Daleko je kultura

Iako je sam naslov članka nekome možda i uvredljiv, neka bude, kad smo okruženi primitivcima. Tko može tvrditi da smo kulturni žitelji grada u kom se spomenici devastiraju i razbijaju.

Ponukan najsvježim vandalskim činom skrnavljenja još jednog povjesnog i kulturnog identiteta Nove Gradiške, polako se preljeva već odavno prepunjena čaša tolerancije prema osobama koje žive među nama, a sposobne su  skrnaviti sve što je njihovim umovima nepojmljivo.

Ne radi se tu više o nikakvom djelu iz mržnje ili osveti prema nekome, već o čistoj nekulturi osobe, osoba koje su to učinile a i onih koji su ih odgajali. Ako se vratimo samo dvadesetak godina unazad, rušenje spomenika je bila općeprihvaćena aktivnost, prema tome što očekivati od današnjih vandala nego isto ono što su njihovi roditelji radili. Samo što danas u nedostatku spomenika jedne druge vrste, dobro dođu i spomenici od povijesne i kulturne važnosti ali njima nerazumljivog razloga postojanja. Veoma bi me zanimalo kako bi ti današnji vandali podnijeli da se nađe netko i poruši spomen obilježja njihovih pokojnika. Naravno tada bi vjerovatno bili ogorčeni i kivni na državne institucije što dozvole da takve osobe slobodno borave među njima.  Ovaj zadnji slučaj skrnavljenja i vandalizma možda neće izazvati nečije ogorčenje ali je dovoljan pokazatelj da budućnost ovoga grada baš i nije veoma svjetla koliko nam pojedinci to žele pokazati. Sve pohvale ljudima koji se trude od ovog grada napraviti urbanu cjelinu sa svjetlijom budućnošću, no na žalost još je dovoljno onih koji ne zaslužuju takvu sredinu bar dok se ne kultiviziraju ili dok ih pravosudne institucije ne socijaliziraju. No kao što sam danas napisao na FB-u:

"Dok kod o moralu budemo razglabali po društvenim mrežama a o odgovornosti društva na ulicama, dešavati će nam se to i slično tome, jer i moral i odgovornost je dio kućnog odgoja. Prema tome to nije slika samo počinitelja, već roditelja koji su ga odgajali."

PS: Organima gonjenja: Iza svih inicijala stoji ime i prezime !!

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner