Važnost uključivanja osoba s invaliditetom u športske aktvnosti

Naziv je teme Okrugloga stola održanoga 24. kolovoza u sklopu Kampanje za podizanje svijesti o potrebi uključivanja osoba s invaliditetom u športske aktivnosti.

Okrugli stol održan je u okviru projekta ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY kojega provodi Športska udruga gluhih Nova Gradiška.

Na okruglom stolu sudjelovalo je 20 osoba, među kojima predstavnici korisnika, voditelj i koordinator projekta, voditelji sportskih aktivnosti, korisnici, tumač znakovnog jezika te predstavnici partnerskih i sličnih organizacija koje se bave uključivanjem osoba s invaliditetom u društvo.

Pozdravne riječi okupljenima je uputio Josip Bošnjak, tajnik Športske udruge gluhih Nova Gradiška koja djeluje od 2009. godine. Njezini su članovi, prema Bošnjakovim riječima, do danas polučili iznimne rezultate u svim sportovima i ponose se sa preko 68 pehara, medalja i diploma.

U temu Okrugloga stola uvela je Ivana Riđanec, voditeljica projekta i podsjetila na njegove ciljeve.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku početkom lipnja 2018. objavilo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.  U okviru navedenog poziva, konzultantska tvrtka Pannonia izradila je projekt „ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY“ koji je pozitivno ocijenjen i odobrena su bespovratna sredstva.

Projekt ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY provodi Športska udruga gluhih Nova Gradiška, od 27. rujna 2018. godine do 27. rujna 2021. godine. Partneri na projektu su: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga (na)gluhih osoba Videatur, Zagreb,Udruga slijepih Nova Gradiška, Kuglački klub Obrtnik-bam Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola,NG, Stolnoteniski klub „Strmac“ Nova Gradiška i novogradiška OŠ Ljudevita Gaja. Ukupna vrijednost projekta je 1.497.955,00 kn. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa sufinancira iznos od 1.273.261,75 HRK (85%), dok se obvezni nacionalni dio (15%) financira iz Državnog proračuna RH.

Opći cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost marginaliziranih skupina (osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju) kroz uključivanje u športske aktivnosti. Specifični cilj projekta je razviti nove športske aktivnosti i osigurati bolju uključenost u postojeće športske i rekreativne aktivnosti lokalne zajednice za 30 osoba s invaliditetom i 20 djece s teškoćama u razvoju.

Imajući to na umu, osobe s invaliditetom (posebice osobe oštećena sluha) i djeca s teškoćama u razvoju sudjeluju u aktivnostima futsala, aerobika, biciklizma, planinarenja, kuglanja i stolnog tenisa, a organiziran je i turnir u pikadu. U okviru projekta nabavljeno je vozilo za potrebe održavanja projektnih aktivnosti, budući da velik dio korisnika živi u okolnim naseljima i općinama. Prošle godine organizirano je jedrenje na kojem su sudjelovali i naši korisnici, te Ljetni športski kamp u Starigradu na Hvaru za 20 OSI i djecu s teškoćama u razvoju. U nastavku projekta slijedi i aktivnost plivanje, Ljetni športski kamp 2021. te drugi dio jedrenja. Trenutno su u procesu nabave i dogovora montaže kose stubišne platforme, koja će se montirati u Industrijsko obrtničkoj školi, s ciljem olakšanog pristupa osoba s invaliditetom. Voditelji aktivnosti su: aerobik-Marina Holenda;futsal- Gordan Pribanić; biciklizam- prof. Aleksandar Jović; planinarenje-Goran Križan, dok je Nikolina Jureković izvoditeljica Kampanje kroz radio emisije i edukativnih aktivnosti u sklopu Ljetnog športskog kampa.

Budući da se suvremeno društvo suočava s problemom socijalne isključenosti određenih marginaliziranih skupina, posebno osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, javlja se potreba za uključivanjem osoba s invaliditetom u sportske i rekreativne aktivnosti, što vodi do njihove bolje integracije u društvo i ublažavanja osjećaja nemoći i nedostatka samopoštovanja koje se javlja kod ovog dijela populacije.

Govoreći o korisnicima na projektu koordinatorica Magdalena Poljac istaknula je benefite koje ostvaruju u svakodnevnom životu u smislu kvalitetnijeg i sadržajnijeg provođenja vremena, ali i u smislu poboljšanja socijalne uključenoste u društvo te jačanja kapaciteta u svrhu samostalnijeg sudjelovanja u aktivnostima zajednice.

-Do sada smo u aktivnosti kroz projekt uključili 90 korisnika, što znači da smo utrostručili predviđeni broj korisnika planiran na početku provedbe. Među njima su 32 osobe ženskoga spola i 58 muškoga spola, 75 je osoba s invaliditetom i 15 djece s teškoćama u razvoju.

U redovne programe šporstkih i rekreativnih aktivnosti uključeno je 10 korisnika u Kuglački klub Obrtnik-Bam , NG, 9-ero djece s teškoćama uključeno je u Stolnoteniski klub Strmac, NG ; u aktivnosti biciklizma i futsala uključeno je po 14 korisnika, u aktivosti aerobika 24, u aktivnost planinaranje njih 28. U Pikado turniru održanom prošle godine u sklopu NG glazbenog ljeta sudjelovalo je 22 korisnika svih dobnih skupina, a u Ljetnom športskom kampu u Starom Gradu na otoku Hvaru njih 20 također svih dobnih skupina- rekla je, među ostalim Poljac.

Iznoseći vlastita iskustva u radu u pojedinim športovima voditelji su istaknuli kako je zadovoljstvo raditi sa korisnicima koji imaju i volje, želje i ulažu trud, a onda su tu i rezultati.

O iznimno pozitivnom utjecaju športskih aktivnosti na cjelokupno psihofizičko zdravlja svejdočila je i gošća Martina Piccolo, predsjednica novogradiškoga Kluba Društva multiple skleroze SB, a potom i sami korisnici na projektu. Također su istaknuli i važnost druženja, sudjelovanja na natjecanjima, širenje kruga prijatelja.

Treba napomenuti kako je Okrugli stol održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner