U OŠ Ljudevita Gaja završavaju pripreme za početak nove nastavne godine

Što se tiče početka školske godine uspostavili su dobre temelje, kaže Blagica Pečnjak, ravnateljica škole i dodaje-podigli smo konstrukciju i sada finiširamo u ovih nekoliko dana sve ono što treba završiti i izbrustiti.

Pri kraju su radovi energetske obnove zgrade ove gradske osnovne škole. Još je ponešto ostalo odraditi oko učeničkoga ulaza, potom slijedi dio radova u školskoj dvorani, a do kraja rujna projekt će biti završen.

-Tijek preostalih poslova na energetskoj obnovi školske zgrade neće ometati nastavu-istaknula je ravnateljica Pečnjak.

Što se tiče prvašića, ove godine škola će imati tri razredna odjela učenika prvih razreda što je jedan odjel više u odnosu na prethodnu godinu.

-Imamo samo jednu kolegicu razredne nastave koja je tehnološki višak što smo prijavili u Ured ministarstva kako bi bila raspoređena.

Ove ćemo godine dočekati naše prvašiće na malo drugačiji način i to u školskom vrtu, ali priredbe neće biti zbog epidemioloških mjera i zaštite zdravlja svih. Važno nam je da škola počne na uobičajen način, a sve obavijesti za učenike i roditelje objavljujemo na službenoj stranici naše škole i treba ih redovito pratiti-istaknula je ravnateljica.

Rad prema epidemiološkim mjerama

Pripreme prostora škole za početak školske godine su u tijeku i to prema Uputama koje su školama stigle iz resornog ministarsta na 70 stranica.

-Glede epidemioloških mjera pripremamo se i fizički i sve što je potrebno nabavljeno je. Pripremamo i Protokole ulaska, izlaska, ponašanja u prostoru za učenike, učitelje, pomoćno osoblje i roditelje. Od ponedjeljka 7. rujna u školu će moći ući samo učenici, učitelji i pomoćno osoblje. Vrata škole će se zaključavati, a sve dostave, pošta i slično obavljat će se pred zgradom.

Dogovaramo se i s prijevoznicima za prijevoz učenika. Imamo 54 učenika putnika iz pravca Dolina- Sičice –Vrbje koji su se vozili u jednom autobusu, a sada će biti raspoređeni u dva.

Tamo gdje ne možemo postići dovoljan razmak u prostoru škole izrađuju se pregrade od leksana, iako, na sreću, nemamo brojčano velike razrede, najveći broje 24 učenika i to se obavlja cijeli tjedan.

U samoj školi radit ćemo i ponašati se kao što smo to činili od kraja svibnja do 24. lipnja. U školu će ulaziti jedan po jedan razred s vremenskim razmakom. Nakon dezinfekcije učenici će se preobuti, obuću ostaviti u vrećicama u hodniku, a kada budu išli iz škole, papuče u kojima borave, ostaju također u vrećicama u školi.

Kada uđu u razred u njemu i ostaju do kraja nastave što razrednoj nastavi i nije bio problem. Malo će teže biti u predmetnoj jer od 7 i 30 do 12 i 15 učenici neće moći izlaziti po pecivo, pizze, sokove... O tomu će roditelji biti obaviješteni i trebaju djeci koja se ne hrane u školskoj kuhinji osigurati obrok od kuće.

Školska kuhinja bit će „pekarska“. Prošle godine je otvorena novouređena školska kuhinja i imali smo kuhane obroke, ali zbog situacije se prilagođavamo na drugačiji način. Hrana će biti dostavljena pred vrata razreda, a u razred ih unosi učiteljica i djeca jedu u razredu. Svatko će u svojoj papirnatoj vrećici dobiti svoje jelo.

Također neće biti zvona. Kada je potrebno učenici će se odmoriti, prošetati u prostoru škole uz to da ništa ne diraju i međusobno komuniciraju s odmakom.

Nabavljene su platnene maske za sve zaposlenike po tri komada iz našeg Modinga, a tko želi nešto drugačije za to će se pobrinuti sam.

U subotu Moding završava maske za sve osnovne škole BPŽ i županija nam osigurava po tri maske za djecu.

Prvi dan ćemo preporučiti da učenici dođu sa svojim maskama, a na satu razrednika, odmah ćemo podijeliti po tri maske. Također za sve koji žele drugačije maske o njima će se pobrinuti roditelji- pojasnila nam je ravnateljica Blagica Pečnjak.

„Mali“ odjeli

Poznato je kako ova škola ima dugogodišnju tradiciju obrazovanja djece s teškoćama.

-Njihove učionice, u kojima su do sada radili, su manje. U tom prostoru će raditi jedna kolegica sa dva učenika. Kada popunimo učionice, ostaju nam dvije slobodne, tako da će druge dvije kolegice u njima obavljati nastavu. Učenici će u školu dolaziti od 8 sati i izmjenjivat će smjene onako kako bude odgovaralo roditeljima i učiteljicama. Imamo i dva pomoćnika u nastavi, a kada nam osnivač dostavi podatke o njima i pošalje nam ih u školu, za njih ćemo tada razraditi protokole- istaknula je naša sugovornica.

Spremni su u školi i za nastavu na daljinu

Ako se bude moralo prelaziti na online nastavu dosadašnja iskustva su dobra. Imali su i 2. rujna online radionicu među učiteljima gdje su se dogovarali o odvijanju nastave na ovaj način i gdje su „bistrili“ ono što je bilo dobro i ono što se još može poboljšato, a radionicu je vodila pedagoginja Helena Kudra.

-Učenici petih razreda u ponedjeljak će na satu razrednika bit upoznati s aplikacijom teams i funkcioniranjem nastave na taj način. U toj je aplikaciji je stalno otvorena i školska zbornica. Neke sjednice smo imali uživo, ali uglavnom se odvijaju virtualno. Nije to loše. I ja sam se malo bojala kako će to izgledati, hoću li to moći svladati, ali vrlo je jednostavno i ne treba od toga bježati- naglašava ravnateljica Pečnjak.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner