Jom hašoa - Dan sjećanja na žrtve holokausta

Spomendan je to na približno šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, ali i na junaštvo iskazano pobunom u židovskom getu u Varšavi.

Po gregorijanskom kalendaru, u raznim se zemljama obilježava na različite datume. Ove godine se kod nas obilježava 20. i 21. travnja.

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta podsjećamo da su Židovi živjeli i na našem novogradiškom području, da su između dva svjetska rata uvelike doprinijeli izgradnji i razvoju Nove Gradiške s atributma grada i građanskog duha. A živjeli su i na području današnje općine Cernik u čijem središtu je sačuvano i židovsko groblje.

Tijekom 2. svjetskog rata preživjelo je samo nekoliko obitelji novogradiških Židova sa oko 20 članova. Židovi su odvedeni u logor Stara Gradiška početkom 1942. godine i u logor Đakovo. Sinagoga u Novoj Gradiški srušena je 1941. godine.

Kako piše novogradiški kroničar Feliks Valentić u svojim knjigama, tijekom Drugog svjetskog rata naseljavanje Židova u krajišku Novu Gradišku započelo je zbog vojnih ograničenja tek 1868. Prije toga (od 1803.) središte židovske zajednice je u obližnjem civilnom Cerniku. Dolaze uglavnom iz Mađarske, Moravske, Gradišća i Galicije.

U Cerniku (u nadležnosti Požeške županije) propisi su bili tolerantniji i poticajniji za razvoj trgovine, osnovne djelatnosti Židova, nego u Vojnoj krajini, stoga ih je polovicom 19. stoljeća preko stotinu. Osnivaju u Cerniku židovsko groblje, zatim privatnu židovsku školu (1862.), a oko 1880. grade i sinagogu. Srušena je 1918. godine kada je pokrenuta inicijativa za gradnju nove sinagoge u Novoj Gradiški. Kamen temeljac položio je predsjednik općine Emanuel Wachsler 26. lipnja 1923. godine. Sinagoga je posvećena u rujnu 1925. godine.

Sinagoga u Novoj Gradiški, srušena i uništena 1941. godine

-Kako Cernik ima dugu povijest, 750 godina mu je, bili smo pod različitim vlastima od Turaka.... bivša Jugoslavija. Kada je carica Marija Terezija potaknula, zbog Vojne krajine, izgradnju Nove Gradiške, Cernik tada gubi svoje značenje i ostaje u okvirima u kojima je i danas. Zadovoljni smo što smo naslonjeni na Novu Gradišku jer nam to omogućuje brži i bolji pristup komunikacijama i poslu. Međutim, znamo i da u Cerniku postoji židovsko groblje i općina Cernik vodi brigu o njemu i održava ga bez obzira što ne dobivamo sredstva od bilo koje Židovske zajednice. To je naša povijest i kulturno nasljeđe koje poštujemo, želimo zadržati i očuvati bez obzira na financijska sredstva.

Prošle su godine bili u Cerniku Philip Carmel, izvršni direktor Europske inicijative židovskih groblja (organizacija je osnovana da zaštiti sva židovska groblja u centralnoj i istočnoj Europi gdje je židovska zajednica pretrpjela Holokaust) u pratnji Dražena Klinčića, višeg savjetnika specijalista u Ministarstvu kulture, Luciana Prelevića, glavnog rabina u RH, Diane Vonnak, ESJF projekt menadža, Tee Blaževac iz Ministarstva kulture, Željke Perković, pročelnice Konzervatorskog odjela SB, Ministarstva kulture RH i Ortal Elbaz zamjenice šefice Misije.

FOTO: novagra.hr

Namjera im je zaštita i očuvanje židovskih groblja na području Hrvatske, u ovom slučaju na području Cernika, kao povijesnog svjedočanstva i dokaza postojanja židovskih zajednica na tom prostoru, te stradanje Židova za vrijeme Holokausta. I to je prvo židovsko groblje u RH koje bi trebalo biti sanirano, obnovljeno i zaštićeno. To znači, kako je tada rečeno, da je Europska inicijativa židovskih groblja spremna pružiti, putem programa financijske potpore Europske unije, aktivnu pomoć te znanje i ekspertizu vezano uz zaštitu i očuvanje židovskih groblja. Dakle, trebalo bi postaviti ogradu oko groblja te praktički ga zaštititi od devastacije. Bit će postavljena i ploča s natpisom da se sačuva kao memorijalno mjesto na židovsku zajednicu s ovih prostora koja je nestala, a dugoročno će se razmatrati da samo groblje dobije status kulturnog dobra da bi ušlo pod zaštitu Zakona o očuvanju kulturnih dobara i da država preuzme zaštitu spomenutog lokaliteta.

Mi ćemo kao općina i dalje održavati to groblje.

Židovi su iz Cernika otišli prije 1945. godine. Mi Cerničani ih nismo tjerali, ali, na žalost, dolaskom NDH neki su završili u logoru Stara Gradiška, neki negdje drugdje.

Jako ih je malo ostalo, ali su svoju kulturu, svoj rad, svoje znanje ugradili ne samo u Cerniku nego i u Novoj Gradiški, a to se vidi i po različitim zgradama i poslovima koje su pokazali lokalnom stanovništu koje je uglavnom tada bilo poljoprivredno. A kod Židova su i mnogi naši ljudi našli posao.

Mi nastojimo, a i nastojali smo kao Cerničani, da sve to povijesno zadržimo i sačuvamo te da nam uvijek bude primjer za sva vremena. Jer čovjek je čovjek i mislim da tu ne bi trebalo biti nikakvih razlika. Treba pokazati primjer suživota i učiti iz povijesti. Ona pokazuje da uvijek strada onaj mali čovjek- rekao nam je u razgovoru, kojega smo zabillježili 22. travnja Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik.

FOTO: novagra.hr

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela je rezoluciju i o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječanj). Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o povijesti Holokausta. Time se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Odana je počast žrtvama holokausta i svim žrtvama ustaškog logora Jasenovac

Židovska vjerska zajednica "Bet Israel" odala je počast žrtvama holokausta u Jasenovcu 22. travnja, u povodu Dana sjećanja, a počast su odali i predstavnici drugih vjerskih organizacija u Hrvatskoj uz poruke jedinstva, jednakosti i prihvaćanju drugih.

I državni vrh danas je odao počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. Predstavnici državnog vrha u zajedničkoj su koloni, prvoj takvoj nakon pet godina, položili vijence. Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin. 

FOTO: novagra.hr

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner