Solarni automobil i robot „Slavko“ ETŠ i ekonomske škole na novogradiškom Korzu

Kako su ove godine, zbog poznate situacije vezane za koronu, izostali Dani otvorenih vrata naših srednjih škola, ETŠ i ekonomska škola osmislila je način predstavljanja javnosti.

Na Korzu su 6. lipnja u prijepodnevnim satima profesori, ravnateljica, pedagoginja, suradnici, ali i učenici bili na raspolaganju svima, a posebno mladima, zainteresiranima za predmete, smjerove i projekte koje provode.

Prezentrali su tako solarni automobil, projekt kojega su započeli prije 4 godine i razvijaju ga i dalje. Nevjerojatno, ali istinito, njihov automobil može ići 80 km na sat, naravno nisu isprobali maksimalnu brzinu, ali ga je jedan od učenika provozao središnjim trgom i Gradskim parkom oduševljavajući i djecu i odrasle.

Predstvaljen je i robot „Slavko“ kojega su izradili učenici uz pomoć profesora, a svi njegovi dijelovi nastali su u školi. Elementi su isprintani na 3D printeru i njega će nadograđivati, a inače je prvi puta predstavljen na ovogodišnjoj Noći muzeja.

Nastavna godina će i u ovoj školi završiti online, a tako će se po prvi puta odvijati i upisi.

-Što se tiče prakse (ferijalna u trajanju 80 sati) svi su dobili naputke i svoje Uputnice i ono što im preporučujem da se moraju držati epidemioloških uvjeta koji su im dani u tvrtkama gdje će praksu i obavljati. Svi koji ne mogu naći tvrtke za praksu, mi smo tu u školi i pomoći ćemo da to odrade- rekla nam je ravnateljica.

Maturanti

Maturanti ETŠ i ekonomske škole sudjelovali su na Danu maturanata kojega je organizirao Grad, a kako smo saznali, ako vremenske prilike dozvole, svjedodžbe će u Gradskom parku za njih 73 biti podijeljene u srijedu 10. lipnja u 18 sati gdje će na neki način i početi njihova maturalna zabava.

Elektrotehnička i ekonomska škola, kao što smo rekli ima 73 maturanata, njih 66 obranilo je završni rad što je u ovoj četverogodišnjoj strukovnoj školi i završetak srednjoškolskog obrazovanja. Od ponedjeljka 8. lipnja za ispit Državne mature prijavilo se 42 maturanata i za njih je, prema riječima ravnateljice, sve spremno.

ETŠ i ekonomska škola odličan temelj za upis fakulteta i konkurentnost na tržištu rada

-Mi smo računalci, mehatroničari i to je većinom i programiranje i sve ono što je radilo i cijelo ovo vrijeme krone. Ako vi jednoga robota morate servisirati, koji će raditi sam, naš mehatroničar ili računalac to može odrađivati u to vrijeme, tako da ja mislim da ne bi trebalo biti nekakvih problema u traženju posla za naše učenike.

Dio naših maturanata planira upisati fakultete i biti inženjeri. Mi jesmo srednja strukovna škola, četverogodišnja, ali naša zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku pripremaju učenike za tehničke fakultete.

Mi imamo učenike i na zagrebačkom Sveučilištu i na osječkom i u Rijeci. Ne mogu reći da imaju loše rezultate, svi su prilično dobri. Ovo znanje koje steknu ovdje im dobro posluži.

Što se tiče komercijalista to je isto dobra podloga za Ekonomski fakultet, ali naši učenici upisuju i jezike, psihologiju...apliciraju na sve fakultete. Gotovo 50% učenika završe na fakultetima, ostali na tržištu rada za koje su, kažem, spremni- ističe prof. Muller Zoričić.

Online nastava: i dobro i loše

-Uvijek se nešto dobro nauči. Svi smo naučili komunicirati na jedan drugačiji način, na puno višem nivou nego do sada i učenici i nastavnici kao i stručna služba. Naravno da tu ima i određenih problema, a sada se javila već i zasićenost.

Nije škola bez kontakta učenika i nastavnika i to je ono što svima nedostaje. Vidjeli smo to kada su bile obrane završnoga rada. Učenici su bili jako sretni što su mogli doći u školi, svi su pričali, osmijeh na licima, ali isto tako i nastavnici. Mi zapravo jedva čekamo povratak, ali vjerujem da će masa ovoga stečenoga znanja kojega smo usavršili biti primjenjiva i u redovnoj nastavi- kaže ravnateljica.

Upisi u prvi razred ETŠ i ekonomske

Apliciranje je krenulo i za zanimanja u ovoj šoli od 1 lipnja. Komuniciraju sa osnovnim školama on line i pedagoginja sudjeluje u sastancima na taj način. Poslali su svim osnovnim školama materijale o ovoj strukovnoj školi, filmove, prezentaciju...

Upisivat će ista zanimanja: dva razreda tehničara za računalstvo, jedan razred tehničara za mehatroniku i jedan razred komercijalista. U svakom razredu i ove godine po 20 učenika. Po svemu sudeći nećemo imati ponavljača.

I provedba projekata je odgođena zbog korone

U jednom su Erasmus projektu –K2 ,primjer je koraka više u području inovacija, a u konačnici cilj je izraditi rover za detekciju mina.

-Naši nastavnici su trebali odraditi putovanje Francuska, Španjolska , to je sve naravno otkazano. Evo upravo naš partner Šveđani, koji su nositelji projekta, traže njegovo produženje barem pola godine, koliko nam je korona i uzela.

Ako ostane sve kako je, mi ćemo u listopadu biti domaćini svim školama koje sudjeluju u projektu, dakle Francuska, Španjolska, Švedska,Njemačka i mi. Naravno sve ovisi o epidemiološkoj situaciji i o švedskoj Agenciji da vidimo kako ćemo sve to organizirati pa još čekamo informacije.

Što se tiče naših projekata najžalije nam je što nismo ugostili naš Dječji vrtić ove godine što je bilo u planu, nismo ni robota završili. No sve ćemo stići slijedeće godine. Važno da smo svi zdravi i dobro- ističe prof. Sanja Muller Zoričić.

Poruka roditeljima i učenicima

-Roditeljima hvala na podršci u ovoj online nastavi, a svima ostalima izdržite još malo, pa i našim nastavnicima. Koliko god ljudi misle da je nastavnicima lako, kod kuće su...Vjerujte nije tako. To je rad maltene 24 sata. Rijetko koji nastavnik će sebi uzeti slobodnu subotu ili nedjelju. Ako učenik postavi pitanje, većina ih odgovara na njihova pitanja bez obzira na to koji je dan. Mi smo u aplikaciji teams i svaki učenik koji bilo kada postavi pitanje vidimo i kada dobije odgovor. I ako nastavnik ne odgovori istoga trenutka nemojte se ljutiti jer on ima pravo barem na malo svoga slobodnoga vremena iako je većina gotovo stalno za računalima. Bilo je prigovora da se sadržaji stavljaju po noći. Jednostavan je razlog-internet puno bolje radi noću, jer nema toliko „gužve“. Nitko ne očekuje da se to odmah otvara, naravno. Teško je, ali izdržat ćemo i nadam se da ćemo u rujnu biti u prostorima škole- pojasnila je i poručila prof. Sanja Muller Zoričić, ravnateljica ETŠ i ekonomske škole.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner