Potpisan Ugovor o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod i Opće bolnice Nova Gradiška.

U ponedjeljak, 31.srpnja Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske u pratnji Željka Plazonića, državnog tajnika, boravio je u radnoj posjeti Brodsko-posavskoj županiji.

Integracija Opće bolnice

Tom prigodom i uz nazočnost župana Danijela Marušića i zamjenika Damira Mirkovića, potpisan je Ugovor o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod i Opće bolnice Nova Gradiška.

Ugovor su potpisali Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod i Josip Kolodziej,  privremeni ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, a s ciljem ostvarivanja parametara utvrđenih Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020., unapređenja kvalitete i djelotvornosti te racionalizacije troškova pružanja zdravstvenih usluga, kao i smanjenja listi čekanja na zdravstvene usluge stanovništva naše županije.

 

 Integracija Opće bolnice

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Milan Kujundžić je u pratnji župana Marušića obišao odjele slavonskobrodske bolnice, a potom se uputio u novogradišku bolnicu gdje su mu domaćini bili Josip Kolodziej, privremeni ravnatelj i Davorin Slišurić, pravnik i zamjenik ravnatelja. Ministar se tijekom obilaska bolnice u NG uvjerio u još uvijek prisutne "ratne rane" na objektu bolnice, a posjetio je i odjele kirurgije i interne.

Upitan o vraćanju pravnog statusa novogradiškoj bolnici istaknuo je da je to gotovo i dodao:"Da nije bilo ravnatelja slavonskobrodske i novogradiške bolnice te župana Danijela Marušića, koji su uvjerili i mene i moje suradnike da je to ispravno, da postoje argumenti i da će time dobiti i Brod i Nova Gradiška, odnosno pacijenti, mi ne bi išli u ovaj projekt. Zaista s ovim činom je napravljeno nešto pozitivno, jer bolnica, to sam rekao više puta, nije  samo kuća u kojoj se pacijenti liječe. Ona ima i povijesno i urbano i sociološko i kulturološko značenje i brojna druga. I zato je važno  da NG ima svoju bolnicu, a pravni identitet je na određeni način i garancija da će opstati i za 50 i za 150 godina u ovom gradu. Što se tiče ušteda, one će se dogoditi. Ali one nisu u prvom planu, već podizanje kvalitete usluga pacijentima iz NG jer neće za brojne stvari trebati putovati u SB, nego će doći specijalisti iz SB, pa će ovdje pružiti uslugu. A s druge strane vrhunski centri će se razvijati tamo gdje postoje uvjeti i sigurnost pacijenata i kvaliteta liječenja će biti na najvišoj razini, što i je smisao. Naravno, nije beznačajno da će se pri tome uštedjeti  određeni novci, jer se neće duplirati ni dežurstva, ni oprema, ni prostor, ni kapaciteti.

S ovim što se sada dogodilo bolnici u NG zagarantiran je posao. Na žalost, hrvatska nacija je sve starija i njoj je sve potrebitije liječenje palijativno, kronično i za pacijente koji su ovisni o umjetnim plućima. Upravo to će dopuniti bolnica NG što nema ne samo ova županija, nego ni brojne druge. Dakle, to je jedan siguran posao i prostor gdje će se moći zaposliti određen broj ljudi", rekao nam je u razgovoru ministar Milan Kujundžić.

-Ovaj  Ugovor znači jednu novu suradnju i dizanje te suradnje na višu razinu između bolnica u SB i NG. To znači da ćemo sada institucionalizirati veze koje smo mi do sada, a uz značajne teškoće, ostvarivali u smislu konzilijarnih pregleda, u smislu dolazaka liječnika iz SB ovdje. Mi ćemo ovim Ugovorom zapravo dobiti i Odjel više. Dobivamo Odjel produženog liječenja i respiracijski centar što je jako značajno za našu bolnicu. Siguran sam da je ovo kruna svega onoga što smo mi u zadnjih godinu i pol radili i poduzimali na vraćanju pravnog subjektiviteta bolnice u NG- istaknuo je u razgovoru Josip Kolodziej, privremeni ravnatelj Opće bolnice NG.

Na pitanje kada novogradiška bolnica počinje ponovno samostalno raditi , dr. Kolodziej je odgovorio da će se to dogoditi od ovoga 1. rujna.

-Registrirani smo u Trgovačkom sudu, tako da je to pri samom kraju- istaknuo je. Što se tiče specijalizacija i stažiranja dr. Kolodziej je naglasio kako su iz Ministartstva dobili puno specijalizacija, samo nedostaje isti broj specijalizanata. - Na žalost i prošle godine dobar broj specijalizacija koje smo imali na raspolaganju nije  bio iskorišten. Mladih liječnika nema, ili traže sreću negdje dalje, na žalost. Ne mogu reći da smo kadrovski loše. Prošle smo godine dobili 9 ili 10 novih specijalizanata i to su uglavnom naši domaći mladi ljudi i ja sam s tim jako zadovoljan. A što se tiče stažiranja tu sve ide redovno i nema problema-rekao je, među ostalim dr. Josip Kolodziej.

Integracija Opće bolnice

Župan Brodsko-posavski Danijel Marušić zahvalio je ministru Milanu Kulundžići i njegovim suradnicima, jer su, kako je istaknuo prepoznali sve naše probleme.

-Da nije bilo njihovog razumijevanja i brze reakcije nikada pravni subjektivitet Bolnice u NG ne bi bio vraćen. Naravno, moramo razmišljati i o razvoju slavonskobrodske bolnice, kao bolnice višeg ranga, ali pravno ćemo imati dvije bolnice, kao što smo i imali, što je svakako na korist pacijenata. Ono što je važno-imat ćemo pravno razdvojene bolnice, bit će vraćena pravna osobnost bolnice u NG, a funkcionalno spajanje  je nešto sasvim logično i nešto što će unaprijediti zdravstvenu dostupnost i kvalitetu na ovim područjima. Novogradiškoj bolnici ostaje pedijatrija, interna, kirurgija, ginekologija, psihijatrija, palijativa. A neurologija  je kao dnevna bolnica. Građani će moći doći do 10 sati i sve ono što je indicirano da se u tom vremenu obavlja ovdje, naravno ovdje će se i obaviti. Za pacijente koji trebaju ostajati u bolnici onda će odlaziti u SB. Normalno je da neke odjele ne trebamo razvijati i mi i Bolnica koja je 50 km dalje. Nema za to potrebe. Ne možete imati dva pacijenta ovdje, imati i medicinske sestre i liječnike i tehničare,...a 50 km odavde je cijeli Odjel takav. To je  sasvim nešto logično i normalno. Na kraju, krajeva, to funkcionalno spajanje, što je danas možda neke bunilo, je samo jedna pozitivna stvar gdje se bolnice doista nadopunjuju i mi smo jedan zdravstveni sklop, sustav, koji,hvala Bogu, funkcionira. I još se jedanput zahvaljujem i ministru i njegovim suradnicima, ali i ravnateljima SB i NG bolnice i njihovim suradnicima, kao i pravniku i zamjeniku ravnatelja NG bolnice Davorinu Slišuriću, koji je također dao veliki obol u ovom projektu- istaknuo nam je u razgovoru župan Danijel Marušić.

Integracija Opće bolniceUNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner