Marijanine i Stipine jagode

Početkom ovoga tjedna bili smo na terenu u našoj posavini, točnije u Davoru. Dan tmuran, kišovit... na cesti malo automobila, još manje ljudi...

Ulazimo u Orubicu i...pogled pada na štandove s jagodama...onim crvenim, mirisnim, domaćim. Stat ćemo u povratku i kupiti ih svakako,jer...ove su provjereno prave i mirišu na djetinjstvo. Kako smo odlučili, tako smo i napravili.

 

Stajemo kod štanda OPG-a Štivičić prepoznatljivim i po reklamnom plakatu OPG „Stipa“. Za štandom gospođa Marijana provjerava je li kiša nasmetala njezinim crvenim ljepoticama koje mame i izgledom i mirisom. Uz osmijeh želi nam dobrodšlicu.

Kupujemo i naravno koristimo priliku razgovarati o proizvodnji, a naša sugovornica spremno priča o poslu na zemlji, koji nije nimalo lagan, ali, kako ističe, ako ga voliš, ide ti od ruke.

Proizvodnjom jagoda ispunili želju sinu Ivanu

OPG Šivičić proizvodnjom se jagoda bavi zadnjih šest-sedam godina, a počeli su ju na prijedlog sina Ivana, koji je i ostao s njima na gospodarstvu. Dvoje djece im je u Njemačkoj, priča nam Marijana, čuju se i vide putem moderne tehnologije, ali naravno najviše nedostaje zagrljaj, poljubac...onako uživo.

Vjerujemo da će uskoro moći u svoj rodni kraj, a sigurna sam kako će im rodietlji i sačuvati nešto od ovog slasnog voća.

-Ove su godine jagode „stigle“ prije 1. svibna. Berba traje preko dva tjedna i to je odlično jer se isplatio sav naš trud i muka-kaže nam Marijana.

Štivičići imaju zasađenih 4.000 sadnica jagoda sorte joly i clary te nešto albe. S berbom kažu nemaju problema. Uz njih, priskoče pomoći i susjedi i rodbina.

Na pitanje po čemu su to orubičke jagode posebne Marijana odgovara:

-Danas uberemo, sutra prodamo, dakle svježe su. Imaju miris, a kada ih jedete osjećate i tu svježinu i slad...znate da jedete zdravu jagodu.

Ako je dobra godina urode i do 2 tone. Sadni materijal nabavljuju u Zagrebu, ali kako kažu, porijeklo mu je iz Italije. Također poštuju preporuke Savjetodavne službe, a rezultat je itekako vidljiv.-Na tržnici u Slavonskom Brodu subotom prodamo i po 500 kg, a ove godine prodaja ide jako dobro i na „kućnom pragu“ jer se ne može lako do uvoznih-ističe naša sugovornica i dodaje - evo slobodno probajte, ne morate ju prati, nema kemije.

Naravno da nismo mogli odoljeti nego smo se počastili s nekoliko, onako sa štanda, a komentar...e, to ti je brate jagoda!

Štivičići žive od proizvodnje svih vrsta povrća

Rijetki su oni koji se nisu uvjerili u gostoprimstvo ljudi u našemu kraju.Poslije razgovora odmah i poziv- Idete k nama... tu smo blizu.

Ulazimo u dvorište i pogled na prostor kojega su uredili za dobronamjernike nam izaziva osmijeh. Tu je naravno i natpis- OPG ŠTIVIČIĆ STIPA-TIĆA. Da se zna tko je „gazda“.

Uređeno sve po domaćem...s prozora nam se smiju karirane zavjese, ali i one od domaćega platna i ručnoga rada. A unutrašnjost...ima tu „more“ slavonskih suvenira od rezbarije do zlatoveza. I otvoreno ognjište je tu za okrenut janjca kada dođu djeca, rodbina i gosti za sv.Iliju.

Naši dragi domaćini nude nas šljivovicom i višnjevcem. Nećemo odbiti, jer...nije red, a i običaje valja poštivati.

Nastavljamo razgovor i saznajemo kako OPG Štivičić živi od proizvodnje svih vrsta povrća na 5 i pol jutara, kao i sadnog materijala. I sve se „pikira“ u za to pripremljene posude.

Tko priprema tolike sadnice? – Pa ja sama, kaže Marijana, nije mi teško, svi volimo ovaj posao. Nije lako, ali kada nešto voliš, radiš to s veseljem.

Proizvode Štivičići i domaću zimnicu- ajvar, paprika s kiselim kupusom, karfiol, turšija, feferonke, cikla i kuhani paradajz (jedva čekamo jesen i miris ajvara kojega kuhaju vani u kotlu). Novi proizvod je što se zimnice tiče grah-ajvar.

-Zimnica je tražena, imam svoje mušterije i jako sam zadovoljna potražnjom. U vrijeme kiselog kupusa prodajem i tu zimnicu- ističe Marijana.

Od poljoprivrede su podigli i otškolovali i djecu. A i oni su i kao osnovnoškolci radili s njima i na tržnicu išli-pričaju naši domaćini.

-Na slavonskobrodskoj pijaci smo poznati, imamo svoje kupce i svi nas znaju kao Marijanu i Stipu iz Orubice-priča dalje gospođa Marijana.

Iako puno posla obavljaju skupa, Stipa je taj koji prati svu moguću literaturu, istražuje i primjenjuju to na svom gospodarstvu, a sve da bi se biljkama dalo što treba na vrijeme kako bi proizvod bio kvalitetan i zdrav.

Siju oni i grah i kukuruz na 11 jutara i to i žuti i onaj bijeli od kojega se prave najfiniji bijeli žganci, koji vam super idu i uz sarmu.

Bez sustava za navodnjavanje se ne bi moglo, a imaju i malu hladnjaču.

 

-Znamo se mi i proveseliti, zapjevati sa sviračima. Dođite nam za kirvaj da vidite kako je lijepo- pozivaju naši domaćini.

Nastojat ćemo svakako jer samo u ovim našim slavonskim selima možemo pronaći ovakve ljude, vrijedne, zadovoljne onim što imaju, zaljubljene u zemlju koja nam život daje.

-A baš je sada i vrijeme da shvatimo njezinu vrijednost, da se okrenemo Slavoniji i poljprivredi. Baš ovo vrijeme trebamo iskoristiti i podići sela i poljoprivredu- kaže nam Stipa.

Marijana je u Orubicu stigla iz Petrinje, zavoljela svoga Stipu, sve ostavila i došla živjeti na selo, na poljoprivredu. I ne žali.

Prema drvenoj legendi, podijelite li dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovicu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubit ćete se jedno u drugo.

Tko zna, možda se baš tako dogodilo i s našim dragim domaćinima kojima od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu.


DSCN0278

DSCN0276

DSCN0275

DSCN0274

DSCN0273

DSCN0272

DSCN0271

DSCN0269
AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner