Lica iza slikovnica

Naziv je nove manifestacije za djecu našega Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ koja je počela 18. i trajat će do 25. svibnja.

Pokroviteljstvo potpisuju Grad Nova Gradiška i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Radi se o manifestaciji u kojoj su na zanimljiv i djeci prihvatljiv način, uz moderirano druženje s ilustratorima i autorima slikovnica, djeca upoznala put od ideje do ukoričene slikovnice.

„Lica iza slikovnica“ dovela su nam u novogradiški Gradski park 15 najmlađih polaznika osnovnih škola na susret i kretivan likovni izričaj, a pod vodstvom akademske slikarice i spisateljice Nikoline Manojlović Vračar , književnice  Sanje Lovrenčić, koja je predstavila i svoje radove za djecu. Uz njih je stigao i Mingsheng Pi, koji je ilustrirao nekoliko Sanjinih knjiga, dok je Iva Valentić, također likovna umjetnica, na zanimljiv način uz tumačenje znakovnog jezika (Mingshen je gluhonijem) približila „posao“ ilustratora slikovnica.

Susret se dogodio, kao što smo rekli, u našemu  parku, uz sve mjere opreza i socijalnu distancu, a zbog ograničenog broja sudionika, susreti će se do 25. svibnja održavati SAMO ZA UNAPRIJED DOGOVORENE DOLASKE.

-Novoosmišljena je ovo manifestacija koju su podržali i naš Grad i Ministarstvo kulture, a cilj joj je upoznati djecu s procesom nastanka slikovnice, odnosno bilo koje knjige i to od ideje do ukoričenja, dakle, do „gotovog proizvoda“ kojega djeca drže u rukama. Danas je prvi dan manifestacije, trajat će pet, a veselimo se što naši gosti-umjetnici i književnice za dejcu, na sebi svojstven način i u interakciji vode djecu kroz ovaj program- rekla nam je u razgovoru prof. Danijela Juranović.

Za svaki slijedeći dan organizirali su drugu skupinu djece kako bi ih što više, a poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, moglo sudjelovati u ovim zanimljivim sadržajima koje su doista, kao i odrasli, jedva dočekali.

-Evo vidite kako su se djeca već naučila pridržavati i socijalne distance, a i vrijeme nas je poslužilo i zaista nakon dva mjeseca i različitih online aktivnosti ipak smo svi jedva dočekali ovakva događanja. Program će u Gradskom parku biti nastavljen u srijedu radionicom suvremenog plesa za osobe treće životne dobi, a voditeljica tečaja osmislila ga je bez fizičkog kontakta. Uslijedit će i dramska radonica za djecu, a tijekom ljeta, želja nam je u suradnji sa Turstičkom zajednicom i Gradom, Odsjekom za društvene djelatnosti nastaviti s kulturnim sadržajima kako bismo uljepšali život našim sugrađanima i velikima i malima.

Naravno sve ovisi o epidemiološkoj situaciji i daljnjim mjerama o kojima će odlučiti Nacionalni stožer civilne zaštite, Županijski i Gradski te Hrvatski zavod za javno zdravstvo. O svemu ćemo naše sugrađane obavijestiti na vrijeme- istaknula je, među ostalim prof. Juranović.

Grad Nova Gradiška, kako ovu, tako i sve manifestacije, koje naše vrijedne ustanove i društva organiziraju, uvijek s radošću podržava.

-Ova je na neki način i posebna jer je nakon dugo vremena omogućila djeci da se okupe na otvorenom, naravno poštivajući sve epidemiološke mjere. Na žalost morali smo u skladu s tim ograničiti i broj djece koja sudjeluju u ovoj radionici. Veselimo se što je naše Pučko otvoreno učilište, unatoč ovoj situaciji koja nas je sve iznenadila, uspjelo na ovakav način ipak razveseliti našu djecu i prirediti program za njih- rekla nam je Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška.

Sa svojim učenicima-prvašićima bila je i naša TV učiteljica Đurđa Trupinić

Izrazila je zadovoljstvo što se cijela situacija polako normalizira i kako nam je rekla jedva čeka povratak u školu na nastavu uživo.

Bila je ovo prilika upitati ju, nakon manjeg vremenskog odmaka, je li bilo teško biti TV učiteljica?

-Pa je. Našla sam se u jednoj potpuno novoj situaciji i svima nam je bilo naporno. Svi smo bili zatečeni i svatko je preuzeo ulogu kakvu je mogao, prema svojim sposobnostima, željama, volji i znanju.

Pripreme su bile svakodnevne, višesatne...snimanja!

-Jesu, sve se događalo iznenada. Mi smo u tri dana snimili već prve četiri epizode. Scenariji su se danonoćno pisali. Sada smo svi ušli u nekakvu rutinu, ali nije ovo dugoročan oblik ni metoda.To je privremeno, ali se nadam da smo ostavili dobar trag te da smo barem u početku uspjeli i djecu i roditelje malo smiriti.

Dovoljno se vremena dalo i učiteljima da se sami snađu, prihvate digitalnu tehnologiju i nastavu na daljinu. Nadam se ipak što prije povratku u školu.

Svoje prvašiće učiteljica Trupinić vidjela je prošli tjedan na virtualnom sastanku, prije toga i roditelje i stvarno im je to, kako je rekla, bilo nezaboravno iskustvo na koje ju je potaknula kolegica koja to prakticira od samoga početka.

-Djeca ne samo da se znaju ponašati na takvom sastanku nego bi mogla biti uzor odraslima- pohvalila je svoje učenike njihova učiteljica.

Neizostavna karika u ovakvom odrađivanju nastave su roditelji

-Jesu,jesu. Trebalo je uspostaviti jedno povjerenje i gradili smo ga od početka. Sada se potvrdilo kako u roditelje možemo imati bezgranično povjerenje jer je teret uglavnom bio na njima.

Priprema se događala u virtualnim učionicama, priprema za primjenu digitalne tehnologije. Škola za život nije sinonim digitalne tehnologije, ali moramo se prilagoditi svijetu koji se razvija. Sada su učitelji vidjeli, osim što se već godinama pojedini educiraju na raznim edukativnim tečajima online, da se i u virtualnoj učionici u Lumenu moglo dosta toga naučiti. Čak je otvorena i nova tema u kojoj se mogu upoznati različiti digitalni alati za primjenu u ovakvom obliku rada.

Jesu li učitelji morali ipak više raditi i pripremati se za ovakav oblik nastave?

-Učitelji su radili i rade. Svatko na svoj način i prema svojoj organizaciji. Neki koji su bili vičniji digitalnoj tehnologiji su se brže snašli. S roditeljima s kojima ne ostvarujemo komunikaciju tim putem pronašli smo rješenje. Materijali su za djecu pripremani i slani poštom ili razmjenjivani u dvorištu škole...

Mi kao učitelji imamo, kao i neka druga zanimanja, neprestan osjećaj da stalno radimo i zbog toga stalnoga razmišljanja o djeci, svojim obvezama, o tome jesmo li sve zvršili, hoće li stići koja poruka ili neće...Mi to sve obavljamo i uz neke druge poslove pa se onda čini kako je to bilo cjelodnevno. Je, promišljanje je važan dio posla, no ipak, kada smo se sada i ispraksali na ovakav rad, mislim da to nije više od onoga koliko se i inače pripremamo za nastavu i radimo.

Ima li razlike u kvaliteti usvajanja znanja održavanjem online nastave?

-Naravno da ima. Roditelji i samo kažu-mi nismo učitelji. Hvala Bogu u mom su razredu četiri mame učiteljice pa mi je bilo puno lakše i vidim da su izvrsno moja djeca odradila uz pomoć roditelja. Sve zavisi koji je razred. Nama je u prvom razredu puno lakše i o tome i mogu sključivo govoriti. Naglašavam stalno osnovna dva ishoda: naučiti čitati; zbrajati i oduzimati do 20. Sve drugo ćemo temeljiti na tim vještinama- rekla nam je učiteljica Đurđa Trupinić te istaknula kako joj je i vlastita obitelj u svemu ovome bila iznimno velika podrška.

AEM logo banner


UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner