U tijeku su aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Kao i svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca intenzivnije se provode aktivnosti vezane za prevenciju svih oblika ovisnosti, a u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

S obzirom na virus COVID-19 i veliku ugorzu za zdravlje ljudi, najviše o tomu i govorimo. A neki problemi, kao što je i ovisnost prolazi „ispod radara“. Koliko će vrijeme u kojemu živimo utjecati na cjelokupno mentalno zdravlje ljudi ostaje nam vidjeti, ali živjeti se, raditi, djelovati i svakako prevenirati, treba i mora.

S obzirom na specifičnu godinu programe u ovogodišnjem Mjesecu borbe protiv ovisnosti kreirale su i provode novogradiške osnovne škole Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“; srednje:Elektrotehnička i ekonomska, Industrijsko-obrtnička i Gimnazija. U provedbu je uključen i Centar za socijlnu skrb,Udruga POZITIVA- udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja, kao i Policijska postaja Nova Gradiška, čiji djelatnici ovoga puta svoj dio programa, umjesto edukativnih posjeta učenicima škola, provode intenzivnijim kontrolama prometa i vožnji pod utjecajem droga, uz već postojeće stalne kontrole sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola.

Do ove godine u kreiranju i provedbi programa prevencije ovisnosti sudjelovali su redovito i Zavod za javno zdravstvo, Gradsko društvo Crvenoga križa, Opća bolnica NG. Sigurni smo da će se zajednička suradnja svih relevantnih čimbenika nastaviti poslije ovoga novoga normalnoga vremena.

Sve ih, inače, u toj međusektorskoj suradnji okuplja Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška, koje djeluje već 15 godina.

Usko surađuje i sa Koordinacijskim tijelom za prevenciju kriminaliteta što je isto jako važno jer ovisnici posebno o opijatima, alkoholu, kocki često dolaze i u situacije u kojima su u sukobu sa zakonom. Ovisnici pripadaju marginaliziranim skupinama društva, ali im svakako treba pružiti ruku pomoći i dati mogućnost da krenu na put liječenja i novoga života.

Kako bi mladi osvjestili da uvijek imaju izbor i da se odluče za onaj pozitivan brine se upravo i Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti, koje im nudi različite sadržaje i aktivnosti i daje priliku sudjelovanja u njihovoj provedbi.

Evo koje su programe osmislili i provode u skladu sa epidemiološkim mjerama:

OŠ „Mato Lovrak“: Mi smo za zdravlje- crtežom i porukom protiv ovisnosti ; Virtualna knjiga; Kviz „Ovisnosti“; Pedagoške radionice; Izložba učeničkih radova u holu škole/Book Creatour

OŠ Ljudevita Gaja: Pedagoško-psihološke radionice; Razredne radionice; Program podrške „Petaš bez problema“; Program „Sportom protiv ovisnosti“; Učenički video klipovi-Kad bih bio/bila super heroj učinio bih/ učinila bih...; Izložba Mjesec borbe protiv ovisnosti

Elektrotehnička i ekonomska škola: Video kolaži-„Ne daj se smotati“ i „Zdrave ideje“ –Online promocije 14. 12. na web stranici škole

Industrijsko-obrtnička škola: Pedagoške radionice; Anketa „Navike i ponašanja mladih“; Razredne radionice; Radionica „Cuga je tuga“

Gimnazija –Online koncert „Glazbom protiv ovisnosti“; Online debata „Ovisnost je izbor“(video zid u Gradskom parku); Iskoristi slobodno vrijeme-VOLONTIRAJ! ; Psihološke radionice; Izložba učeničkih plakata (video zid u Gradskom parku).

Udruga POZITIVA-Online prezentacija „Bilo kuda mobitel svuda“ (video zid u Gradskom parku)

Ovisnost je bolest!

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.
Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata -naglašenog osjećaja zadovoljstva.
Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma s pojavom neugodnih simptoma apstinencijske krize. Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“, one koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama Internet, društvene mreže, videoigre, mobitele i ovisnost o kockanju.

Od početka pandemije koronavirusa, uz manje međusobnih kontakata, lockdowna, straha od bolesti i ishoda, straha od gubitka radnoga mjesta, straha za egzistenciju i budućnost vlastite obitelji... svega što je dodatno utjecalo na mentalno zdravlja ljude došlo je i do promjena da tako kažemo u ponudi i potražnji psihoativnih supstanci, povećano je konzumiranje medikamenata, dostupnost klađenju i kocki veća je nego ikada- online, a tu je i ovisnost o internetu..Sve to čini i veći izazov u borbi protiv različitih oblika ovisnosti, ali i veći izazov u provedbi prevencije za koju je ove godine Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška u Mjesecu borbe protiv ovisnosti izradilo ukupno 26 programa.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner