Igra zvana RUKOMET

I mada je svaka priča koja izvorište nalazi u drevnoj povijesti već u startu  zanimljiva i intrigantna, ova je po mnogo čemu istinski posebna. Osim toga, riječ je o igri o kojoj je u Odiseji pisao i veliki Homer.

 

Rukomet je po svojim osobinama igra, zasigurno je jedna od najraznovrsnijih i sve poznatije sportske discipline, unatoč činjenici da spada među najmlađe članice brojne sportske  obitelji. U povijesti  sporta kod mnogih naroda bilo je  pojedinih elemenata,koji su  bili preteča razvoja igre koja se danas zove rukomet.   Iznosimo kraću kronologiju razvoja tog sporta...... 

....... Daleke 1898. godine, danski učitelj gimnastike Holger Nellse napisao je prva uputstva za igru koja kasnije dobiva svoje pravo ime - rukomet. Devet godina zatim, pojavljuju se prve brošure o rukometnoj igri u Švedskoj i Njemačkoj. Kako su i naši krajevi nekoliko vjekova  bili pod upravom carevine Austro-Ugarske, a programi za školstvo su dolazili iz obrazovnog  središta u Grazu. U godišnjaku pazinske Gimnazije iz 1911. godine, prof. Tugomil Ujčić je u gimnastičkom programu, pronašao je  i zapisano  između ostalog zapisano: " da učenici srijedom i subotom igrahu rukomet, iako radije nogomet. " U školskoj 1912/13. u istoj školi se - igra rukomet, kako je doslovce zapisano u  školskim dokumentima.

U Osijeku je 1920., Ivan Flod  bio je prvi učitelj i organizator igre koju je nazvao - češki  rukomet. Pošto su učestali susreti naših i čeških družina, prihvaćen je i u nas naziv Hazena (češki; hazeti-bacati). 

1934.godine igralo se je na  igralištu dužine 48 x i širine 32 metra. Visina vratnica je bila 240 cm, a širina 200 cm. Lopta veličine  broj 3,obujma 62-68 cm i težine 300-350 gr. Igralište je bilo  podijeljeno na tri djela.Vratarev prostor bio je u obliku pravokutnika na udaljenosti od 4 metra od vratiju. Kazneni udarac se izvodio s 5 metara. Na takvom igralištu igralo se u svim zemljama koje su njegovale  hazenu. 

1935.godine kasnije vratarev  prostor je polukružni od 6 metara. Kazneni udarac se izvodi  neposredno iza linije od 7 metra. Momčad su sačinjavala sedmorica igrača: tri napadača, dva pomagača, branič i vratar. Igrači su imali ograničeno kretanje u pojedinim dijelovima igrališta. 

Ministarstvo prosvjete kraljevine Jugoslavije donijelo je 1929. zakon o zabrani učlanjivanja školske omladine u građanska društva izuzev „Sokola“. Iste je godine varaždinski nastavnik gimnastike Zvonko Suligoj u Grazu kupio je knjigu „Handball für die Jugend“ – rukomet za omladinu.U Realnoj gimnaziji školske godine 1929/30.u Varaždinu se  marljivo vježbaju elementi nove igre.

Na završnoj školskoj  priredbi  29.05.1930., održana prva javna utakmica velikog rukometa u Hrvatskoj, koju su igrale selekcije gimnazijalaca 5. i 6., protiv 8. razreda. Inače, skraćena utakmica je završila malenim rezultatom od  1:0 za starije učenike.  

Na SP u hazeni 1934. održanom u Londonu,  reprezentativke kraljevine Jugoslavije osvojile su prvo mjesto nakon pobjede nad Čehoslovačkom sa 6:4.

1936.godine na Olimpijadi u Berlinu, igra se po prvi puta veliki rukomet sa šest reprezentacija.Uporedo se igra  "turniru nada " u velikom rukometu,gdje je  nastupala  srednjoškolska reprezentacija grada Zagrebu (I.realna gimnazija) koju je vodio  prof. Vladimir Janković. Veliki rukomet se igrao na  igralištu nogometnih dimenzija od 90-110 metara dužine i 55-65 metara širine. Okvir vrata kao u nogometu, vratarev prostor na 11 metara, a kazneni se udarac izvodio s 13, a slobodan udarac  sa 16 metara. Momčad je imala 13 igrača, od kojih su dvojica bili zamjene.

U Zagrebu su 1939., studenti su  formirali rukometne klubove.

Zanimljivo je, da su se atletičari Concordije bavili rukometom kao dopunskim sportom, a da je poznati nogometni trener Građanskog Bukovy koristio rukometnu igru za stjecanje fizičke spreme i navike kretanja .U obrani se je  igralo „čovjeka“u sustavu  WM. kao u nogometu.

Prvu reprezentativnu  utakmicu  kao Hrvatska igrana je u Budimpešti s Mađarima 1942. na  poznatom NEP stadionu ,pred  30.000 gledatelja,kao predigru nogometnim  reprezentacijama. Pobijedili su domaćini s 9:0, a najbolji igrač na terenu bije je vratar Branko Kralj, kasnije nogometni vratar Dinama i reprezentacije YU, vječita rezerva  legendarnom Vladimiru Beari.

Nakon 2. svjetskog rata većina igrača su završili kao instruktori, suci rukometa, a pojedini od njih postali  su i  članovi reprezentacije bivše države na prvoj međudržavnoj utakmici.

Godina 1948. povijesna je za hrvatski rukomet. U Zagrebu se osniva Rukometni savez Hrvatske, a jedan od članova UO je i Šime Jačan iz Raše.

U Pulu je u svojstvu rukometnog instruktora upućen Dragutin PEHEIM po struci pravnik. Rukometnu momčad formiraju učenici saveznog željezničkog Tehnikuma (srednja stručna škola). U Hrvatskoj se sve više igra rukomet  kod muške i ženske mladeži,dok hazena ima ženske momčadi..

U Zagrebu je 12.02.1950.godine odigrana je  prva utakmica dvoranskog rukometa na starom velesajmu (danas Tehnički muzej), a igrali su momčadi Metalca i Maksimira sa rezultatom od. 29:19.Dvoranski rukomet   osvojio je naklonost rukometaša i klubova,a bilo je to  vrijeme kada u Hrvatskoj nije bilo nijedne sportske dvorane.

   
Na slici iz 1951. godine na gledateljima prepunom gimnazijskom igralištu predsjednica kluba Ankica Keliš predaje zastavicu beogradskom Željezničaru kojeg su novogradiške igračice nadigrale i visoko pobijedile.

Nakon 20-godina igranja prve javne  utakmice u Varaždinu,u Zagrebu se  19.06.1950. igrala   prva međudržavna utakmica velikog rukometa između reprezentacija Jugoslavije  i Belgije,koja je završila visokom pobjedom domaćina sa 18:3,za koju je igralo devet igrača iz Zagreba i po jedan iz Splita i Sarajeva.   Ubrzo se 1951. ujedinjuju  rukomet i hazena,a klubovi  iz hazene prelaze u članstvo Rukometni savez Hrvatske.Ubrzo se je  1952.godine  u Virovitici održalo prvo prvenstvo Hrvatske u malom rukometu za ženske. Prvakinje postaju igračice Lomotive iz Virovitice.U Novoj Gradiški bilježi se  izgradnja prvog stadiona za mali rukomet, na kojem je 1953. održano je  prvo prvenstvo Jugoslavije za  ženske, a pobjednice su igračice kluba koji se zvao „Mirko Kljajić“ iz Nove Gradiške.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner