Tužna 50. obljetnica legendarnog glazbenog festivala Glastonbury

Vijesti o otkazivanju javnih događaja - od sportskih do glazbenih – stižu gotovo svakodnevno. Brojni ljetni koncerti i open-air festivali su otkazani ili im je termin održavanja pomaknut  za nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa, koji očito zaustavlja svijet.

Tako je otkazan i jedan od najpoznatijih i najznačajnijih glazbenih festivala na svijetu, Glastonbury koji se trebao održati od 24. do 28. lipnja 2020. godine. 

Ove je godine Glastonbury trebao proslaviti 50. obljetnicu na kojemu bi posjetitelji uz plesne, komičarske i cirkuske nastupe i predstave, uživali i u glazbi Taylor Swift, Paula McCartneya, Diane Ross i brojnih drugih zvijezda. Ovaj se festival smatra najvećim događajem u Britaniji, ako ne i u cijeloj Europi.

Organizatori su odluku donijeli prije 1. travnja, kada se očekivalo da će posjetitelji festivala platiti ostatak svojih ulaznica od 270 funti. Više od 200.000 ljudi, uključujući 135.000 vlasnika ulaznica, okupilo bi se bi se krajem lipnja na farmi u Somersetu da se festival održava kako je planirano. Svi koji su kupili ulaznice moći će dobiti povrat novca ili ih iskoristiti za festival 2021. godine.

 

Savršen izbor za one koji su još uvijek u hippy fazi

U okvirima glazbenih festivala, Galstonbury je velik događaj. Velik na sve moguće načine- površina na kojoj se festival održava je vrlo prostrana i raznolika kao i glazbene skupine koje nastupaju. Karte se rasprodaju čim ih puste u prodaju, u ožujku ili travnju. 

Glastonbury festival postoji već 49 godina, prvo izdanje održano je 19. rujna 1970. godine, samo dva dana nakon smrti Jimia Hendrixa, koji bi zasigurno bio idealan izvođač na takvoj vrsti okupljanja. Glastonbury okuplja preko 2000 izvođača i održava se na više od trideset osam pozornica, postavljenih na površini od 280 hektara (s opsegom od trinaest i pol kilometara).

(Foto: Instagram) 

Glazbeni festival na kojemu možeš postaviti šator

Svake godine festival posjeti i mnoštvo slavnih zvijezda kojima ne odgovara spavanje u običnom šatoru pa imaju priliku odsjesti u pop-up hotelu. Obilježavaju ga svi elementi pravog hotela: recepcija, prostrana lounge zona, restoran, spa centar, ugodne "sobe" s kupaonicama. Najmanji luksuzni šator može primiti tri do pet osoba i veličine je 16 kvadratnih metara.

Zabavljanje u blatu do koljena

S obzirom da tamo nema ni ceste ni taksija, posjetiteljima za obilazak svih sadržaja treba „samo” četiri i pol sata. Put do samog Glastonburya je dug i često obilježen pljuskovima koji polja

pretvore u blatne kupke pa su kabanica i gumene čizme obvezni odjevni predmeti.

Osim glazbenog, Glastonbury ima i plemenite ciljeve. Osnivači festivala Emily i Michael Eavis     uvijek određeni postotak zarade daju u humanitarne svrhe. Tri najvažnije organizacije kojima novac odlazi su: Oxfam, Greenpeace i Water Aid, a i obližnji engleski gradić Pilton uvijek dobije „dar u novcu”.

(Foto: Getty images)

Glastonbury je visoka moda u svijetu festivala

Glazbeni festival ne propuštaju poznate osobe Iz Velike Britanije koje svoje oduševljenje viđenim dijelile s obožavateljima na društvenim mrežama. Među posjetiteljima su brojne poznate osobe poput Keire Knightley, Kevina Spaceyja, Alexe Chung, Sienne Miller, Stelle McCartney, Bradleya Coopera, Davida Beckhama... Od samog početka ovog kultnog festivala, njegov neodvojivi dio je modna dimenzija cijele priče.

Kada je festivalska garderoba u pitanju česta gošća, Kate Moss je postala legendarna zbog svog stila i odjevnih predmeta. Njen stil sa festivala svi prate. Ova modna ikona je bez ikakve muke u modu vratila prsluk, kad je 2005. godine prošetala Glastonburyem.  S obzirom da je ovogodišnji festival u Glastonburyju trebao biti 50. rođendan događaja, Kate ga bez sumnje ne bi propustila. 

Posjetitelji festivala za uživanje u odličnim glazbenim ritmovima odijevaju kratke hlače od jeansa, karirane košulje, kombinezone, tregerice, boho haljine, a  Hunter čizme su gotovo obvezni odjevni predmet. 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner