Igra zvana rukomet, epizoda druga

21.siječnja 1951.-povijesni dan za novogradiški sport 

I dok nas, na nacionalnom nivou, sve više pegla rukometna groznica, jer kao i toliko puta do sada, i ovaj bi nam se put mogla dogoditi medalja, rukomet je u središtu pozornosti i na lokalnom nivou.

Za to se, ni manje ni više, pobrinula učiteljica života, osobno…Zavirimo, stoga, u novogradiški rukometni spomenar i otputujmo kroz vrijeme. 

Godina je 1951., 21.siječnja, povijesni dan za novogradiški sport.Naime, dan je to kada je  prije 66 godina, utemeljen samostalni hazenaški klub „Mirko Kljajić“, klupska prethodnica današnje „Slavonke“…

„Osnivačku godišnju skupštinu toga je dana otvorila Ankica Keliš, predsjednica dotadašnje Hazenaške sekcije Gimnastičkog društva „Mirko Kljaić“ u čijem je okrilju u jesen 1949. osnovana, a od proljeća 1950. godine djelovala hazenaška sekcija.Drago Simić,  poznati prijeratni novogradiški hazenaški trener i sudac podnio je referat o povijesnim počecima hazene u gradu. Bilo je 1930. godine, u trenutku kda je grad već imao dva jaka kluba –„Borac“ i „Unitas“, koji su igrali i međunarodne utakmice.

 

Fina Chura predratna hazenašica preuzela je treniranje prvih novogradiških hazenašica pa je skupštinu kluba iskoristila i kako bi izvijestila o napretku ekipe. Antun Fischer, tajnik kluba upoznao je s bilancom prošlogodišnjih  aktivnosti ( u to su vrijeme još uvijek nastupali kao hazenaška sekcija GD M. Kljaić). Tijekom 1950.godine odigrano je 10 prvenstvenih utakmica s 10 pobjeda. Najbolji strijelci bili su Fina Chura sa 100 golova, Blaženka Mohler s 52, Anica Berić s42, te Maja Dieneš s 14 golova.Radno predsjedništvo  povijesne skupštine kluba činili su: Matija Smičić, predsjednik, Zvonko Mašek i Lovro Rosić članovi, zapisničar Ivo Petranović, ovjerovitelji zapisnika Terezija Simić i Pavle Keliš.

Prvi sastav uprave samostalnog kluba činili su Ankica Keliš predsjednica, Antun Fischer tajnik I, Ivo Petranović tajnik II, Pavle Keliš blagajnik I, Lovro Rosić blagajnik II, te članovi Matija Smičić, Saša Martinić, Zvonko Mašek, Terezija Simić, Anica Berić, Marija Koren, Antun Tona Marić, Sajter. Trener Drago Simić.

Matija Smičić, tada upravitelj Osnovne škole, predsjednik novogradiškog Nogometnog kluba „Jedinstvo“, kao vid dobre suradnje s novim klubom, ponudio je posedbu trenirki na revers, „kako je rekao. „ Kada idu na gostovanja, „kako bi igračice sportski djelovale“.

RK Slavonka 51

Na prijedlog predsjednice Ankice Keliš , kako bi klub trebao promijeniti ime, jer “ ženski klub nosi muško ime“, oštro je replicirao Tona Šimić, u to vrijeme snažan partijski kadar u gradu, rekavši „kako se ime borca ne smije dirati“, zbog čega je klub zadržao ime HK „Mirko. Kljaić.“ Tek 1954. godine ime kluba je promijenjeno u ovo današnje. Naime, novogradiške rukometašice te su godine kao prvakinje Jugoslavije gostovale u Austriji, a nastup je uvjetovao i sportsko ime kluba.Pavle Keliš, blagajnik kluba, predložio je proračun u iznosu od 99 tisuća ondašnjih dinara, što je skupština jednoglasno prihvatila.

Klub je u ljeto 1951. organizirao jedinstvenu hazenašku desetdnevnu propagandnu turneju po Hrvatskom primorju i Sloveniji u zajednici s novogradiškim klubom Metalcem neposredno prije gašenja danas gotovo nepoznate igre hazene i prelaska na tada sve popularniji tzv. „mali rukomet“, za razliku od „velikog“ koji se igrao na dimenzijama nogometnog igrališta.

Hazenaško igralište novogradiškog kluba bilo je u dvorištu Gimnazije okrenuto u pravcu sjever-jug, a kada se prešlo u rujnu 1951. na mali rukomet igralište je imalo smjer istok-zapad.“Svlačionice su bile u Fiskulturnom domu, današnjem Domu kulture, a oružar za sve klubove bio je Martin Šimić.