradonačelnika smo vidjeli da je učinjeno puno. Zadovoljan sam što mogu reći da je u tome sudjelovala i Županija. Potrebno je da lokalne jedinice surađuju sa Županijom kao regionalnom jedinicom i sponom sa središnjom državnom vlašću kako bi se kapitalni projekti lakše realizirali. Prije dva  dana na županijskoj razini su prošla dva važna gradska projekta - rekao je  Stjepan Bošnjaković i  dodao da i ubuduće treba raditi u zajedničkom interesu i interesu  građana.

Gradonačelnik Vinko Grgić za svoj rad dobio je čestitke i od Davora Bernardića, saborskog zastupnika i predsjednika SDP-a.

-Sretan sam i ponosan kada mogu vidjet da jedna jedinica lokalne samouprave, jedan grad, jedna sredina gdje ljudi žive, stvaraju i rade može osigurati i napraviti puno, da bi se potaklo zapošljavanje, privukle  investicije i osiguralo ono što je u svakom gradu najpotrebnije, a to je od dječjeg vrtića, radnog mjesta, kina, kazališta i koncertaa, do kvalitete života. Od srca čestitam gradonačelniku Vinku Grgiću i svima vama na trudu da povećate kvalitetu života i ponudite optimizam - istaknuo je Davor Bernardić

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bili su uz Davora Bernardića, nazočni i zamjenik Brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković, Rudi Stipčić, Josip Zvirotić i Mladen Mikolčević, umirovljeni brigadni generali, pukovnik Ivica Babić, zapovjednik 99. brigade HV Zagreb, pukovnik Marin Pišonić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnici policijskih postaja Nova Gradiška, Okučani i Postaje granične policije Stara Gradiška - Marin Marjanović i Zrinko Kapetanić i Miroslav Matić. Nazočno je bilo i izaslanstvo iz prijateljskog austrijskog  grada Wolsbegra.

Dodjela gradskih Priznanja

Uručili su ih na svečanoj sjednici  gradonačlenik Vinko Grgić i i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Nagradu Grada Nova Gradiška  dobio je  posmrtno  prof. Josip Ostić za doprinos u obrazovanju  i očuvanju  hrvatskog  kulturnog identiteta i nasljeđa.

Nagradu grada NG  dobila je i  tvrtka  „Marković-transport“ Nova Gradiška za  iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i  doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške.

Grb grada Nova Gradiška dobili su: Duško Soldatović za stručni  doprinos i hvale vrijedan rad  na području  cestovnog prometa; Terezija Grgić za dugogodišnji rad u novogradiškom zdravstvu i humanitarni rad u prevenciji  malignih bolesti.

Medalju grada Nova Gradiška dobili su: Marija Španović  za doprinos u obrani  Domovine i dugogodišnji predani rad u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata; 3. satnija 3. bojne 3. gardijske brigade "KUNE" ZNG,RH za izniman doprinosu obrani grada Nove Gradiške tijekom Domovinskog rata i očuvanju istine  i digniteta Domovinskog rata; Oldtimer klub "Classic 99"  za  dugogodišnji rad  i zalaganje u organiziranju izložbi  starih vozila i očuvanju  vrijedne tehničke baštine; Servis kućanskih aparata "Frigo" za izniman doprinos u  razvoju obrtništva i poduzetništva na području grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije; HPS "Slavča" za izniman 20-godišnji doprinos u oživljavanju  kulturne baštine, posebice glazbene tradicije: Školski športski klub "Elektrotehničar" NG, ETŠ i ekonomske škole  za postignute  sportske rezultate te promicanje imena  grada Nove Gradiške.

Dan grada - Svečana sjednica

U ime nagrađenih zahvalio je Dalibor Marković, vlasnik tvrtke "Marković-transport", koji se novčanog dijela nagrade odrekao u korist Udruga koje skrbe o invalidnim osobama.

Svečanosti su doprinijeli i  pjevački zbor Gimnazije Nova Gradiška, pod ravnanjem Matee Jelinić, prof. glazbene umjetnosti, učenice  petog razreda Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” Martina Suvala, gitara (priprema Boris Ružojčić)  i Ema i Nika Straga Šašić-flaute ( priprema Željka Dročić) kao i članice Vokalne skupine "Aurora".

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška završila je projekcijom promo filma o Novoj Gradiški, autora Alena Kocića-Koca.