I u OŠ „Mato Lovrak“ pripremljeni za novu nastavnu godinu

Kako se bliži početak nove nastavne godine, tako se završavaju pripreme, prema Uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, za što sigurniji boravak djece i učitelja i u ovoj gradskoj osnovnoj školi.

-Sve mjere pokušavamo i mislim da jesmo ispoštivali. Radimo sve u cilju sigurnosti djece i djelatnika. Očekujemo upute i za ustroj razrednih odjela nužan da se može napraviti i raspored učenika prvih i svih drugih razreda što ćemo imati na vrijeme i o tomu izvjestiti na starnici škole. Podsjećam, tu stranicu i roditelji trebaju redovito pratiti jer ćemo i na dalje sve važne obavijesti na taj način objavljivati- istaknula nam je u razgovoru ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Ovo ljeto je i inače za sve učitelje i djelatnike škola drugačije nego do sada, a već su u „punom pogonu“ dva tjedna.

-Velik smo, ali i složan kolektiv, pa se sve može na vrijeme organizirati i odraditi-ističe ravnateljica.

Sjednice su održavali u holu škole čiji prostor omogućuje poštivanje preporučene distance.

S obzirom da se i do sada nastava odvijala u dvije smjene, za njih takav raspored i nadalje neće biti problem.

-Škola ima četiri ulaza i svi će biti u funkciji. Učitelji, koji imaju prvi sat, čekaju djecu na određenom ulazu, djeca prolaze kroz dezinfekciju potplata obuće, potom učitelji obavljaju dezinfekciju ruku djece i ona odlaze pred razredne odjele gdje se preobuvaju, peru ruke i ulaze u razred na svoje mjesto.Nema izlaska iz razreda kako bi se izbjeglo veće okupljanje djece.

Učionice razredna nastava imaju terase i to je idealna prednost, jer će još dosta vremena imati mogućnost biti na otvorenom, naravno ponovno prema rasporedu, po jedan razred, kako bi se ispoštivala socijalna distanca.

I u razredima s najvećim brojem učenika u mogućnosti smo ispoštivati razmak od 1,5 m, osim u informatičkoj učionici gdje smo postavili zaštitne pregrade, a i djeca i učitelji prilikom obavezne nastave će nositi maske.

U toj učionici nastava će se odvijati uvijek s razmakom najmanje od jednoga sata kako bi se mogla obaviti potrebna dezinfekcijai učionice, klupa, tipkovnica, kompjutora, pregrada te kako bi se prostor mogao provjetriti- rekla nam je ravnateljica Lončar-Cindrić.

Prvašići će biti dočekani na otvorenom, ispred škole

U OŠ „Mato Lovrak“ očekuju tri razredna odjela prvašića, jer će ih, u suprotnom, ako dobiju odobrenje za dva odjela, biti u razredima jako puno. Inače je u matičnu školu u gradu upisano 55 učenika prvoga razreda. Ove godine škola ima jedan odjel prvašića manje u odnosu na prošlu godinu.

U Područnoj školi Ljupina upisano je 8 učenika prvoga razreda i tamo će se održavati kombinirana nastava prvog i drugog razreda, a uobičajeno za treće razrede.

U Područnoj školi Mačkovac upisan je jedan prvašić i tamo je nastava organizirana kao trorazredna kombinacija.

-Klasične priredbe, kao do sada, za prvašiće neće biti. No, za svaki razred posebno će biti organiziran svečani prijem ispred škole gdje prvašići trebaju doći u pratnji jednog roditelja kako bi se izbjegla gužva.

Ipak ćemo na primjeren način primiti naše prvašiće kako bi im prvi dan dolaska u školu i susret s učiteljicom ostao u lijepom sjećanju-naglasila je ravnateljica.

Nastava tjelesne kulture

Dok je god lijepo vrijeme odvijat će se vani, nema kolektivnih sportova, a učitelji će pronaći, kao i uvijek, najbolji način.

Odobrena tri pomoćnika u nastavi

Prema naputku Županije, kako pojašnjava ravnateljica Lončar-Cindrić, dobili su zadatak da od roditelja učenika koji imaju pravo na pomoćnike u nastavi traže Izjavu o tomu jesu li spremni primiti pomoćnike u kuću u slučaju online nastave kako bi se to uzelo u obzir. Čim ih osnivač uputi i oni su trenutno s djecom u školi.

U školi su spremni za sve oblike nastave

-Jako smo se dobro snašli prošlu školsku godinu kada je i bila online nastava, tako da ju, po potrebi, možemo i brzo organizirati. Predmetnu na aplikaciji teams, razrednu kroz aplikaciju zoom, a i materijali bi bili na jednoj od web platformi. Naravno prema situaciji će se sve dogovarati.

Učiteljima ovo nije samo posao i većina ljudi je u školi svaki dan. Obavlja se međusobno edukacija da bismo bili što spremniji.

-Zdravo prije svega, hrabro, u školi je poduzeto sve za zaštitu djece i djelatnika i neka djeca dođu radosno i veselo. Roditelji, razgovarajte sa djecom,upućujte ih, a i izvan škole ih držite u kontroliranim uvjetima da što duže izdržimo bez nastave na daljinu- poručila je na kraju našega razgovora Vesna Lončar-Cindrić, ravnateljica OŠ „Mato Lovrak“.

 AEM banner