Centar za razvoj djece i mladih

Projekt je Udruge „Prevencija“, Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašnja mladih, kojega provodi u partnerstvu s Udrugom za autizam „Sunce“, Nova Gradiška, Udrugom za rad s mladima „Breza“, Osijek, Dječjim vrtićem „Radost“, Novska i Udrugom roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju „MI“, Požega

.

Predstavila ga je Aleksandra Grubač, defektologinja, predsjednica „Prevencije“ te izvjestila kako projekt financira Europski socijalni fond iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru Poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici-FAZA 1“.

Projekt traje 24 mjeseca, a financijska mu je vrijednost 1.470.411 kn i sredstva u cijelosti osigurava Europski socijalni fond.

-Za realizaciju projekta imamo tri seta aktivnosti. Prvi je da osiguravamo socijalne usluge psihosocijalne podrške za djecu sa teškoćama u razvoju, djecu i mlade s poremećajima u ponašanju i pružamo usluge savjetovanja i pomaganja roditeljima djece. Individualni rad koji ćemo provoditi pružanjem tih psihosocijalnih usluga podrazumijeva logoterapiju, senzornu terapiju, savjetodavni rad socijalnog pedagoga i savjetodavni rad psihologa. Socijalni pedagog i psiholog rade i s djecom i s mladima, ali i s roditeljima.

Kako bi te aktivnosti djeci bile pristupačnije u smislu poticanja njihovog socijalnog i emocionalnog razvoja u radu u grupama, u druženju sa vršnjacima, u kvalitetnoj provedbi slobodnoga vremena, ovim smo projektom osigurali za njih eko igraonicu, glazbenu igraonicu i Brain Gym.

Drugi set aktivnosti je stvaranje uvjeta za pružanje kvalitetnih socijalnih usluga korisnicima. To se odnosi na materijalne uvjete pa smo osigurali izgradnju rampe za osobe s invaliditetom u sklopu osiguranja pristupačnosti samom prostoru gdje će se odvijati spomenute aktivnosti. Za sada imamo improviziranu rampu, ali bit će napravljena onakva kakva i treba biti, dugotrajna. Također ćemo provoditi edukacije stručnjaka, ali i nabaviti sustav za pružanje inovativnih oblika psihosocijalne podrške, sustav za Neurofeedback tretman- pojasnila je Aleksandra Grubač.

Također je dodala kako je Neurofeedback jedna od većih investicija u projektu jer je potrebno nabaviti kompletnu opremu, ne samo sustav za neurofeedback čija je vrijednost oko 85.000 kuna. Potrebna je i računalna oprema koja može podržati taj sustav. Ujedno će i dvije osobe biti upućene na edukaciju nakon koje će moći s korisnicima i primjenjivati neurofeedback tretman.

-Radi se o neinvazivnoj metodi, vrsti biofeedbacka kojim se postupno utječe na poboljšanje funkcije mozga, metoda praćenja električnih valova mozga i učenje njihove samoreuglacije, a sve to putem pristupačnog računalnog sučelja. Tretmani traju od 30 do 45 minuta.

Inače na širem području nema mogućnosti uključivanja u ovakav tretman i doista je širok dijapazon onih odstupnja ili poremećaja kojima se može odgovoriti adekvatno ovakvim tretmanom. Mislim da nam je, kroz projekt osigurana mogućnost ovakvoga tretmana, jako važna i korisna.

Također će na edukaciju biti upućeno 14 osoba. Jedan od novih tretmana je i gimnastika za mozak-Brain Gym.

-Temeljni je to senzorno motorički program koji uključuje vježbe kojima se potiče razvoj moždanih funkcija i pokazao se dosta korisnim i učinkovitim i drago nam je da ćemo i ovim tretmanom moći odgovoriti na potrebe naših korisnika-istakula je, među ostalim, Grubač.

Nakon provedene edukacije partneri u projektu će se uključiti u svojim ustanovama, organizacijama civilnoga društva i provodit će grupni rad ,neuro Brain Gym, za svoje korisnike.

Zašto su partneri iz različitih i udaljenijih mjesta?

-Po ovom Pozivu i projektu na kojega smo odgovorili bilo je potrebno širiti mrežu socijalnih usluga u zajednici, tako da smo osim naše Brodsko-posavske županije, obuhvatili i Osječko-baranjsku, Sisačko-moslavačku i Požeško-slavonsku županiju. Tako se stvara jedna dobra baza gdje mi možemo jedni drugima u budućnosti i pomoći i izaći ususret. Ono što mi ne možemo osigurati našim korisnicima moći će oni i obratno-naglasila je, među ostalim Aleksandra Grubač.

Prijave korisnika mogu se obaviti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dakle ako ste kod djeteta uočili odstupanja u razvoju spoznaje, motorike, glasovno-govornog i socijalno-emocionalnoga razvoja, kao i probleme s pažnjom, pozornosti, ljutnjom, bijesom, povlačenjem...javite se na navedenu mail adresu.

Ono što je svakako važno, kako je naglasila Grubač, svi tretmani provodit će se po etičkom kodesku prema kojemu je zajamčena zaštita podataka.

U provedbi projekta sudjeluju stručnjaci: Koraljka Hausnet Lasović, psihologinja, individualno savjetovanje korisnika-djece, mladih i njihovih roditelja; Zdenka Španić Kekez, logopedinja-logo terapija; Iva Sertić Samac, učiteljica razredne nastave i engleskog-glazbena igraonica ; Verica Lukačević, učiteljica razredne nastave-savjetnica,eko igraonica; Vesna Mijatović, predsjednica Udruge za autizam „Sunce“, NG,Brain Gym; Melita Dragić, prof. defektologije, logoped i senzorno integracijska pedagoginja- senzorna terapija, Aleksandra Grubač, defektologinja, savjetovanje socijalnog pedagoga.

O partnerstvu u projektu govorila je Vesna Mijatović, predsjednica Udruge za autizam „Sunce“ i tom prigodom istaknula:

-Jako mi je drago što već nekoliko godina izuzetno dobro surađujemo s Udrugom „Prevencija“ s kojom ujedno dijelimo i prostor.Čim je Aleksandra nazvala i obavijestila nas o mogućnosti partnerstva u ovom projektu naravno da smo odmah i prihvatili. Drago nam je što ćemo sudjelovanjem s našim kapacitetima-senzorni kabinet, pomoći, a nadam se da ćemo tu suradnju na obostrano zadovoljstvo i nastaviti za dobrobit svih naših korisnika, sve naše djece i mladih kojima smo potrebni“.

Ponavljamo e mail adresu za prijavu korisnika:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

AEM banner