Hvala, Makedonijo! Тоа беше многу убаво (velika fotogalerija)

Rezime četverodnevnog posjeta Novogradiščana Makedoniji u okviru ovogodišnjeg IN memoriama Toše Proeski

Četverodnevni posjet Novogradišana zemlji „zaključanoj u srcu Balkana“, kako Makedoniju nazivaju turistički vodiči, u okviru ovogodišnjeg In memoriama Toše Proeski, bio je doživljaj za pamćenje, ali i istinski turistički gušt.

U organizaciji novogradiških rukometnih veterana, koji s makedonskim kolegama kroz sport, već osam godina nastavljaju ono što je Toše radio pjesmom, graditi mostove i spajati prijatelje, na krajnji jug Balkana, otputovala je sportska ekipa praćena dogradonačelnicom grada, Ljiljanom Lukačević, direktoricom TZ Dinkom Matijević i prvim među „Buntovnicima“, predstavnikom medija.

Državna prijestolnica i grad Aleksandra Makedonskog , Kumanovo, Tošino Kruševo, Bitola, Prilep, Demir kapija i Popova kula, ali i istinski makedonski dragulj, grad Ohrid i istoimeno jezero- samo je dio čarolija udaljenih 900-tinjak kilometara i 3 državne granice u kojima su od 15.do 18.listopada uživali Novogradiščani. A, domaćini su se istinski potrudili opravdati epitet ljudi širokog srca i tople duše, zahvalni gostima na svakom koraku što čuvaju uspomenu na balkanskog princa pjesme. Potvrdili su to iznimno sadržajno bogato osmišljenim programom koji je ponudio sve ono najbolje od Makedonije-vrsnu gastronomiju, sjajna vina, nevjerojatno toplo gostoprimstvo, ali i zemlju prepunu povijesti i kulture, na svakom koraku isprepletenu jedinstvenim spojem Orijenta, antike i dobro nam poznatog Balkana.

Uz službeni, memorijalni dio koji je uključivao posjet Tošinom rodnom gradu, spomen kući i groblju Gumenje, ali i tradicionalnoj utakmici između hrvatskih i makedonskih rukometnih veterana ( ovaj su puta bolji bili domaćini, iako je rezultat, već u startu, bio u drugom planu), Novogradiščani su posjet iskoristili i za učvršćivanje prijateljstva, ali i dogovore o mogućoj gospodarskoj i turističkoj suradnji dvije zemlje. U tom smislu, iznenađujuće puno toga korisnog možemo učiti od grada Prilepa, čiji je čelni čovjek, gradonačelnik Marjan Risteski, službeno primio predstavnike grada Nova Gradiška, ali i pokazao kako se uspješno gradi regija sredstvima predpristupnih Europskih fondova koje Hrvatska, u svoje vrijeme, na žalost, i nije previše kvalitetno iskoristila. I makedonski turizam pokazao je svoju svjetlu stranu, ali i potvrdio kako o zemlji na krajnjem jugu Balkana razmišljamo uglavnom kroz prizmu predrasuda.

Ohrid i Ohridsko jezero, makedonski dragulj, područje upisano u UNESCO-vu baštinu, Jeruzalem Balkana, kako ga zovu, i u drugoj polovici listopada dočekao je Novogradiščane prepun turista. Makedonska rivijera živi i ovih dana, ugošćujući brojne, uglavnom strane turiste, oduševljavajući  klimom, poviješću, brojnim višestoljetnim znamenitostima, jezerom prepunim endmeskih vrsta, među kojima ima i onih preživjelih iz ledenog doba, jedinstvenim bazarom koji, izgledom, šarmom, krivudavim, uskim uličicama popločanim kaldromom i ispunjenim brojnim malim zanatlijama, pomalo podsjeća na nama bližu sarajevsku Baš čaršiju s posebnim mediteranskim štihom. Tu su i autentični, nadaleko poznati ohridski biseri, čuveni, nacionalni suvenir, brojne, vrsne vinarije s tradicijom dugom nekoliko stoljeća i desetinama poznatih, među enolozima iznimno cijenjenim, sortama vina, ali i za turiste iz Hrvatske, poprilično niskim cijenama. Posebno onima domaćih specijaliteta, dakle hrane i pića, čime se čuva i jača nacionalno gospodarstvo, ali duhanskih proizvoda koji su cijenom i do 100 posto povoljniji od onih u Hrvatskoj.Recimo kako je posjet Novogradiščana bio i prvorazredan medijski događaj o kojemu su svakodnevno izvještavali brojni lokalni novinari. Obzirom na doživljeno i pripremljeno, uzvratni posjet bit će teško organizirati i nadmašiti.

Na sreću, ni Slavonci nemaju problema s gostoljubivošću, širokim srcem i pitomom dušom, kao ni prestižnom gastronomijom, što će se Novogradiščani potruditi prezentirati već u siječnju, kada će gosti tradicionalnog memorijalnog rukometnog turnira „Ivo Petranović“ biti i Makedonci.Reći hvala domaćinima nakon svega doživljenog bilo bi premalo.

Ono što je vrijedno i nemoguće pohraniti u foto albume, jer čuva se duboko u srcu, u svakom je slučaju uspomena na Tošu Proeskog, čovjeka i umjetnika, koji je, i ne sluteći, nesretnim i nepredvidljivim okolnostima sudbine, približio Hrvatsku i Makedoniju, rodno Kruševo i Novu Gradišku, nastavljajući i nakon smrti graditi mostove i povezivati prijatelje. 

Hvala, Makedonijo! Тоа беше многу убаво

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner