I novogradiški vrtićanci na manifestaciji „Lica iza slikovnica“

U novogradiškom Gradskom parku polaznici gradskih vrtića „Maslačak“ i „Radost“, koji su se nakon popuštanja mjera vezanih za korona krizu, vratili svojim odgojiteljicama 21. su svibnja sudjelovali na radionici u sklopu manifestacije „Lica iza slikovnica“.

Ovaj veseli susret na interaktivan je način, primjeren malenima, vodila slikarica i spisateljica Nikolina Manojlović Vračar.

Iako su i naši najmlađi dugo vremena proveli kod svojih kuća, bilo je vidljivo kako su savladali upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naravno, puno su toga s njima „odradile“ i njihove odgojiteljice kako bi ih poučile o ponašanju u ovo današnje vrijeme.

Najvažnije je da su klinceze i klinci zaista uživali, veselili se, smijali, crtali i stvarali svoje slikovnice.

Jer ova nova manifestacija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ ima cilj na zanimljiv i djeci prihvatljiv način, uz moderirano druženje s ilustratorima i autorima slikovnica, upoznati ih s putom od ideje do ukoričene slikovnice.

Ukratko o voditeljici radionice

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. diplomirala slikarstvo u klasi pro. A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Status samostalne multimedijalne umjetnice stječe izlažući samostalno i sudjelujući na skupnim izložbama, baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performance-ima. Članica je HDLU-a, HZSU-a i HDKDM-a.

Njezin je rad često balansirao na granici likovne i izvedbene umjetnosti. S rođenjem djece (njih troje), sve se više okreće radu s djecom i za djecu. Tako nastaje autorska slikovnica Starac dugačka brka (pohvala dječjeg žirija na natječaju Ovca u kutiji), 2012. autorska ilustrirana zbirka pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure, za čije pisanje je dobila potporu Ministarstva kulture. 2013. ilustrira slikovnicu Dr. Crveni Nos, autorice Jelene Pervan, a 2015. zbirku pjesmica za djecu Arka od slova, Aljoše Vukovića. Potporu Ministarstva kulture dobiva 2017. za zbirku poezije za djecu „Što sve…?!“ Od 2006. do danas piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. 2012. godine sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Artomobil, koja je uvrštena u očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Kroz Artomobil djeluje kao autorica, scenografkinja i/ili izvođačica u predstavama za djecu. Kao voditeljica sudjeluje na književnim susretima za djecu (suradnja s festivalom Pazi knjiga!, organizacijom Knjiga u centru, te nakladom Mala zvona). Autorica je više zidnih mozaika i murala izvedenih na javnim i privatnim površinama u Hrvatskoj i izvan nje.

„Lica iza slikovnica“ idu dalje. I sutra 22. svibnja možete i vi od 10 i 30 uživati u Gradskom parku zajedno s polaznicima radionice, naravno uz sve mjere opreza i socijalnu distancu. U slučaju lošeg vremena radionicu će održati u Društvenom domu.

Ovu vrijednu manifestaciju za djecu, kao pokrovitelji, podupiru Grad Nova Gradiška i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Počela je 18. a završit će 25. svibnja i, sigurni smo, razveseliti naše najmlađe, koji će puno toga novoga naučiti, a ujedno je manifestacija omogućila i ponovne susrete malih prijatelja.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner