Eno i gastro ponuda Brodsko-posavske županije u službi turizma

Gurmanski press izlet novinara u Brodsko posavsku županiju dogodio se 10. srpnja s namjerom predstavljanja javnosti i budućim gostima jedinstvenoga gastro identiteta županije.

Cilj je promocija destinacije, jačanje konkurentnosti i suradnja sa svim dionicima koji rade na brendiranju ključnih turističkih proizvoda u cilju dodane vrijednosti i održivog razvoja, dakle opstanka i na ruralnom i na urbanom području.

 

-Danas smo ugostili novinare iz PR Agencije „Zlatne Riječi“ koji su do sada obišli i inspirirali potencijalne turiste svojim člancima, portalima, objavama, a bilježe dugogodišnju suradnju sa Osječko-baranjskom, Vukovarsko-srijemskom županijom i evo sada i sa Brodsko-posavskom. 

Namjera nam je poslati informaciju kojom ćemo potaći emocije kod potencijalnih gostiju za sve ključne turističke proizvode, ali ovoga je puta primarno u fokusu eno i gastro ponuda.

Naša je županija poznata destinacija kulturnog, aktivnog, avanturističkog  turizma, tradicije, povjesne baštine, ali je i eno i gastro destinacija koja nudi doživljaj 365 dana u godini. Dakle ovi ljudi će nam pomoći u brendiranju, u prepoznatljivosti  naše ponude, ali iznad svega vinara kojima je promocija potrebna. Nude graševinu, pinot sivi, cabernet sauvignon...dakle sve što ide prije ili poslije naše nadaleko poznate gastro ponude. To je ono što je u današnje vrijeme, kada se traži zeleno, turistički nepotrošeno, iskreno, daleko od gužve, naš adut. Slavonija je zelena, čista uključujući 15 restorana u BPŽ, najviše u Hrvatskoj, koji su uključeni u nacionalni brend „Okusi hrvatske tradicije“. A Slavonija se u našoj županiji može doživjeti kroz susret svjetova i kultura koji su nam ostavili u nasljeđe svoja djela koja su nadmašila njihovo vrijeme- istaknula je, među ostalim, Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije. 

 

Posjeta počela u Cerniku

Prvo odredište bilo je domaćinstvu OPOĐE u Cerniku, vlasnika Stanka Lazića, a uz njega domaćini su im bili i Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije,Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik, fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku i Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik.

Stanko Lazić je predstavio ponudu svoga domaćinstva, a potom su posjetitelji upoznati i s turističkim pričama i potencijalima ovoga kraja.

Imanje OPOĐE obiteljsko je i prostire se na 45 hektara. Vodi ga Lucija Lazić, kćerka vlasnika Stanka Lazića.

-Pod nasadima je 3 ha vinograda-11.000 čokota vinove loze; 3 ha viljamovke-7400 stabala kruške viljamovke; imamo prvi rasadnik Miscanthusa giganteusa u Hrvatskoj, a radi se o ekološkoj trski. Dva kilograma te trske zamijenjuje 1 l lož ulja i to je budućnost Hrvatske. Imanje smo „slagali“ 25 godina i na njemu je dosta druženja,a danas predstavljamo kušaonu domaće hrane domaćih proizvođača. Imamo i smještajne kapacitete-5 dvokrevetnih soba, jedan apartman i jedan „predsjednički“ apartman, sve skupa za 20 osoba. Također imamo i arhivu vina: graševinu od 1983. i to je za specijalne degustacije, a tu je i arhiva rakija. Za rakije smo 2019. na Sabatini, među 42 viljamovke, osvojili zlato. Sada smo na Gold gastru u Splitu s jednom travaricom i adria rakijom rađenom od morskih algi (jedina u RH i svijetu) osvojili zlato. Na imanju imamo i konje, magarce, ovce; dva ribnjaka s preko 3500 šarana i omogućen je ribolov, a sami ribu možete i pripremati na roštilju-ispričao je Stanko Lazić.

Općina Cernik, načelnik Vitomir Žakić  trudi se zajedno sa Franjevačkim samostanom i TZ općine razvijati turizam i turističku ponudu ovoga kraja.

Daju potporu i vjerskom, kao i ruralnom turizmu. Na području općine Cernik postoje i biciklističke staze, pa laganom vožnjom na biciklu možete upoznati ljepote ovoga kraja.  

Bila je ovo prilika upoznati se i s ponudom vina cerničkog vinogorja.

-Mi sigurno imamo odličnu graševinu, a imamo i autohtoni portugizac i crni pinot. Taj dio vina, koje u Francuskoj zovu Beaujolais, kod nas je puno kvalitetniji, a mi ga ne konzumiramo. Dakle i zdravstvo bi se trebalo uključiti da kaže kako čaša crnog vina nije štetna, nego je za zdravlje. 

Na ovom području u općini Cernik nema nikakve industrije, znači nema zagađenja, a imamo vjerujte i iznimno kvalitetan zrak. Kada bismo znali prezentirati te sve prednosti mogli bismo živjeti od bijelih i crnih tartufa, vrganja i svega ovoga što imamo u prirodi i od prirode-istaknuo je Stanko Lazić.

O vinskoj ponudi govorio je i Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik.

-Naša cernička vinska ponuda je prvenstveno graševina, potom portugizac, ima nešto sivog  pinota i frankovke. Gdje god šaljemo vina na ocjenjivanje uvijek dobivaju dobre ocjene. 

U Cerniku imamo i Dane portugizca, autohtonoga vina, inače ne podiže tlak kao druga crna vina. To vino vrlo rano dođe i može se piti jako mlado. Čim prođe glavno vrenje uz kestene savršeno pristaje. 

Nadam se da ćemo i ove godine sredinom listopada moći održati Dane portugizca, naravno ovisi o epidemiološkoj situaciji. Upravo zbog korone smo odgodili ovogodišnju  Ćuptetijadu i nadam se da ćemo je održati zajedno s Danima portugizca. Ćuptet je slani kolač koji se tradicionalno u Cerniku radi u vrijeme kolinja, nema sigurnih dokaza od kada datira, ali ono što je sigurno su aktivnosti na zaštiti ovog domaćeg slanog kolača- naglasio je Živković.

S vinorodnim područjem, ali i s drugim vrijednim turističkim sadržajima upoznao je i Vitoir Žakić, načelnik općine Cernik

-Prvi zapis o mjestu Cernik seže u 1.236 godinu. Imamo jako puno povjesnih artefakata, Arheološko-biblijski muzej, ali i nekoliko poduzetnika koji su uredili imanja na kojima mogu primati goste. Uz Franjevački samostan i domaće proizvođače možemo ponuditi buduću slavonsku turističku priču i mislim da smo na dobrom putu. Taj kontinentalni turizam nas zanima jer imamo kapacitete i danas možemo ponuditi 100 ležaja, a uz grad Novu Gradišku, općinu Rešetari  i našu općinu imali bi zajedničku turističku priču. Ponudili bismo i naše ćuptete, slavonske domće delicije, domaće vino.

Nekada je na području Cernika bilo milijun trsova, ručno se kopalo, prskalo...Danas imamo nekoliko eminentnih proizvođača kao što su Zvonko Živković, Kovre, Jurković... Proizvodimo kvalitetna vina  koja možemo prezentirati. 

Predsjednik sam Skupštine Zajednice proizvođača novogradiškog kraja i upravo u Slavonskom dućanu  koji i radi u sklopu Zajednice u ponudi su uz druge domaće proizvode i vina novogradiškog, cerničkog i staropetrovoselskog vinogorja-naglasio je Žakić. 

Osim Franjevčakog samostana unazad dva mjeseca otkrivena je crkva sv. Stjepana u Opatovcu, a datira s kraja 13. i početka 14. stoljeća, imaju utvrde Gračanica, Šag, crkvu sv. Linarte  u čijem je okruženju blaženi Augustin Kažotić posadio lipu, a tu je i bunarić, kako se vjeruje, s ljekovitom vodom. Dvorac je u vlasništvu Barbare Kulmer s kojom surađuju, a vjeruju da će tako biti i ubuduće. 

-Projekt Strmac je pri kraju i nadamo se, u vremenu koje je pred nama i kada prođe ova korona, krenuti u renoviranje izletišta i hotela. Na Strmcu je i bolnica sv. Rafael . Uskoro u Cerniku slave  500 godina trgovišta Cernik.

Dan općine trebao je biti obilježen 29. svibnja, ali zbog poznate korona krize odustali smo od velikih okupljanja i odgodili taj događaj za 2 listopada. Sve sjednice imamo u dvorani Arheološko-biblijskog muzeja gdje možemo ostvariti epidemiološke mjere, a taj je muzej remek djelo našega sina, fra Tomislava Vuka, koji je profesor na Sveučilištu u Izraelu. Imamo i najmanju Bibliju u Europi, imamo što pokazati. Završavamo i parkiralište kod Franjevačkog samostana kako bi se ispunili uvjeti za prihvat gostiju i posjetitelja samostana i Cernika. Tu su i iznimno vrijedne izložbe u samostanskom prostoru iz njihove riznice. U izgradnju ćemo i Galerije u potkrovlju samostana gdje će biti stalni postav najvrijednijih djela- dodao je Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik.

U „Slavonskom dućanu“

Domaćini su bili Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška, Milan Rosić, upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškoga kraja i voditelj  „Slavonskog dućana“. 

Rosić je predstavio ponudu „Slavonskog dućana“ u kojemu se nalaze domaći proizvodi OPG-a, obrta, kućnih radinosti, udruga. Bogata je i pouda domaćih vina, a svoja su predstavili Josip Pavlagić, ( graševina, merlot, muškat ottonel, cabernet sauvignon) Udruga vinogradara i voćara sv. Vinko Staro Petrovo Selo i Ozren Kraljić, vinarija Kraljić iz Rešetara (graševina, pinot sivi i cabernet sauvignon).

Ove vrsne  vinare predstavit ćemo u zasebnom tekstu jer njihov uspjeh i kvaliteta proizvoda to doista zaslužuju.

Dinka Matijević uvodno je u „Slavonskom dućanu“ nedavno otvorenom u novom prostoru istaknula njegovu važnost i vrijednost u našoj turističkoj priči kao i iznimno zalagnje i trud kojega ulaže voditelj Milan Rosić. Zahvalila je i Ružici Vidaković, direktorici TZ BPŽ koja je dovodeći novinare PR Agencije „Zlatne Riječi“ omogućila i prezentiranje vina i drugih turističih sadržaja ovoga dijela županije. 

-U vinoteci „Slavonskog dućana“ u ponudi su i vina novogradiškog, staropetrovoselskog i cerničkoga vinogorja i dio vinara prezentirao je svoja vina. Nadam se da ćemo s ovakvom praksom prezentacije i nastaviti, a da će se održavati i degustacije vina. 

A što se tiče „Slavonskog dućana“ neizostavna je točka po pitanju svega što se tiče turizma i turističke ponude. Na jednom mjestu okupljeno je sve ono što želimo pokazati našim gostima, posjetiteljima, evo danas novinarima, koji će upravo na tom mjestu doživjeti sve gastronomske i eno delicije. Isto tako vidjet će i tradiciju i baštinu, sve ono što naše vrijedne ruke rade na svojim OPG-ima, gospodarstvima, u kućnim radinostima. Zapravo je ovo „mali dućan“ za veliki i izniman doživljaj. Često sam se susretala s gostima koji su, kada dođu u Slavoniju, ovdje kod nas, uvijek pitali gdje mogu kušati kulen ili neke druge slavonske proizvode. Sada kada dođu u Novu Gradišku taj kulen imaju gdje kušati, ali i kupiti kao i sve drugo što nudi naša Slavonija. I na to sam ponosna, kao i na to što se ostvaruje cilj Zadruge, a to je pomoći našim domaćim proizvođačima u promociji i plasmanu proizvoda. Tu će TZ i Grad Nova Gradiška uvijek biti logistika i pratiti ih i prilikom sudjelovanja na sajmovima, a ujedno i kroz sve te proizvode promovirati i naš kraj i sve ono što u turizmu nudimo- istaknula je Dinka Matijević.

Ovaj gurmanski press izlet u BPŽ obuhvatio je nadalje posjetu vidikovcu i imanju OPG Vučković uz predstavljanje vina vlasnice Dragice Vučković u Oriovcu i OPG Zubić iz Brodskog Stupnika, posjetu hotelu i vinogardu Stupnički dvori. Hotel je nositelj  standarda „Okusi hrvatske tradicije“.Uslijedio je dolazak na ranč Ramarin – Garčin uz obilazak imanja, degustaciju vina u vinskom podrumu, mogućnost jahanja (imanje raspolaže sa 20 -ak vrhunska grla raznih sorti  konja,  školu jahanja, 20 km jahačke staze). Sve je završilo na  salašu Savus u Bukovlju, restoran je također nositelj nacionalnog standarda Okusi tradicije te ujedno i standarda Okusi graničarskog posavlja.

NGB-2020-07-10-002

NGB-2020-07-10-003

NGB-2020-07-10-005

NGB-2020-07-10-006

NGB-2020-07-10-009

NGB-2020-07-10-010

NGB-2020-07-10-011

NGB-2020-07-10-012

NGB-2020-07-10-013

NGB-2020-07-10-015

NGB-2020-07-10-017

NGB-2020-07-10-018

NGB-2020-07-10-019

NGB-2020-07-10-020

NGB-2020-07-10-021

NGB-2020-07-10-022

NGB-2020-07-10-023

NGB-2020-07-10-024

NGB-2020-07-10-025

NGB-2020-07-10-026

NGB-2020-07-10-028

NGB-2020-07-10-029

NGB-2020-07-10-031

NGB-2020-07-10-032

NGB-2020-07-10-033

NGB-2020-07-10-034

NGB-2020-07-10-035

NGB-2020-07-10-036

NGB-2020-07-10-037

NGB-2020-07-10-040

NGB-2020-07-10-042

NGB-2020-07-10-043

NGB-2020-07-10-044

NGB-2020-07-10-045

NGB-2020-07-10-046

NGB-2020-07-10-047

NGB-2020-07-10-049

NGB-2020-07-10-050

NGB-2020-07-10-051

NGB-2020-07-10-052

NGB-2020-07-10-053

NGB-2020-07-10-054

NGB-2020-07-10-055

NGB-2020-07-10-056AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner