Za realizaciju "Tehnološkog inkubatora" 20. milijuna bespovratnih EU sredstava (foto-audio)

Projekt kojim Grad i Industrijski park stvaraju kvalitetne uvjete za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta.

Prezentiran je 19. srpnja na Konferenciji za novinare koju je u svom uredu upriličio gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Ivanom Trupina te predstavnicima Industrijskog parka, direktotom Bernardom Kurjakovićem i Mirtom Anjoš stručnom suradnicom za EU projekte.

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta direktoru Industrijskog parka Nova Gradiška d.o.o. 14. srpnja uručena je Odluku o financiranju projekta vrijednoga 23 milijuna kuna za razvoj visokokvalitetne poduzetničko poslovne infrastrukture.

-Odlukom o financiranju odobren je najveći mogući iznos sufinanciranja pojedinog projekta u vrijednosti od 20 milijuna kuna u okviru Poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar navedenog Poziva iznosila su 640 milijuna kuna.

Projekt „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ vrijedan 23 milijuna kuna predstavlja ujedno i najveće pojedinačno infrastrukturno ulaganje u Industrijskom parku Nova Gradiška. Vrijednost projekta u iznosu od 86% će se financirati putem bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će Grad Nova Gradiška i Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. financirati ostatak vrijednosti projekta. Ovaj projekt je rezultat rada Industrijskog parka Nova Gradiška koji je prvenstveno usmjeren na privlačenje novih investicija i razvijanje poduzetničkog okruženja. Naglasio bih da je vrijednost projekta od 23 milijuna kuna svojom veličinom jednaka jednoj trećini godišnjeg gradskog proračuna što pridodaje jačini i važnosti projekta za naš grad i širu okolicu“, izjavio je direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Bernard Kurjaković, predstavljajući ovaj iznimno vrijedan i važan projekt ulaganja u razvoj gospodarstva.

-Povjerenje koje su nam građani dali na izborima proizlazi iz rada. Dosta smo toga napravili, a nastavljamo i dalje. Mnogi su pitali zašto ne ulažemo najprije u gospodarstvo?

Mi moramo ulagati u sve. Na prvom mjestu jest gospodarstvo, ali Grad oblikuje i i moderira uvjete za razvoj gospodarstva. Jedno od takvih ulaganja na kojemu se radilo godinu i pol

je  upravo ovaj projekt "Razvoj poduzetničke i poslovne infrastrukture u Industrijskom parku. "Tehnološki inkubator" će biti sastavljen od nekoliko manjih pojedinačnih inkubatora kao i poslovnog i uredskog prostora. Očekujemo nove partnere koji će ući u te prostore, a time i znatno zapošljavanje. U ovom trenutku radimo na još 4. velika projekta. Među njima je CEKOM u vrijednosti  blizu 120 milijuna kn, potom Poduzetička infrastruktura između 6 i 7 milijuna kn, ukupno je riječ o 150 milijuna kn direktnih investicija u gospodarski razvoj. Ni "Atlantic grupa" ni "Klima oprema" nisu dobile toliko sredstava koliko mi sada konzumiramo, a  nastavljamo dalje. Cilj je zaposliti što više ljudi, otvoriti što više radnih mjesta", istaknuo je, među ostalim gradonačelnik Vinko Grgić. Također je rekao kako veseli činjenica da je, prema izvješću od lipnja, prvi puta nakon nekoliko godina broj zaposlenih prešao 4 tisuće osoba u NG, a nezaposlenost je također, nakon dugo godina, pala ispod  tisuću i taj trend se nastavlja i dalje.

-A ovaj novi projekt  doprinosi tom kvalitetnom razvoju. Riječ je o 5.000 kvadrata, čija realizacija će krenuti krajem ove godine, a izgradnja početkom slijedeće", naglasio je gradonačelnik Grgić.

-Realizacija projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ uključivat će izgradnju i opremanje objekta ukupne površine 5.000 m2 s 55 prostornih jedinica veličine od 12 do 151 m2  te moderno opremljenim coworking prostorom s informatičkom opremom i programima. Također, projekt će doprinijeti razvoju visokospecijaliziranih usluga poslovne podrške namijenjenih poduzetnicima i potencijalnim investitorima. Navedeno će omogućiti jačanje kapaciteta poduzeća za razvoj inovativnih proizvoda i usluga što će unaprijediti poslovanje i konkurentnost poduzetničkog sektora, Industrijskog parka Nova Gradiška te regije.  Svrha projekta je ulaganje u poduzetničku infrastrukturu Industrijskog parka što omogućuje daljnji razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama. Navedeno će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta, unaprjeđenjem gospodarstva Nove Gradiške i same regije te pozicioniranjem Industrijskog parka Nova Gradiška kao jedne od najprivlačnijih investicijskih zona na regionalnom području-dodala je, među osatlim, predstavljajući projekt Mirta Anjoš,stručna suradnica za EU projekte u Industrijskom parku.

Zaključujući predstavljanje projekta "Tehnološki inkubator" gradonačelnik Grgić istakanuo je također kako je za ovakve projekte potrebno dosta vremena i znanja te naglasio kako je želja Grada, što svjedoči, prema njegovim riječima i projekt  CEKOM,  dovesti vrhunske partnere koji će nastaviti ulaganja. - Nositelji tih projekata su u rangu dr. znanosti, a radimo na tome punom parom. Mi ne otvaramo izravno radna mjesta, ali omogućujemo uvjete i za ona vrhunski obrazovanih ljudi, koji će isto tako imati i plaće adekvatne njihovoj stručnosti i obrazovanju"-naglasio je, među ostalim gradonačelnik.

Konferencija za novinare nastavljena pitanjima za gradonačelnika i njegovu zamjenicu

Poslije predstavljanja iznimno vrijednog gospodarskog projekta "Tehnološki inkubator" Konferencija za novinare nastavljena je pitanjima novinara gradonačelniku i njegovoj zamjenici. Jedno od njih bilo je vezano za uređenje prostora na kojemu je do sada bio "arboretum" na Cvjetnom trgu, a radovi su upravo u tijeku. " Evo odgovora gradonačelnika Vinka Grgića:Svjedoci smo mnogih gradilišta i radova u gradu. Gradski park se uređuje punom parom, a trebao bi biti završen do NG glazbenoga ljeta. U tijeku je izgradnja nogostupa u Gajevoj, a u planu je i nova rasvjeta u cijelom gradu po uzoru na onu u Gradskom parku, čime bi se ostvarile i znatne uštede, a u skladu je i s ekološkim zahtjevima:           


Uz predstavljeni projekt "Tehnološkog inkubatora" radi se i na projektima za mlade, umirovljenike kao i onima za zapošljavanje žena o čemu je više govorila Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, koji se nadovezao s još nekim novinama u Industrijskom parku:


Jedno od pitanja bilo je i o spomen kosturnici u Gradskom parku:


Svjedoci smo i brojnih manifestacija u Gradu. Jesu li povećale broj gostiju i noćenja:


Nova Gradiška treći je grad u RH koji je počeo projekt "širokopojasnog interneta":


Evo i komentara gradonačelnika Vinka Grgića na vraćanje pravnog statusa NG bolnice:


Što je s bivšom vojarnom:


UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner