U novogradiškoj Gimnaziji sve je spremno za ispit Državne mature

Prostor na katu zgrade Gimnazije očišćen je i dezinficiran, klupe razmještene na udaljenost od 2 metra i u ovoj novogradiškoj školi spremno i prema svim uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo čekaju 8. lipanj i prve ispite ovogodišnje Državne mature.

Dakle, 8. lipnja piše se test više razine hrvatskoga; u utorak 9. lipnja osnovna razina hrvatskoga jezika te zatim u dva dana eseji i to je prvi blok Državne mature. Tjedan iza toga pišu se strani jezici i zadnji se piše veliki test iz matematike, potom izborni predmeti. Prvi rezultati mature bit će objavljeni 15. srpnja, a konačni 20. srpnja.

-Učenicima će biti rečeno u koje će vrijeme doći, ulazit će jedan po jedan,obaviti dezinfekciju obuće, ruku, uglavnom svi su uvjeti osigurani, a ispitima Državne mature pristupit će svih 92 maturanata- rekla nam je prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije te dodala kako su obavljene pripreme za ove ispite kroz dodatne zadatke. Naravno sve se odvijalo online, kao i sva nastava od 16.ožujka.

-Oni koji su ozbiljno radili od prvoga dana nastave pa sve do kraja četvrtoga razreda neće imato problema, jer zapravo za Državnu maturu učenici se i ne mogu pripremiti u tjedan ili dva. Profesori su s maturantima odradili kvalitetno i ponavljanje gradiva, pripreme za hrvatski jezik trajale su cijelu godinu, kao i za engleski, matematiku. Većina naših učenika pristupila je i probnom eseju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Prema informacijama koje dobivam od učenika rezultati bi trebali, čini se, biti dobri.

Naime, rezultati učenika Gimnazije Nova Gradiška na prošlogodišnjoj Državnoj maturi bili su izvrsni. Od njih 98 samo 4 je ocijenjeno nedovoljnim, ali i oni su na jesenskom roku prošli. Oko 92% naših učenika upisalo je na prvom roku željene fakultete. Taj njihov uspjeh potvrda je i da profesori ove škole rade odličan posao-istaknula je prof. Ptačnik.

U svjetlu popuštanja mjera Grad Nova Gradiška je u potpunosti preuzeo organizaciju Dana maturanata i ovoj generaciji svih naših maturanata (u sve tri srednje kole 273) priredili su svečanost oproštaja od srednjoškolskog obrazovanja. Bila je to nagrada za sve što ih je u ovoj godini pratilo.

Nastava na daljinu odrađuje se bez problema uz veliki trud i profesora i učenika

-Baš zahvaljujući tomu što smo bili u eksperimentalnoj kurikularnoj reformi, koja nam je omogućila digitalno opremanje škole, mi smo u digitalnom smislu tu virtualnu nastavu dočekali potpuno spremni sa u potpunosti educiranim profesorima. U vrlo kratkom vremenu smo se uspjeli posložiti i na kvalitetnoj razini organizirali nastavu na daljinu. Uspjeli smo proizvesti fenomenalne digitalne sadržaje, zadržati visoku razinu edukacije naših učenika, a posebno naših maturanata o kojima smo sve ovo vrijeme vodili izuzetnu pozornost da ne budu zakinuti u gradivu, sadržajima ili bilo čemu što bi moglo ograničiti njihove ispite Državne mature i upise na željene fakultete.

Kao ravnatelj sam jako ponosna prije svega na Nastavničko vijeće, na naše profesore, a onda i na odgovorne učenike koji su preuzeli brigu o vlastitom uspjehu i učenju u potpunosti u svoje ruke i to odgovorno odradili-naglasila je ravnateljica Ptačnik.

Energetska obnova zgrade Gimnazije

Radovi su počeli 10. veljače kada je škola fizički bila podijeljena u dva dijela. U jednom se odvijala nastava, a u drugom radovi. Kada se nastava nastavila na daljinu radovi su prošireni na cijelu školu i idu dobrom dinamikom.

-Ovo je treća sreća. Prethodna dva pokušaja energetske obnove su propala i u zadnjem smo trenutku ušli u ovaj projekt u sklopu kojega će biti obnovljene i elektro instalacije, unutarnja i vanjska stolarija, krovište, nova rasvjeta, a bit će i novo grianje na plin. Kada sve bude završeno Gimnazija će bljesnuti u sjaju na ponos sadašnjih djelatnika, ali i budućih generacija učenika, kao i cijeloga Grada.

Investicija je ovo u iznosu preko 6 miliujana kuna, od čega je 60% iz EU fondova,a 40% osigurava osnivač BPŽ. Do sada je bilo parcijalnih popravaka, intervencija, sanacija, ali ovo je zapravo prvi sveobuhvatan zahvat obnove Gimnazije od 1896., od njezine izgradnje. U drugoj fazi obnovit će i pročelje sa sjeverne, južne i zapadne strane vodeći računa o tomu da zgrada pripada zaštićenoj staroj jezgri grada. A u trećoj fazi nadamo se i nastojat ćemo i na izgradnji sportske dvorane Gimnazije- rekla nam je prof. Ljiljana Ptačnik.

Upisi prvi puta online

U Gimnaziji su uvjereni da će dobro proći i učenici se već mogu prijavljivati, a prema Odluci Ministarstva rok za prijave produljen je do kraja srpnja kada će također online dostaviti svu potrebnu dokumentaciju.

-Što se tiče upisa u Gimaziju imamo odlične adute zbog kojih bi učenici trebali odabrati našu školu.

U protekle 4 godine ostvarili smo 4 strateška cilja: nastava je organizirana u jednoj smjeni; škola će biti energetski obnovljena i učenici će ući u potpuno nove opremljene prostore, a treći cilj je bio potpuna digitalizacija škole. U protekle 4 godine, zahvaljujući eksperimentalnom programu kurikularne reforme, ali i projektu e-škole, kao i vlastitim nastojanjima, donacijama, prikupljenom pomoći uspjeli smo u potpunosti školu opremiti vrhunskom suvremenom digitalnom opremom od 3D printera, interaktivnih ekrana, tablete imamo za više od polovice učenika. Imamo modernu školu s modernom opremom i mogućnost modernog načina poučavanja. Također ulazimo i u sve više europskih projekata: u pilot projektu smo Škola otvorene kohezije Ministarstva regionalnoga razvoja, na nekoliko projekata smo aplicirali.

Nudimo učenicima i vrlo bogat program izvannastavnih aktivnosti: imamo fenomenalne mlade Crvenoga križa koji na državnoj razini ostvaruju izvrsne rezultate. Izvrstan je i naš Školski športski klub sa uspjesima i na državnoj razini; imamo pripreme učenika za natjecanja iz hrvatskoga, matematike, latinskoga, biologije, pripreme za državnu maturu.

Ove godine je i bogata ponuda fakultativne nastave, koja je dodatna vrijednost jedne šole. Kada je upišete u prvom razredu pohađate ju do kraja i također ocjena ulazi u opći uspjeh.

Učenik može pohađati najviše dvije fakultativne nastave, a ove godine imamo ponudu iz debate, zborno pjevanje, dramski odgoj, 3D modeliranje iz informatike, dvije fakultativne nastave iz matematike, poduzetništvo i EU projekti gdje je moguće naučiti pisati projekt, aplicirati, upravljati projektom; kemija-pripreme za prijemne ispite-istaknula je ravnateljica novogradiške Gimnazije govoreći o izvrsnim razlozima koje će, uvjerenja je, privući učenike baš u ovu školu.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner