Pro et Contra

Kojim naslovom započeti članak već latinskom izrekom.

NG gima

U proteklih nekoliko sati smo svjedoci orkestriranog napada na osobu, osobe, instituciju.

Ok dozvoljavam da možda ima materijala za takvu harangu ali je li to način ?  Do sad osim Ravnateljice novogradiške Gimnazije nitko nije tražio prozvanoga profesora za izjavu. Ne, to neću učiniti ni ja,  iako bi medijske kuće u ovom gradu trebale učiniti. Svaki sukob ima dvije strane, no ponavljam, osim od Ljiljane Ptačnik, nitko nije tražio izjavu prof. Bedeničića, niti se igdje napisalo da se sa njim pokušalo stupiti u kontakt. Kako ni na koji način nisam započeo ovaj medijski linč, uz obilato korištenje anonimnih izvora (poznatih redakciji), tako želim samo izraziti svoj stav promatrača kao u ostalom i dobar dio onih koji čitaju sve do sad napisano.

Od kad postoji školski sustav u našoj civilizaciji postoje dobri i loši učenici, profesori ali i roditelji. U ovom slučaju se dešava nešto što baca veoma loše svjetlo na obrazovnu instituciju, uzgred rečeno,  sa najdužom tradicijom srednjoškloskog obrazovanja u našem gradu. Osim prozvanoga profesora u komentarima ispod objavljenog članka se pojavljuju još poneka imena, tako da ispada da u novogradiškoj Gimnaziji zapošljavaju monstrume. Zapitajmo se, što je sa onim učenicima koji svoje školske zadatke izvršavaju u potpunosti, kako to da ti učenici nemaju toliko problema, ili kako netko napisa, da su upravo ti učenici instrumentalizirani, što čisto sumnjam.

Krenimo malo drugačijim redoslijedom, što recimo nastavnički kadar doživljava tokom nastave od razmaženih derišta koja u velikom broju nemaju ni elementarnog kućnog odgoja, a takvima smo svjedoci svi skupa u ovom gradu, na sreću ipak je onih drugih više. Kako to da oni koji pišu o neprimjerenom ponašanju profesora nemaju imena i prezimena, eventualno nick-ove na društvenim mrežama, a oni koji staju u odbranu osoba i institucije posjeduju svoja imena. Ako je netko uvjeren da je u pravu i da je sve izrečeno istina, zbog čega biti anoniman, koga se treba bojati, roditelja, profesora, institucija ??  Ako je to sve istina, čemu od medija praviti arbitre kad za to postoje institucije u državi, jedino je problem što se pred tim institucijama moraju pojaviti imena a ne anonimusi i nick-ovi.

Pak, ako su optužbe u potpunosti istinite, kako to da tek mali broj promatrača ove harange podržava takav postupak, mediji nisu sredstvo za potkusurivanje nečijih računa, svakoj priči treba dati cjelokupnu sliku pa tek tada izići u javnost, što u ovom trenutku sa prof. Bedeničićom nije slučaj. Povećavati čitanost koristeći djecu i mlade prije svega nije etično, ovakav način ostavlja gorak okus u ustima i prikazuje sasvim drugačiju sliku društva od one koja bi trebala biti općeprihvaćena u društvu tolerancije, demokratičnosti i prije svega u pravičnom društvu. Koristiti medije za obračun,  a u isto vrijeme zaobići odgovorne institucije je potpuno pogrešan način. U našem društvu postoji nekoliko instanci za rješavanje problema od Agencija, Inspektorata, Ministarstva pa u konačnici i sudova kao je to potrebno. Dok god budemo u svojim nakanama išli suprotno od toga,  bit ćemo društvo kao što smo sad. Iako kod nas postoji presunkcija nevinosti, ovdje je postalo pravilo da se javno optuži pa tek onda dokazuje krivnja. Ni jedan medij, urednik ili novinar ne bi trebao biti tužitelj već korektiv društva koji je u istinu istinoljubiv. Objaviti anonimne optužbe pa potom tražiti očitovanja ili demantije nije pravi put za rješavanje problema bilo koje vrste, a pri tom koristiti mlađu populaciju društva još je pogubnije za buduće generacije koje trebaju preuzeti odgovornost za društvo u kom živimo.  

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner