Na poklon dobila zemlju i posadila aroniju

Našu sugrađanku Ivanu Buturac upoznala sam kao jednu od izvrsnih organizatorica Malčanskih mačkara, proslave Martinja, Vinkova u Maloj.

Uvijek je bila spremna na šalu, vesela, optimistična...zapravo pravi primjer pozitivne osobe koja plijeni energijom i radošću koju je uvijek prenosila na sve oko sebe.

Takva je i ostala, samo se okrenula novom izazovu. Naime, kada je od majke, kako nam je ispričala, na poklon dobila komad zemlje u Cerniku, dala se na posao krčenja i čišćenja i zapušteno zemljište privela kulturi.

-Kako sam članica Udruge voćara i vinogradara općine Cernik prvobitno sam razmišljala o sadnji starih sorti voća koje je otpornije na vremenske uvjete i bolesti. Onda sam i u razgovoru s obitelji, ali i prijateljicom Suzanom Srećković, koja mi je stvarno „desna ruka“ u ovom poslu... ma u svemu, došla do zaključka da će bti bolje zasadati aroniju za koju kažu kako je namirnica budućnosti zbog ljekovitih svojstava za ljudski organizam. U dvorištu imam zasađene jabuke, kruške, kajsije,ali...slabo to moji troše, pa je tako odluka pala na ovo bobičasto voće- kaže nam Ivana.

Kupila je kvalitetne certificirane sadnice u Pleternici i posadili su oko 300 grmova prije pet-šest godina. Nešto se osušilo, tako da ih je sada oko 280 i u punom su rodu.

-Bilo je to nešto novo, profitabilno tada, a nadasve zdravo, najmoćnije voće bez obzira na inačice. Ovo je sorta melanokarpa, podnosi i niske i visoke temperature, sušu, osim u vrijeme dozrijevanja plodova, tako da je ova godina bila idealna za aroniju. Oko nje nema puno posla. Obnavlja se sama, a nakon nekog vremena iz sredine grma vade se stare, ne tretiraju se i stvarno su kvalitetne i zdrave-kaže naša sugovornica.

Godinu dana OPG-a Ivana Buturac

Za proizvodnju aronije Ivana ne dobiva poticaje, jer, kako navodi, ima manje od hektara zemljišta.

-Napravila sam to jer je zdravo za mene, obitelj, prijatelje i da ta zemlja ne stoji prazna i zarasla-pojasnila nam je.

Aroniju prodaje i kao voće, ali rade se i prerađevine, prvenstveno matični sok hladnim prešanjem što obavljaju u Pakracu gdje ujedno ispitaju kvalitetu.

-O obzirom da smo mali OPG i nemamo veliku proizvodnju, odlučili smo se, kako bismo što bolje iskoristili bobice aronije, na jednostavnu preradu kod kuće, pa tako imamo i džema, sirupa za sok, sve po domaćim receptima. Nudimo i čaj od sušenih bobica aronije. Sušimo ih na prirodan način na suncu. Imamo i sušeno lišće aronije od kojega se također pripravlja čaj.

-Vjerujte čaj od lišća aronije, koje se bere kada poprimi crvenu boju, potom suši, otklanja umor. Probajte i uvjerite se i sami!-kaže uz osmijeh naša Ivana Buturac.

Dokazano je kako aronija jača imunitet. I to nam je uvijek, a posebno u današnje vrijeme jako važno.

-Orjentirani smo na domaće tržište zato smo i napravili OPG, a u vrijeme berbe stvarno nemamo nikakvih problema. Ruku ima dovoljno. Tu su susjedi, kumovi prijatelji...šalimo se, zapjevamo. Znate, to vam je izuzetna sinergija prirode i čovjeka. Na svježem ste zraku, družite se, ljudi se isključe i opuste. I to vam je svojevrsna terapija.

Radi naravno i obitelj. Ne bune se. Ma, moraju! Tjedan dana smo brali četiri –pet sati dnevno. Dođeš s posla i...ajmo! – priča Ivana s autoritetom u glasu.

Proizvode od aronije ovaj OPG je ponudio i na našoj manifestaciji „Advent u našem gradu“, na „Danima portugizca“ u Cerniku prošle godine. Na žalost, zbog korona krize manifestacija je ove godine otkazana. Naravno sudjelovali su i na manifestaciji „Stare sorte voća i povrća“ koju organizira Udruga voćara i vinogradara općine Cernik, ali i u Novskoj te na Vinkovačkim jesenima.

-Ova je godina specifična, pa se oslanjamo na prodaju na kućnom pragu. Iako ima dosta proizvođača aronije, svi mi imamo svoje mjesto pod suncem. Moraš imati kvalitetu i biti dosljedan, a mi to jesmo. Nema aditiva, konzervansa, a džemove radimo i sa ksilitolom, prirodnim zaslađivačem, kojega zovu i „brezin šećer“. Radi se o ekstraktu breze koji je sjajna alternativa stolnom šećeru. Ima sličnu slatkoću, ali samo polovicu energetske vrijednosti i što je najvažnije ima nizak glikemijski indeks.  Nabavljamo ga u Tvornici zdrave hrane. Radimo i džem od aronije i smokve uz dodatak ksilitola.

Što se tiče matičnoga soka aronije, valja ga uzimati svaki dan i to u količini 0,3 ili 0,5 i svakako ćete nakon nekog vremena osjetiti dobrobiti za zdravlje. Litra matičnoga soka vam je dostatna za mjesec dana-naglasila je Ivana.

Svakako treba podsjetiti kako je aronija odličan atioksidans, preventiva mnogim bolestima.

-Mnogobrojna istraživanja otkrila su da aronija poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi. Od vitamina sadrži C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom- „sipala je kao iz rukava“ naša Ivana o ljekovitosti i prednostima ovih malenih, ali moćnih plodova.

Kada su krenuli u cijeli ovaj pothvat nisu baš previše znali, samo najosnovnije.

-Učilo se, ali dobili smo i puno odličnih savjeta od već iskusnih proizvođača aronije. Eto, ima i onih koji znanje žele podijeliti s drugima. Sada smo i mi već u poziciji da pomažemo drugima iz vlastitog iskustva. Ponosni smo na to. I uvijek ćemo pomoći- kaže nam Ivana Buturac.

Proizvodnju aronije na OPG-u neće povećavati, jer ovo je Ivani i njezinoj obitelji potpuno dovoljno, a, kako ističe, radi se o dopunskoj djelatnosti, jer, na sreću ima stalan posao.

-Ma, ne treba biti megaloman. Treba voditi računa o kvaliteti i to vraća kupce.Uvjerili smo se u to- zaključila je.

Dodajemo! Svakako svoju prehranu dopunite aronijom. Nećete požaliti. I,naravno...vodite računa gdje ju kupujete.

AEM banner 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner