U novogradiškim srednjim školama spremni za početak nove nastavne godine

U Industrijsko-obrtničkoj, Elektrotehničkoj i ekonomskoj srednjoj školi, kao i Gimnaziji Nova Gradiška zadnja dva tjedna intenzivno su se pripremali za početak nove nastavne godine.

S obzirom da su Upute ministarstva znanosti i obrazovanja RH stigle na 70 stranica, trebalo ih je dobro proučiti i prilagoditi stvarnim mogućnostima svake škole.

Industrijsko-obrtnička škola

-Cijela prošla školska godina je bila „nenormalna“. Dugotrajni štrajk, korona, nepripremljeni prelazak na nastavu na daljinu, pogotovo u strukovnoj školi gdje je imperativ da djeca konkretan proizvod rade rukama, a došli smo u situaciju da im umjesto toga snimamo materijale i filmiće. Ne može se gledanjem to naučiti i postići jednaki efekt, već konkretnom praksom- istaknula je ravnateljica Mirela Brlić-Trnka.

Na sreću nisu imali puno učenika sa popravnim ispitima, tako da su svi učenici uspješno završili razred.

- Ove godine već je veliki pomak da se vratimo u školu. U prednosti smo jer imamo i iskustva sa online nastavom i bit će nam značajno lakše i znamo što očekivati, ako dođe do takve situacije, a pripremamo se kao da će nastava cijelo vrijeme trajati u školi.

Dobili smo epidemiološke preporuke i prihvatili smo ih kao preporuke. Što god budemo mogli ispoštivat ćemo. Sve ulaze koji nisu bili otvoreni, a imamo ih sedam, otvorit ćemo i pokušati napravit cirkulaciju kroz školu da se učenici što manje susreću. Nastava u učionicama bit će - jedan razred- jedna učionica , odnosno u praktičnoj nastavi-jedan razred- jedna radionica. Dobro je i to što naša djeca nisu sva svaki dan u školi. Neki su na stručnoj praksi izvan škole, pa se izmjenjuju tako da pritiska na sam prostor neće biti previše.

Ono što ne budemo mogli izorganizirati u prvoj smjeni, doći će se raditi i u drugu smjenu tako da ni tu ne bi trebalo biti problema.

Prijevoz učenika očekujemo da nam riješi Županija, jer ne radi se samo o našoj, već o svim školama- naglasila je Brlić-Trnka.

Upisima u prvi razred su zadovoljni

Sva su zanimanja popunjena, ali ni jedan učenik se nije upisao u zanimanje krojač. Upisano je osam prvih razreda i iznimno dva razreda s teškoćama u razvoju jer ih se puno javilo s odgovarajućom dokumentacijom, a tu, prema ravnateljičinim riječima, postoje određeni pedagoški standardi o tome koliko ih može biti u jednom razrednom odjelu.Tako će biti jedan odjel pomoćni kuhar-slastičar i drugi kombinacija pomoćnih bravara i pomoćnih kuhara slastičara.

Puno se dogodilo prijelaza učenika iz drugih gradova u druge i treće razrede pa su i tu popunili broj učenika u zanimanjima gdje je bilo mjesta.

Roditeljski sastanci

Odvijat će se on line, a prve će napraviti na uobičajen način,jer ih čeka i izbor za Vijeće roditelja. Te prve roditeljske neće orgaizirati u isto vrijeme, a s obzirom da imaju veliki prostor s tim neće biti problema.

Daljnji kontakti roditelja sa razrednicima odvijat će se putem telefona ili e-mailom.


Gimnazija Nova Gradiška

Radovi na energetskoj obnovi zgarde gimnazije, koji su počeli u veljači, privode se kraju. Učionički dio koji je potreban za izvođenje odgojno-obrazovnoga rad u školi bit će potpuno dezinficiran i spreman za učenike.

-Roditeljima moram reći da su sve škole u Županiji u dogovoru i sa osnivačem, a i u stalnom međusobnom dogovoru, poduzele sve mjere da ispoštuju naputke koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dakle roditelji mogu mirne duše pustiti djecu u školu. Nastava će se izvoditi prema svim tim naputcima za učenike na potpuno siguran način.

Našim učenicima naravno poželjet ćemo dobrodošlicu nakon toliko dugo vremena i apeliramo da imaju razumijevanja te da svoju mladost, energiju, snagu koju žele utrošiti u školi, ipak malo stave iza svih epidemioloških mjera kojih se svi mi moramo pridržavati.

Svim nastavnicima i nastavnicama, učiteljicama i učiteljima, svima koji su na bilo koji način uključeni u odgojno-obrazovni sustav, želim sretan i uspješan, siguran početak nove školske godine da nam bude lakša, bolja, ljepša i jednostavnija nego što je bila prošla- istaknula je ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik.

Iskustvo online nastave dobro će doći

-Nema problema, možemo vrlo brzo prijeći na taj oblik nastave. Naročito mi je drago što je cijeli odgojno-obrazovni sustav, iako silom prilika, zakoračio u digitalno doba zbog nastave na daljinu. Brzo smo se prilagodili i 16. ožujka prešli na online nastavu. Tako možemo i sada. Imamo iskustvo, materijale, znamo gdje smo bili dobri i gdje se možemo promijeniti- rekla nam je prof. Ptačnik.

Upise u prvi razred obavili su u prvom roku

Učenicima prvih razreda bit će organiziran siguran doček. -Želimo da se brzo snađu, da prilagodba na srednju školu bude lagana. Ovo vrijeme traži fleksibilnost, zajedništvo i brzo prilagođavanje, a prije svega ljudskost i razumijevanje-kaže naša sugovornica.

Programi i projekti

Planiraju se kao da je sve u redu. Sigurnost i situacija će pokazati koji će se moći i izvesti. Gimnazija veliku pažnju poklanja terenskoj nastavi, a to je odgojno-obrazovni rad koji uključuje putovanja učenika, odlaske u kazališta, posjete nekim lokacijama izvan škole, učenju u Istri, Dubrovniku ili na nekim drugim odredištima i to se sada sve skupa stavlja na čekanje. Do sada su posjetili pet Nacionalnih parkova u Hrvatskoj i trebali su ići u NP Starigrad-Paklenicu. Naravno i to je odgođeno. Vjeruju da će doći vrijeme kada će to moći.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner