U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi nastava će se odvijati u dvije smjene

Pripreme su priveli kraju na vrijeme, iako, kako kaže ravnateljica prof. Sanja Muller Zoričić, nikada dovoljno priprema.

Kako bi smanjili broj učenika u isto vrijeme u školi, nastava će se odvijati u dvije smjene i to je novina.

-Da će biti teško, hoće. Da smo se navikli na jednu smjenu, jesmo, ali sve ćemo napraviti radi zdravlja i sigurnosti djece i djelatnika- ističe ravnateljica.

Bilo bi dobro da su Upute dobili i ranije, jer su specifična škola i zbog vježbi u radionama i u laboratorijima.

-Imamo nastavu koja se ne odvija samo u učionicama i imamo kombinaciju od boravka jednog razreda cijeli dan u učionici, do prelaska iz laboratorija u vježbaonu. Učenici jednostavno moraju hodati po školi i sada je tu problem dezinfekcije i svega ostaloga što će se morati kontinuirano obavljati i po više puta.Veoma je, veoma komplicirano tako da nam je dosta vremena trebalo za organizaciju.

Tu je veliku ulogu odigrala naša pedagoginja Mira Linjaković, koja se sa kolegama angažirala da se učionice pripreme prema svim uputama.

Velika će uloga biti i pomoćnoga osoblja i oni će imati jako puno posla.

- Imamo i dvoranu i ako krene i nastava u dvorani, trebamo s relativno malim brojem tehničkoga osoblja, dezinficirati sve učionice, vježbaone, laboratorije, dvoranu. U jednoj smjeni bit će osam razreda koji će biti u svojoj učionici, ali će u isto vrijeme obilaziti i laboratorije tako da nam je u jednoj smjeni aktivno po 20 prostora. Tako i u drugoj smjeni. Imamo sat vremena između smjena za obaviti dezinfekciju.

A iza svakoga razreda, prostore u kojima se odvija nastava, spremači moraju dezinficirati.

Ovom prilikom apeliram na učenike i roditelje da učenici na kraju svojih vježbi dezinfciraju mjesto na kojemu su bili, dakle iza sebe, kako bi pomogli. Dat ćemo im rukavice, imamo dezinfekcijska sredstva i naravno poslije toga pranje ruku u tekućoj vodi i sapunu. Na taj način će nam svima biti puno lakše-istaknula je ravnateljica Muller Zoričić.

Zadatak pedagoginje bio je uskladiti tehničke detalje sa osnovnim ciljem, a to je rad i nastava s učenicima.

-To su dvije kategorije koje su ovoga trenutka došle u isto vrijeme. Bilo bi lakše da smo imali posebno vrijeme za tehničke pripreme prostora i svih detalja vezanih za COVID, ali tako je, kako je. Naš ministar je rekao da ćemo se prilagođavati u hodu. Hoćemo, ali zahtjevno je i novo s čime se nitko od nas nije susretao. Sve smo detalje s nastavnicima prošli, oni će s učenicima, putem dopisa i sa roditeljima. Bilo je izazovno, a vidjet ćemo u ponedjeljak kako će ići- naglasila je pedagoginja Mira Linjaković.

Redovito treba pratiti i web stranicu škole na kojoj će biti sve obavijesti. -Mnogi zovu i telefonom i pitaju. Postoji i element kombinarane nastave s kojom se susrećemo prvi puta. Dobili smo već jedan Zahtjev za online nastavu. Nastavnici će za to morati naći prostor i vrijeme paralelno. Odradit ćemo najbolje što možemo- dodala je pedagoginja Linjaković.

Svi učenici i profesori moraju obavezno nositi maske

-Postoji dogovor sa Županijom da će učenici dobiti maske, ali one još nisu stigle, tako da molim učenike da obavezno dođu s maskama i svi ih trebaju pravilno nositi tijekom odvijanja nastave, odosno tijekom boravka u školi.

Nemamo dovoljno prostora tako da ne možemo ostvariti razmak u učionicama od 2 metra i zato su maske za sve obavezne. S obzirom da nemamo dovoljno sanitarnih čvorova, potrebno je kontinuirano dezinficirati ruke.Po cijeloj školi su dezinfekcijska sredstva za ruke tako da s tim, vjerujem, neće biti problema.

Temperaturu učenici trebaju izmjeriti kod kuće i u školi će se zapisati, a profesori će to obavljati na ulazu u školu. Osim učenika i djelatnika škole u prostor neće ulaziti druge osobe. Ono što je potrebno će se obavljati ispred zgrade- pojasnila je ravnateljica Muller Zoričić.

Upisi u prvi razred i online nastava

U prvom roku upisali su 80 učenika i to u sva zanimanja. Interes je bio veliki i na žalost na listi ih je još dosta ostalo, ali mjesta je bilo za spomenuti broj učenika. Ako se bude prelazilo na online nastavu i u ovoj školi iskustva imaju.

- Pripremili smo se i na teamsima smo otvorili razrede. Koristit ćemo ih i sada za komunikaciju sa učenicima i profesorima- kaže pedagoginja Mira Linjaković.

Roditeljske sastanke za prve razrede odradit će u školi, a za sve ostale online. Roditelji starijih učenika su već sudjelovali u online okruženju i tu neće biti problema.

-U slučaju da se učenik, koji je u školi, javi sa nekim simptomima imamo posebnu učionicu. Zovemo ju „COVID učionica“ koja je spremna, gdje će, uz dežurnoga nastavnika, boraviti do dolaska roditelja – dodala je Sanja Muller Zoričić, ravnateljica ETŠ i ekonomske škole.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner