Gradski muzej Nova Gradiška ugostio mnoge akademske umjetnike, a uživali smo i u gostujućim izložbama hrvatskih Muzeja

U galerijskom prostoru Gradskoga muzeja Nova Gradiška možete razgledati izložbu „Geometrije“ autora Damira Sokića.

Jedna je to od izložbi kojom se nastavlja niz gostovanja akademskih umjetnika, koji su izlagali i u mnogim svjetskim Galerijama. Ujedno je to bio i povod razgovora s dr. Marijom Mihaljević, ravnateljicom  Gradskog muzeja Nova Gradiška.

-Stetna sam i ponosna, kao i svi mi u Muzeju, što smo mogli u našemu prostoru otvoriti izložbu akademskoga slikara, sveučilišnoga profesora i svjetski poznatoga umjetnika Damira Sokića.

Time je naša Galerija zadnjih niz godina zaista dobila jednu, rekla bih, višu kulturnu razinu. Potvrđuju  to i mnogi likovni kritičari i umjetnici i naš Muzej na tom tragu treba i nastaviti- istaknula je dr. Mihaljević.

O izložbi Geometrije istaknula je kako zapravo svatko od umjetnika ide nekim svojim umjetničkim prvacem. Geometrija je zapravo u svemu-rekla je i pojasnila:  

-Pa evo kao primjer navest ću i slijedeću izložbu u Gradskom muzeju, a bit će to geometrija u glazbi. Riječ je o našem zavičajniku, skladatelju, inovatoru Antunu Toniju Blažinoviću, koji je i dobitnik Porina .

On se, baveći se glazbom, koja je postala njegov jedini smisao, 2.003 okrenuo geometrizaciji glazbe. Dakle geometrija u umjetnosti, geometrija u glazbi, ali i geometrija i u arheologiji.

Kako mi u arheologiji istražujemo srednjovjekovne gradove susrela sam prof. dr. Zorislava Horvata i naučila od njega da je sve zapravo geometrija; u stvaranju, projektiranju crkvi, u projektiranju svakog elementa arhitektonske plastike. Tako ako nađete jedan ili dva kuta s geometrijom jednog ili dva trokuta možete vidjeti i koje su dimenzije crkve i po njima i još nekim elementima se spoznaje je li to srednjovjekovna crkva, ranoromanička, kasnoromanička...Pa evo geometrija u više oblika: glazbi, arhitekturi, a napose u umjetnosti-naglasila je dr. Mihaljević.

Prisjetila se također i nekih akademskih umjetnika čije smo izložbe imali priliku ugostiti od otvorenja novoobnovljenoga Gradskoga muzeja Nova Gradiška

-Po obnovi zgrade Muzeja otvorili smo ovaj prekrasan prostor izložbom našega poznatoga slikara Tomislava Petranovića-Rvata, a i njegov sin, uz to što je redatelj, je i likovnjak . Imala sam sreću vidjeti neka njegova djela i nadam se da ćemo imati priliku ugostiti i njega. 

Svake godine tu je bienalno i grupa likovnih umjetnika iz Slavonskoga Broda i Nove Gradiške i njihove izložbe SB=NG, koje idu svake druge godine (2018. je bila četvrta). Ugostili smo 2018. i našu akademsku  kiparicu Mariju Ujević Galetović , potom otvorili i 2019. izložbu fotografija Božidara Bilopavlovića, a tu je i izložba svjetski poznatog Stephana Lupina u sklopu humanitarne akcije u kojoj smo sudjelovali s Udrugom za autizam „Sunce“ i u Noći muzeja 2019.

Naravno dali smo priliku i domaćim umjetnicima, pa je tako uz 10 godina Foto kluba „F4“ Nova Gradiška bila upriličena izložba fotografija njihovih članova. Izlagao je i naš mladi umjetnik Mladen Lovrić, a vidjeli smo njegovu multimedijsku/transmedijsku izložbu „Fabrikator“ 2019. godine...

Dakle Muzej, uz to što nastoji imati izložbe umjetnika iz drugih sredina, nastoji dati priliku i svojim zavičajnicima- naglasila je dr. Marija Mihaljević.

Također bilježe i gostujuće izložbe hrvatskih muzeja i to iz područja koja nisu zastupljena i „pokrivena“ djelatnostima našega Muzeja. Tako je gostovala izložba Hrvatskog školskog muzeja „Kad bi drveće hodalo-Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ nastala  u povodu 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejom imali smo priliku uživati i u izložbi „Zvukovi kukaca-orkestar najmanjih“ 2018. godine, a potom i u izložbi „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ početkom 2020.

Gostovala je u novogradiškom Gradskom muzeju, kao rezultat uspješne suradnje sa Tehničkim muzejom iz Zagreba, izložba Nikola Tesla-čovjek koji je rasvijetlio svijet“ krajem 2019., prije toga 2018. Faust Vrančić-Machinae Novae...

-Politka Muzeja, u izložbenom smislu  je, da u likovnom dijelu imamo i zavičajnike i određeni krug umjetnika.

Ono što bih ja napose još voljela svakako je kada bi mogli odraditi „javnu plastiku Nove Gradiške“ od početaka stoljeća i one koje ima i koje nema. Ona je sva odraz vremena; donekle sačuvanih pročelja novogradiških ulica –to sve pripada povijesti umjetnosti , kako bismo pored likovnih i kiparskih izložbi imali i one koje govore o povijesti arhitekture u Novoj Gradiški, kao i o povijesti sakralne umjetnosti.

Jedna od ideja o kojoj sam razgovarala s kolegicom Vesnom Kolić Klikić, muzejskom savjetnicom, prije njezina odlaska u mirovinu, je izložba secijskih kapija, ali i ostalih, koje je ona i snimila. Ako se bude moglo „uživo“, a ako ne, barem u virtualnom obliku. Galerija nije zaseban prostor, nego je Galerija unutar Gradskog muzeja, pa i taj drugi pravac kolega Miroslav Pišonić malo po malo uvodi. A dobro je i što je kolegica koja je primljena kao muzejska pedagoginja, Jelena Kovre, po struci likovnjak , pa će moći zajednički pripremati neke projekte i u tom pravcu još više raditi. 

Potrebno je imati i autorske izložbe. Mislim i na neke arheološke. Prošle je godine bila jedna koautorska o znamenitoj obitelji Berislavić, koja vuče korijene od Frankopana i o velikoj ženi Barbari Frankopan, koja je sinovica utemeljitelja i samostana Trsat.

Ono što mene čeka je pokazati rezultate arheoloških istraživanja: Slavča, sv. Ivan Trnava, Bijela Stijena, Rašaška. Konac svega bila bi slika naseljenosti Nove Gradiške od prapovijesti do novoga vijeka. 

Ono što nam u Muzeju nedostaje su etnolog i povjesničar i vjerujem da će naš osnivač pronaći mogućnost rješenja, jer su to temeljna zvanja, koja su potrebna ovom Muzeju. U zaostatku smo s istraživanjima u kulturno povjesnom odjelu koji je bazičan za sam grad Novu Gradišku- istaknula je dr. Mihaljević.

Također je naglasila kako je unatoč svemu ipak djelomično zadovoljna, a ako se zajedno s osnivačem nađe rješenje oko spomenutih kadrova i pronađe prostor u kojega će smjestiti izmještenu građu, imaju, kako je rekla dosta namještaja Kruljca i ostalih iz ovoga kraja, onda će kroz određeno vrijeme riješiti i stalni postav u potkrovlju Gradskog muzeja Nova Gradiška.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner