Nova Gradiška dostojanstveno obilježila 13-u godišnjicu pogibje Toše Proeskog

Obilježavanje ove tužne obljetnice zbog pandemije koronavirusa bilo je skromnije, ali najvažnije je da Toše Proeski, glazbenik, veliki čovjek, humanist i vjernik i dalje živi u srcima naših sugrađana i svih onih koji cijene istinske ljudske vrijednosti.

Novogradiščani, njihovi gosti iz Makedonije i fanovi Toše Proeskog 14. su mu listopada odali počast kod Spomen obilježja izgrađenoga u krugu Elektrotehničke i ekonomske škole.

 

Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći 6. listopada 2007. na autocesti kod Starog Petrovog Sela, a ova tragedija neraskidivo je povezala Tošinu domovinu Republiku Makedoniju i njegovo rodno Kruševo s Novom Gradiškom. Na taj način zapravo je i nakon smrti nastavio svoju misiju povezivanja ljudi bez obzira na vjeru, boju kože, nacionalnu pripadnost.

U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetog Križa te 2007., velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Toši Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili i producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.

-Sjećamo se najveće balkanske glazbene ikone Todora Toše Proeskoga. Ultra maraton trčimo njemu u čast i na taj način izražavamo poštovanje prema svemu što je učinio za nas i svoju Makedoniju. Ove godine zbog cijele situacije došli smo nas dvojica maratonaca i krećemo ispred spomen obilježja Toši u Novoj Gradiški , a ostali dečki, kojima je žao što nisu ovdje, čekaju nas na makedonskoj granici i trčat će s nama do Skopja, a potom do Tošina vječnoga počivališta u Kruševu- rekao je Naum Kaprićevski, uz kojega je na startu Memorijalnog ultramaratona u Novoj Gradiški bio i Nikola Gelov.

- Drago mi je da su ljudi, koji su od prvoga dana bili ovdje, kao što je gospođa Tereza Grgić i danas s nama. I sam sam kao predsjednik Saveza sportova organizirao Tošin ispraćaj te 2007. godine iz Nove Gradiške, a dio nas je tada i trčalo dio puta s makedonskim ultramaratoncima. Ove godine obilježavanje obljetnice tragične pogibje Toše Proeskoga odvija se skromnije, ali najvažnije je da smo se i mi kao grad uključili i pomogli koliko možemo. Tu je i Turistička zajednica, kao i svake godine. Važno je obilježiti i da te veze s kojima smo povezani s Makedonijom i Kruševom ostanu žive-rekao je Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika.

-Nismo odustali i uspjeli smo pronaći mogućnosti da se ipak ovaj ultramaraton trči. Doduše, zbog siguranosti veći dio maratonaca trčat će unutar granica Makedonije, a Naum Kaprićevski i Nikola Gelov ispoštivali su sve što su trebali i evo ih ovdje u Novoj Gardiški na startu ovogodišnjeg ultramaratona ljubavi za Tošu. Zahvaljujem medijima, Novoj Gradiški, Turističkoj zajednici, gradu Zagrebu na svemu što čine svih ovih godina da se ova jedinstevna sportsko-emotivna manifestacija kontinuirano održava. Značajno za ovu godinu u kojoj smo, zbog COVID-a19 doživjeli blokadu svega, je to što će 16. listopada biti otkriveno i novouređeno vječno počivalište Toše Proeskoga u Kruševu, onakvo kakvoga on i zaslužuje. Bio je rijetko skorman, a veliki čovjek, humanist i njegova pozitivna energija i karizma koju je nosio i širio traju i dalje- istaknula je Stela Prislan Fujs u ime fanova Toše Proeskoga.

Vidno emocionalno dirnuta bila je i Tereza Grgić, koja je od dana ispraćaja Toše iz Nove Gradiške pa sve do danas nazočna ovim obljetnicama.

-Tužno je bilo i onda, tužno je i sada. Posebno sam dirnuta time što su maratonci uspjeli održati kontinuitet i nakon 13 godina nisu ga zaboravili. Oni sami i njihove obitelji u većini financiraju ovaj ultramaraton.

Na ovom smo se igralištu oprostili od Toše i helikopter vojske RM odvezao ga je iz Nove Gradiške put rodnoga Kruševa.

Nakon svih godina nastala su lijepa prijateljstva, naši rukometaši odlaze u Makedoniju, makedonski dolaze k nama, razvila su se i obiteljska i poslovna prijateljstva. Ta tragedija je rezultirala dobrim. Dobar čovjek sije dobro, a Toše je takav i bio. I po dva talentirana djeteta iz NG školuju se iz Fondacije Toše Proeskog kao zahvala gradu NG koji ga se trajno sjeća. I to je simbolika svega. Mijenjala se uprava grada, ali Memorijal se održao. Financijski ga podržava i grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Međunarodni je to događaj. Toše je bio visokomoralan i human čovjek i može biti uzor svima mladima danas. A vidjet ćete 16. listopada sjetit će ga se i svi mediji i zapravo je kroz svoje pjesme i naša sjećanja ostao među nama- ispričala nam je Tereza Grgić.

Ispred spomen obilježja kod Elektrotehničke i ekonomske škole položeni su vijenci, cvijeće i upaljene svijeće. Učinili su to makedonski maratonci, izaslanstvo Grada Nova Gradiška predvođeno Borislavom Vidošićem, zamjenikom gradonačelnika, uz njega je bila i Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška, Stela Prislan Fujs, predsjednica Fun kluba iz Zagreba i Tereza Grgić. Ispred spomen obilježja makedonski ultramaratonci potom su krenuli na 900 km dug put prema Makedoniji.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner