Članovi Kluba multiple skleroze i Gradski muzej zajedno u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja

„Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ bila je tema ovogodišnjega Međunarodnoga dana muzeja 18. svibnja.

I većina Muzeja obilježila ga je u virtualnom obliku, ali Gradski muzej Nova Gradiška zbog povoljne epidemiološke situacije upriličila je kreativnu likovnu radonicu u suradnji sa članovima novogradiškoga Kluba Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije. U skladu sa propisanim vodilo se računa o broju sudionika, kao i svim higijenskim mjerama.

Radionicu je vodila Jelena Kovre muzejska pedagoginja, a neposredno pred početak ovoga događaja rekla nam je slijedeće:

-The International Council of Museums-Međunarodni savjet za muzeje, u čijoj se organizaciji svake godine i održava Međunarodni dan muzeja, odlučio se ove godine za temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ kojom žele da muzeji kroz svoju djelatnost jednu od marginaliziranih skupina upoznaju sa baštinom i kroz radionice ili predavanja odrade tu temu. Mogli smo birati apsolutno što god smo htjeli, a meni se svidjelo obilježiti ove godine ovaj dan radionicom sa članovima Kluba multiple skleroze s kojima sam već surađivala i imamo obostrano dobra iskustva. Prvi puta oni dolaze k meni u Gradski muzej, a nadam se da će ovo biti početak jedne buduće lijepe i kontinuirane priče.

Iz fundusa Galerijskog odjela kustos Miroslav Pišonić pripremio je nekoliko radova čiji su motivi, prema riječima Jelene Kovre, na granici između figuracije i apstrakcije, odnosno bolje rečeno figuracija koja naginje ka apstrakciji.

-Odlučila sam se za apstrakciju jer često oboljeli od multiple skleroze imaju teškoće sa motorikom, a kud ćeš bolji način likovnog izražavanja nego kroz formu koja ne mora biti prepoznatljiva. Upoznat ću ih najprije sa, za ovu radionicu pripremljenim djelima, poznatih umjetnika: Željka Hegedušića, Joze Janda i Zdravka Ćosića. Oni su djelovali u sklopu Likovne kolonije „Strmac“, a potom će sudionici izrađivati vlastite radove-istaknula je Jelena Kovre.

Članovi Kluba multiple skleroze izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj zanimljivoj radionici, koja im je omogućila likovno izraziti svoje osjećaje. Također su zahvalili Gradskom muzeju, koji je pokazao osjetljivost, ali i osvještenost o ravnopravnosti osoba s invaliditetom u zajednici.

Sudionike radionice pozdravila je i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, poželjela uspješan rad i druženje te, među ostalim istaknula, kako se nada i budućoj suradnji.

Međunarodni dan muzeja zbog pandemije COVID-19 preselio se u virtualni svijet

Muzejska se struka pokazala kao pokretač društva odgovorivši interdisciplinarnim pristupom na izazove kriznoga vremena, ističe Ministarstvo kulture u poruci u povodu Međunarodnoga dana muzeja.
Muzejska se struka, ističe se u poruci, kao čuvarica baštine ponovno pokazala kao pokretač društva te je interdisciplinarnim i kreativnim pristupom odgovorila na izazove ovih neobičnih kriznih vremena.
- Povezujući se s ljubiteljima umjetnosti i baštine putem virtualnih izložbi i šetnji muzejima, predstavljanjem muzejskih izdanja i knjiga, organizacijom kreativnih, interaktivnih radionica za djecu i odrasle te drugim aktivnostima stvorili su dijalog utemeljen na toleranciji, suosjećanju te uključivosti, doprinoseći tako društvenoj ravnoteži u razdoblju socijalnog distanciranja, poručili su iz Ministarstva kulture.

Svakako valja napomenuti kako u Gradskom muzeju Nova Gradiška uz spomenutu radionicu u Međunarodni dan muzeja pripremaju još jednu kulturnu poslasticu.

U srijedu 20. svibnja bit će otvorena izložba „Geometrije“ autora Damira Sokića, rodom iz Nove Gradiške.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner