I u Novoj Gradiški obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan 2017.

Toga dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života.

Kako ne znamo poimence sve koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan 2017.

Blagdan Sih svetih i Dušni dan u Novoj  je Gradiški 31. listopada  obilježen polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom za duše svih pokojnih, posebno za duše poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Učinila su to brojna izaslanstva i članovi braniteljskih i civilnih udruga, pa tako predstavnici Udruga roditelja, udovica i djece  poginulih hrvatskoh branitelja, HVIDRE NG, BPŽ , na čelu s pročelnikom Željkom Burazovićem, Grada NG na čelu s  gradonačelnikom Vinkom  Grgićem, uz kojega su bili zamjenici Ivana Trupina, Borislav Vidošić i koordinator za braniteljske udruge grada umirovljeni natporučnik Vlatko Greiner, vijećnici i djelatnici Grada i gradske uprave. Počast su odali i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog  rata BPŽ na čelu sa satnikom Damirom Matoševićem, Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata 121 brigade-pukovnije, Udruge veterana 121 brigade, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije  BPŽ, Udruge  hrvatskih branitelja liječenih od PTSP, Udruge dragovoljaca BPŽ na čelu s predsjednikom Jozom Bungićem, potom predstavnici  PP NG na čelu s načelnikom Marinom Marjanovićem i Specijalne policije ZEBRE NG, Udruge  veterana  3. Gardijske brigade „KUNE“, ogranak NG, predstavnici  gradskih ustanova, institucija, škola i Dječjeg vrtića, predstavnici civilnih udruga Grada, kao i predstavnici GO HDZ NG.Na minutu šutnje pozvao je i molitvu vodio bojnik Marko Derežanin.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan 2017.

Na blagdan Svih svetih i Dušni dan pohodit ćemo vječna počivališta svojih najmilijih, sudjelovati na misama zadušnicama na našim grobljima. Učinimo to dostojanstveno i u miru, a svakako valja poštovati i posebnu regulaciju prometa, kako bi sve proteklo i u skladu s porukom ovih velikih blagdana.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner