,,Snagu žene treba naglašavati i konstantno ju promovirati.''

Dario Benički iz Nove Gradiške, polaznik je škole Primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku.

Modni kreator, dao je intervju ekipi portala NG- Buntovnici pa pročitajmo što nam je ispričao: 

NGB: Otkud želja za modnim dizajnom? Kadd i kako se to pojavilo?

Iskreno, jako kasno i neočekivano. Zapravo u zimu pred kraj osmog razreda osnovne škole još uvijek nisam znao što točno želim upisati i onda gledao što me najviše zanima. Sve je najviše bilo usmjereno na umjetničku školu iako tad još nisam znao koji smijer. Znao sam da želim umjetničku školu. Naravno, izbor je bio Gimnazija i ta dilema je bila do sedmog mjeseca, ali je umjetnička škola na kraju pobijedila. U toj školi prve godine ne odabiremo smijer nego idemo svi zajedno i tad sam gledao najbolje i najgore od svega ponuđenog, dvoumio sam se između modnog i grafičkog dizajna, ali sam se zbog astme i kemikalija ipak odlučio za modni dizajn. 

NGB: Koji su ti uzori?

Puno ih ima, ali od naših mi je Zigman uzor i Matija Vujica koja mi je super, a od svjetskih Elie Saab, Versace, Dior, Tom Ford… uglavnom dizajneri visoke mode. 

NGB: Kad radiš kreacije, jesi li više naklonjen ekstravaganciji ili klasičnim komadima odjeće?

Više sam za večernje stvari; večernje haljine i takve, glamuroznije stvari i kod njih volim ekstravaganciju. Nažalost, “zvijezde” koje nose takve stvari teško se odlučuju na ekstravaganciju i većinom igraju na sigurnu klasiku. Opet, za nosive stvari, mislim da je moda poprilično dosadna danas i da bi se svi trebali više truditi biti drugačiji u tom smjeru. Jedna blogerica iz Engleske je baš nedavno rekla kako svi mogu dobro izgledati u crnom ili u kombinaciji dvaju boja, a da bi se istakli i pritom izgledali dobro treba uložiti truda, ali treba i prakse. I potpuno se slažem s time. Na kraju svega, ipak sam za ekstravaganciju. 

NGB: Sigurno si u programu škole imao već nekoliko modnih revija, pa nam reci koja ti je bila najdraža i koliko ih je bilo?,

Zasad sam imao samo jednu. Ta jedna je prva pa mi je i najdraža i iz nje nisam htio prodati ništa je želim da mi ta prva revija ostane kao uspomena na početak. A najbolja je naravno sljedeća, haha. 

NGB: Kad planiraš održati reviju?

Trebala je biti sad u četvrtom mjesecu u sklopu škole, ali zbog korone je otkazano sve. Tako da će biti iduće godine u ovo vrijeme, ali više revija. To što ova čeka premijeru ne znači da ne mogu već sad raditi na novoj. 

NGB: Kako ste vi, modni kreatori, i modna industrija preživjeli koronu s obzirom da se ne smiju dirati materijali i sve to?

Ja od toga još uvijek ne živim pa ne mogu reći za sebe, ali mislim da je modna industrija puno pretrpjela jer odjeća nije osnovna stvar koja se morala kupovati u ovom periodu. Budući da se nije moglo raditi, pretrpjele su i nove kolekcije koje se sada neće moći predstaviti na vrijeme. A i sad kad su se trgovine otvorile, trenutne, proljetne i ljetne kolekcije će odmah ići na sniženje, a nisu se ni imale priliku prodavati po punoj cijeni i to će izazvati ogromne financijske gubitke za modnu industriju, ali i za svjetsku ekonomiju kojoj modna industrija doprinosi nekoliko trilijuna dolara. 

NGB: Kako ti odabireš materijale s kojima ćeš raditi?

Jako volim saten iako je sa satenom najteže raditi. Ali je jako elegantan i na većini osoba jako lijepo stoji. Ima sjaj koji daje jednu lijepu notu glamura i nema toga što se od satena ne može izraditi. 

NGB: Imali smo prilike vidjeti da je jedna od modela već bila Tina Čatlaić, novogradiška nagrađivana književnica... Kako je uopće došlo do te uradnje?

Mi se poznajemo od djetinjstva. Potpuno neobavezno smo pričali o modi koju oboje jako volimo i tu je ona spomenula svoju maturalnu večer i sasvim slučajno smo došli na ideju da joj ja napravim haljinu. Dala mi je priliku da napravim jednu od najvažnijih haljina u njenom životu, maturalnu haljinu i ne mogu joj dovoljno zahvaliti na tome. To je bila jedna od prvih haljina koje sam napravio, tako da je imala stvarno puno povjerenja u mene. Napravio sam skicu i Tina je bila oduševljena i tu je sve bilo već dogovoreno, haha. No onda je došlo do komplikacija po pitanju praktičnosti te haljine sa skice, pa je došlo do nekih promjena, ali Tina je na kraju bila jako zadovoljna i zbog toga mi je stvarno neizmjerno drago. A i svi komentari su bili nevjerojatni. 

NGB: Ona ju je nosila na svoj jedinstven način.

Upravo tako. 

NGB: S kim ti je želja raditi u budućnosti.

Sad je školovanje na prvom mjestu, prije pokretanja pravog posla. Ali svakako, želja mi je raditi sa svim inspirativnim, hrabrim i snažnim ženama koje motiviraju ljude. Ima ih stvarno jako puno koje svojim životom i radom dokazuju da je stvarno sve moguće. Recimo na svjetskoj sceni: Beyonce, Rihanna, Janifer Lopez, Taylor Swift, Lady Gaga, Adele, Ariana Grande… ma mogu nabrajati do u nedogled. A i na našoj sceni ima takvih žena, od Nine Badrić, Vanne i Severine, do naravno onih hrabrih i uspješnih žena koje nisu pod svjetlima reflektora. 

NGB: Što se tiče revije koja je trebala biti održana u četvrtom mjesecu, kako si došao na ideju za nju i koja je bila tematika?

Inače me često inspirira glazba, ali i motiv snažne, hrabre i uspješne žene koja se nosi sa svim predrasudama društva, što nije nimalo lako, posebno na našim prostorima. Tako me i ovaj put vodio taj motiv snažne žene. Kombinacijom rozog satena s crnim, kolekcija prikazuje ženstvenost, nježnost i blagost, ali i moć žene u današnjem svijetu. Mislim da je jako važno poticati snagu žene, pogotovo na našim prostorima. Žene su kroz povijest konstantno sputavane i prikazivane kao manje vrijedne, a iako je u današnje vrijeme to prestalo, nažalost još uvijek ne možemo reći da su žene potpuno ravnopravne s muškarcima. Kad žena postigne nešto, okolina uvijek traži izgovor zašto je to tako ili preko koga je došla do uspjeha. Takav način razmišljanja je potrebno mijenjati. Žena svojim radom i trudom može postići sve što poželi, no danas joj je potrebna hrabrost i snaga za suočavanje s okolinom. Snaga žene je tema o kojoj treba razgovarati i koju treba promovirati.

NGB-001-2020-03-06

NGB-002-2020-03-06

NGB-003-2020-06-11

NGB-004-2020-06-11

NGB-005-2020-06-11

NGB-006-2020-06-11

NGB-007-2020-06-11

NGB-008-2019-12-19

NGB-009-2020-06-11

NGB-010-2019-04-04

NGB-011-2019-04-04

NGB-012-2020-06-11

NGB-013-2020-06-11

NGB-014-2020-06-11

NGB-015-2019-05-24

NGB-016-2020-06-11

NGB-017-2019-05-09

NGB-018-2019-05-09

NGB-019-2019-05-09

Foto:Dario Benički 

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner