Sat povijesti na Savi

I dok je ulicama Knina trajala središnja nacionalna svečanost, mještani Općine Vrbje, sjećajući se žrtve branitelja i godina u kojima se stvarala Domovina.

Najznačajniji državni praznik i ove su godine obilježili na jedinstven način.Kao kulisa poslužila je rijeka Sava, voda koja Posavcima život znači, ali i voda koja pamti ratna stradanja, okupivši  radi tradicionalne, osme po redu regate,članove braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“.

Riječ je o manifestaciji koja poput jedinstvenog sata suvremene nacionalne povijesti u prirodi, čuva sjećanje na Domovinski rat i poginule prijatelje, ali i dokazuje kako se život uz Savu nastavio. Novom snagom u samostalnoj domovini. Prepoznaju to godinama, dajući logističku i financijsku potporu projektu i Županija Brodsko posavska i čelništvo Općine Vrbje, želeći revitalizirati rijeku i sve njene turističko-gospodarske potencijale.

Atraktivnost manifestacije, iako je regata ove godine, zbog manjeg broja sudionika i sredstava za značajan broj riječnih kilometara, skratila svoju trasu, prepoznao je značajan broj posjetitelja koji su riječne mornare, članove braniteljskih udruga i mještane posavskih sela, dočekali na cilju, u Dolini.Uz slavonski nakićene, gizdave konje i konjanike sa zastavama, polaganje vijenaca i dostojanstvenu minutu sjećanja na sve poginule branitelje, posavska regata još je jednom opravdala svoj cilj i ideju organizatora-sačuvati sjećanje na Domovinski rat, ali i revitalizirati rijeku Savu, koju bi, uz samo malo smisla i malo novca, s pravom trebali pretvoriti u istinski turistički brend ovog dijela Slavonije.Uostalom, riječni turizam, kontinent kao poželjna destinacija, ali i edukativan sat povijesti kao opomena i sjećanje-sadržaji su koje bi gosti, itekako, mogli prepoznati. Ali i mi ostali, vjerojatno nedovoljno upoznati s prirodnim ljepotama i bogatstvom u vlastitom dvorištu. Shvatite, stoga ovo kao poziv, otkrijte Savu i posavska sela, a slijedeće godine, ukoliko to još niste učinili, budite na cilju regate i s dobrodošlicom dočekajte „Prijatelje rijeke Save“. 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner